5.6 C
Craiova
marți, 5 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZiua mondială a diabetului. Dr. Adelina Brînaru, despre cum ținem afecţiunea sub control

Ziua mondială a diabetului. Dr. Adelina Brînaru, despre cum ținem afecţiunea sub control

La data de 14 noiembrie, anual, se marchează Ziua Mondială a Diabetului, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind afecțiunea în rândul populației. Dr. Adelina Brînaru, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, ne-a vorbit, cu acest prilej, despre implicațiile diabetului asupra vieții pacientului diagnosticat și despre rolul informării în evitarea complicațiilor bolii.

GdS: Ce este diabetul zaharat și cum recunoaștem boala?

Dr. Adelina Brînaru: Diabetul zaharat este o boală cronică ce apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină (diabetul zaharat tip 1- 5-10% din cazuri) sau atunci când acesta nu poate folosi în mod eficient insulina produsă (diabetul zaharat tip 2- 90-95% din cazuri). Boala este recunoscută prin semnele specifice de diabet zaharat, care sunt reprezentate de consumul de lichide în cantități mari (pacienții pot bea și 4-5 litri de lichide pe zi), sete accentuată, eliminarea de urină des și în cantități mari, poftă de mâncare crescută și, totuși, scădere în greutate inexplicabilă. Totodată, starea de oboseală și tulburările de vedere se pot număra printre acuzele pacienților.

GdS: Pe 14 noiembrie, se marchează Ziua Mondială a Diabetului. Cum contribuie aceasta la eforturile generale privind politicile pentru diabet?

Dr. Adelina Brînaru: Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima dată în anul 1991 de către Organizația Mondială a Sănătății. Ea are un scop precis, acela de a crește gradul de conștientizare a populației asupra acestei afecțiuni, cu care se confruntă milioane de oameni din întreaga lume. Conform datelor furnizate de Federația Internațională de Diabet Zaharat, în anul 2021 aproximativ 573 milioane adulți cu vârste cuprinse între 20 și 79 ani, din întreaga lume, sunt diagnosticați cu diabet. Se estimează că până în anul 2030, numărul acestora va crește până la 643 milioane, iar până în 2045, până la 784 milioane.

Totodată, datele sugerează că aproximativ 541 milioane de persoane au risc crescut de a dezvolta diabet zaharat. Având în vedere că aproximativ 90-95% din totalul cazurilor sunt reprezentate de diabet zaharat tip 2, trebuie să insistăm asupra faptului că prevenția este deosebit de importantă.

GdS: Ce spun datele despre situația din România?

Dr. Adelina Brînaru: În România, avem la dispoziție studiul PREDATORR, un studiu privind prevalența diabetului și prediabetului în rândul populației adulte din România. Rezultatele sale ne spun că 11,6% din populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 ani prezintă diabet zaharat. Dintre aceștia, 2,4% nu se știau anterior cu diabet zaharat. Pe de altă parte, 16,5% au prezentat prediabet (risc crescut de a dezvolta diabet). Așadar, avem aproximativ 2 milioane de români care suferă de diabet zaharat și aproximativ 3 milioane de români care au risc crescut de a dezvolta diabet zaharat. Cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare.

GdS: Ce putem face pentru a ține afecțiunea sub control?

Dr. Adelina Brînaru: Cel mai important aspect, în ceea ce privește diabetul zaharat tip 2, este să îl prevenim. Acesta apare, cel mai frecvent, la pacienți adulți ce vin cu o predispoziție genetică, asupra cărora factorii de mediu au rol decisiv. Așadar, adoptarea unui stil de viață sănătos, evitarea fumatului, menținerea unei greutăți corporale optime printr-o nutriție echilibrată și activitate fizică zilnică rămân de o importanță deosebită în prevenirea afecțiunii și, odată pus diagnosticul, în prevenirea complicațiilor.

În ceea ce privește diabetul zaharat tip 1, din păcate, acesta este diagnosticat cel mai frecvent la copii și tineri și nu poate fi prevenit.

Tratamentul recomandat de către medicul diabetolog, individualizat în funcție de fiecare caz, în asociere cu optimizarea stilului de viață, reprezintă cele două componente esențiale în managementul diabetului.

GdS: Ce se întâmplă dacă nu tratăm diabetul?

Dr. Adelina Brînaru: Netratat, diabetul zaharat poate duce la complicații serioase. Vorbim despre afectarea nervilor periferici, cu dureri și amorțeli la nivelul membrelor inferioare, cu reducerea sensibilității tactile, termice și dureroase, ceea ce predispune pacienții la răni, arsuri, degerături.

Totodată, valorile glicemiei constant crescute pot duce la complicații la nivelul ochilor (tulburări de vedere ce pot merge până la pierderea acesteia- retinopatie diabetică, cataractă) sau la nivelul rinichilor (boală renală diabetică, infecții cronice).
Trebuie menționate și afectarea cardiovasculară (riscul de boală coronariană este de 2-4 ori mai crescut la pacienții cu diabet), boala arterială periferică și accidentul vascular cerebral, ce pot complica diabetul zaharat prin afectarea vaselor mari. Complicațiile bolii sunt multiple, pot afecta semnificativ calitatea vieții persoanelor cu diabet, putând deveni chiar invalidante.

GdS: Care ar fi recomandările dvs. prioritare pentru pacienți?

Dr. Adelina Brînaru: Recomandarea mea pentru pacienții diagnosticați cu diabet zaharat este să nu neglijeze această afecțiune. Să urmeze zi de zi tratamentul recomandat de medicul diabetolog care îi urmărește, să își monitorizeze glicemia, să respecte indicațiile nutriționale și pe cele legate de stilul de viață.

Să meargă la consulturile trimestriale, al căror rol este de a verifica gradul echilibrului glicemic și totodată de a evalua la timp prezența complicațiilor.

Atenție, diabetul zaharat NU DOARE, dar este responsabil, în anul 2021, potrivit Federației Internaționale de Diabet, de 6,7 milioane de decese (un deces la fiecare 5 secunde), așadar insist asupra faptului că un bun management al afecțiunii (tratament și stil de viață) este deosebit de important!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS