2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAu fost cumpărate primele caiete de sarcini pentru noile investiții ale CEO

Au fost cumpărate primele caiete de sarcini pentru noile investiții ale CEO

Au fost achiziționate primele caiete de sarcini pentru noile investiții prognozate la Complexul Energetic Oltenia.

Este vorba de grupurile pe gaze naturale și parcurile fotovoltaice. Potrivit reprezentanților Complexului Energetic Oltenia, caietele de sarcini pot fi achiziționate până în data de 29 noiembrie. Așadar, mai sunt două săptămâni și jumătate în care companiile din țară și din străinătate mai pot cumpăra caietul de sarcini pentru a depune ofertele de angajament. Este vorba de oferte concrete cu sumele pe care investitorii le au la dispoziție pentru a participa alături de Complexul Energetic Oltenia la noile proiecte.

„Au fost cumpărate deja primele caiete de sarcini legat de noile investiții. Pot să mai cumpere până pe 29 noiembrie. Mai este timp până atunci. Pot fi investitori din țară, dar și din afara țării. Infrastructura există, terenurile sunt, surse de finanțare avem .Vedem investitorii dacă vor veni cu propuneri financiare solide și cu ce angajamente și va fi făcută o selecție”, a declarat Gigel Jianu, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia.

10 proiecte noi

Complexul Energetic Oltenia și-a propus că construiască două grupuri energetice pe gaze naturale la Turceni și la Ișalnița, precum și a opt parcuri fotovoltaice, în județele Gorj și Dolj. Cel puțin pentru parcurile fotovoltaice există și sursă de finanțare care poate să acopere până la 80% din costuri. Diferența va trebui să fie asigurată de către Complexul Energetic Oltenia și noii investitori.

Potrivit lui Gigel Jianu, vor putea fi selectate chiar și 10 oferte. Se va putea discuta și cu un număr mai mic de investitori. Pentru cele 10 proiecte vor fi 10 firme mixte sau mai puține, în funcție de ce investitori vor rămâne în urma selecției care va fi realizată de Complexul Energetic Oltenia cu ajutorul unei firme de consultanță. După selecția investitorilor se va trece la înființarea noilor companii.

Pentru parcurile fotovoltaice se asigură finanţare din bugetul Fondului pentru Modernizare. Proiectele sunt evaluate la 670,8 milioane euro, costurile eligibile fiind de 469,562 milioane euro(fără TVA). Parcurile fotovoltaice vor fi construite pe haldele de steril de la UMC Jilț, Pinoasa, Rovinari Est, Roșia, Tismana, respectiv pe depozitele de cenușă și zgură închise de la termocentralele Rovinari, Turceni și Ișalnița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS