Gigantul american Johnson & Johnson (J&J) urmează să se scindeze în două companii cotate pe bursă, una specializată în produse de igienă şi medicamente fără reţetă – actuala aripă pentru ”Sănătatea consumatorilor” – şi una specializată în material farmaceutic şi vaccinuri, relatează AFP, potrivit News.ro.
Prin această sciziune, grupul îşi desparte activităţile, pe de o parte între mărci destinate marelui public, care asigură o creştere a veniturilor mai degrabă lentă, iar pe de altă parte o divizie farmaceutică care necesită investiţii mari şi care poate aduce profituri importante.
Aripa ”Sănătăţii consumatorilor” comercializează produse destinate marelui public precum pansamente Band-Aid, creme pentru piele Neutrogena, talc pentru bebeluşi sau Tylenol, un medicament folosit împotriva durerii.
Noua societate urmează să recupereze pasivul greu al pudrei pentru bebeluşi.
J&J a fost condamnat în iunie de Curtea Supremă americană să plătească 2,1 miliarde de dolari despăgubiri cu privire la vânzarea acestui talc, acuzat de faptul că conţine azbest şi cauzează cancer.
Grupul, care a refuzat să pledeze vinovat, a încetat să mai comercializeze această pudră în Statele Unite şi în Canada în mai 2020.Celalte activităţi ale grupului – producţia şi vânzarea de echipament medical, medicamanete prescrise cu reţetă şi vaccinuri – urmează să formeze a doua întreprindere.
Aceasta urmează să fie condusă de către Joaquin Duato, actualul vicepreşedinte al Comitetului Executiv al J&J, care urmează să devină directorul general al grupului începând din ianuarie.
Vaccinul J&J împotriva covid-19, administrat într-o singură doză, este produs de aceste divizii, care au generat, din iulie în septembrie, venituri în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari.
Laboratorul britanic GSK a făcut, la sfârşitul lui 2018, o alegere asemănătoare şi şi-a anunţat scindarea activităţilor legate de medicamente fără reţetă de cele de farmacie, o operaţiune care urmează să fie finalizată anul viitor.
Anunţarea sciziunii J&J intervine la doar câteva zile după cea a altui gigant american – conglomeratul General Electric, care a anunţat că-şi desparte activităţile în trei companii distrincte.