0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiContraofensiva lui Iliescu

Contraofensiva lui Iliescu

Iliescu a raspuns zilele trecute intr-un talk-show televizat in direct la intrebarea „Va veti retrage in 2004?“ astfel : „Nu voi ramine inactiv. Cine are urechi sa auda“. Remarca viza bineinteles Palatul Victoria. Altfel spus, pe premier si pe cei din jurul lui. A fost o saptamina fierbinte pentru istoria relatiilor dintre cei mai puternici politicieni din Romania. Declaratiile lui Basescu, in tonul cu care ne-a obisnuit, au fost doar scinteia. El a cerut pur si simplu demisia premierului si a citorva comparsi. Iliescu probabil ca a clipit amuzat. Puterea lui Nastase, se crede la Cotroceni, a crescut nepermis. Greseala e ca, in Palatul Victoria, Iliescu e considerat un cadavru politic. Ceea ce e departe de a fi adevarat. Acest calcul naiv a facut sa fie ignorat in chestiuni care il priveau direct. Iliescu nu si-a jucat ultima carte. E departe de el gindul de a se retrage complet de pe scena . Va schimba rolul in 2004, dar nu va parasi teatrul. Iliescu este omul tuturor conjuncturilor. Un supravietuitor, cu S mare.

Cineva s-a grabit sa il socoteasca terminat. A gresit. Iliescu a revenit in aceasta saptamina. A fost la guvern, a primit sefii partidelor. A participat la sedinta de bilant a MI, unde s-a dezlantuit impotriva coruptiei. A facut si declaratii care l-au incomodat pe Nastase. Dovada, reactia lui belicoasa la teleconferinta de vineri. Tinta nu a fost Basescu, cum ar putea sa le para unor naivi. Tinta a fost chiar Ion Iliescu. Nu flota disparuta acum zece ani, cu trimitere la seful PD, a ochit Nastase. Ci pe Iliescu l-a ochit, care, nu-i asa, se plimba prin Asia. Premierul i-a servit si o lectie, explicindu-i ironic presedintelui ca Romania tocmai are ca prioritate Europa. Pe Nastase probabil ca il siciie si rolul de moralizator pe care Iliescu si-l aroga. Ca un tata iubitor al natiunii ce este, ba vorbeste despre coruptie, ba despre aroganta premierului. Asa, tam-nesam.

Multe se fac si se desfac in aceasta disputa Iliescu vs. Nastase. Intr-un context in care opozitia cam face figuratie, un conflict la virf suplineste o reala disputa dintre majoritatea si minoritatea parlamentara. Cum Nastase si PSD incep sa scada in sondaje, o repliere e necesara. Cartea Basescu si discursul lui tare impotriva coruptiei, care i-au adus atita popularitate, par sa fie o alternativa. In 2004 nu e obligatoriu ca PSD va cistiga din nou. Nu e obligatoriu ca Nastase va fi presedinte. Nici nu prea vrea, pentru ca postul nu are o putere reala. In plus, Basescu – in cazul unui scrutin cu vot direct – are prima sansa. Nastase ar cistiga turul intii, dar in turul doi o coalitie anti-Nastase poate sa il infringa. Calculul hirtiei indica acest lucru. E imposibil ca expertii sa nu ii fi aratat acest lucru premierului. De unde reactia sa de a propune ca presedintele sa fie ales de parlament. Acolo s-ar putea descurca eventual.

Cind Iliescu a refuzat aceasta varianta, Nastase a revenit si a propus un proiect de Constitutie. Premierul ar dobindi puteri extraordinare, iar cele ale presedintelui si parlamentului ar fi mult slabite. Iliescu a reactionat din nou negativ. A spus ca e vorba doar de o propunere si ca ea ar trebui discutata serios intii in PSD. Invitarea partidelor pentru consultari la Cotroceni a aratat atitudinea lui Iliescu cu claritate. El vrea sa exercite o influenta, sa conteze inca in politica romaneasca. Cine s-a gindit ca el va accepta cu usurinta sa aiba un rol strict formal s-a inselat.

Tensiunea e departe de a se rezolva. Ea se va acutiza pe masura trecerii timpului. Factorii agravanti ar fi: 1 – scaderea popularitatii guvernului, 2 – o criza in interiorul PSD. Cartile nu sint inca etalate. Acest episod e unul dintr-o serie mai lunga. Telenovela e departe de deznodamint.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS