2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDouă brăţări ale reginei Maria Antoaneta, vândute cu peste 7 milioane de euro

Două brăţări ale reginei Maria Antoaneta, vândute cu peste 7 milioane de euro

Două brățări, alcătuite din 112 diamante, care i-au aparținut reginei Franţei Maria Antoaneta, ghilotinată în timpul Revoluţiei Franceze, au fost vândute la licitație cu 7,46 milioane de franci elvețieni (7,2 milioane de euro).

Brățările au făcut parte dintr-un lot de alte obiecte rare care i-au aparținut soției ultimului rege al Franței, Ludovic al XVI-lea, care la fel ca și acesta, a sfârșit sub ghilotină în timpul revoluției franceze.

Este prima data când aceste brățări care i-au aparținut soției Ludovic al XVI-lea, compuse dintr-un total de 112 diamante, sunt scoase la licitație.

Vândute la un preţ dublu decât estimat

Brățările au fost vândute marți seară, la o licitație Christie’s la Geneva, în Elveția, la un preț dublu decât cel estimat la prevânzare, între 2 și 4 milioane de franci elvețieni.

Fiecare brățară cântărește 97 de grame și include argint și aur. Dimensiunea diamantelor care le compun variază de la aproximativ un carat, pentru cel mai mic, până la peste patru carate, pentru cele mai mari diamante, situate în mijloc. Cele două brăţări pot fi, de altfel, asamblate, pentru a fi purtate drept colier. 

Înainte de a încerca să fugă din Franţa împreună cu Ludovic al XVI-lea şi copiii săi, Maria Antoaneta trimisese bijuteriile la Bruxelles, de unde au fost apoi transmise rudelor din Austria, patria reginei.

Arestaţi la Varennes, Ludovic al XVI-lea şi Maria Antoaneta au fost ghilotinaţi în 1793, iar fiul lor Ludovic al XVII-lea a murit în captivitate. Singura supravieţuitoare a Revoluţiei Franceze, fiica lor, Maria-Tereza a Franţei, a fost eliberată în 1795. La sosirea ei la Viena, împăratul Austriei i-a dat bijuteriile mamei sale, care au fost păstrate cu grijă. Neavând copii,  Maria-Tereza a Franţei a lăsat moştenire bijuteriile nepoatei ei, Ducesa de Parma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS