4 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe buget cheltuie o familie din Oltenia și câți bani țin oltenii “la ciorap”

Ce buget cheltuie o familie din Oltenia și câți bani țin oltenii “la ciorap”

Cei mai mulți bani reprezintă cheltuielile de consum, urmate de impozite și contribuții sociale. În medie, oltenii mai rămân și cu bani din salarii la final de lună. Ce rămâne necheltuit din buget se păstrează, de regulă, în numerar.

Bugetul total al unei familii din regiunea Sud-Vest Oltenia este de 3.802 lei pe lună, conform datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistica Dolj. Datele prezentate reprezintă bugetul total lunar calculat pe familie/gospodărie și a fost realizat ca medie a bugetelor din trimestrul I al anului 2021. Indicatorul statistic se numește “Cheltuieli totale medii lunare pe o gospodărie pe categorii de cheltuieli și pe categorii sociale (au fost luate în calcul toate categoriile sociale – n.r.) pe microregiuni și regiuni de dezvoltare”.


Bugetul total de cheltuieli al unei familii din Oltenia este, în medie, de 3.802 lei pe lună. Din acest buget, cheltuielile bănești reprezintă 3.414 lei pe lună. Restul de 388 de lei reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii din gospodărie. Se cunoaște faptul că persoanele din mediul rural cultivă legume în grădină, cresc păsări și/sau porci în gospodărie și produc vin și alte băuturi.

Cei mai mulți bani sunt utilizați pentru cheltuieli de consum

Din totalul bugetului în bani de 3.414 lei, cei mai mulți se duc pe cheltuieli de consum. În medie, fiecare gospodărie are cheltuieli de consum lunare de 2.055 de lei. Din acestia, pe alimente și băuturi se cheltuie 622 de lei pe lună, în medie de gospodărie. Din acești 622 de lei pe luna, 16 lei reprezintă cheltuieli în unități de alimentație publică. Altfel spus, fiecare familie cheltuie, în medie, pe luna, 16 lei pe un “meniu al zilei”. Iar de restul până la 622 de lei pe lună cumpără alimente pe care le prepară în gospodărie.


Oltenii cumpără bunuri și pentru a-și face stocuri în cămară. Astfel, cheltuielile pentru “alimente și băuturi neconsumate, rămase în stoc” reprezintă, în medie, 55 de lei pe lună. Costul este pe fiecare gospodărie.
Datale statistice arată că totalul cheltuielilor unei gospodării pentru mărfuri nealimentare se ridică, în medie, la 865 de lei pe lună. Cheltuielile pentru plata serviciilor sunt de 567 de lei pe lună.

35% din buget se duce la stat, pe contribuții și impozite

Din totalul bugetului bănesc, o cotă-parte importantă se duce pe impozite, taxe, contribuții și alte cotizații. Conform calculelor statisticii, banii care ajung la stat din bugetul fiecărei familii din Oltenia, în medie, reprezintă 1.182 de lei. Conform calculelor GdS, aceste impozite, taxe și contribuții se ridică la 35% din bugetul bănesc al fiecărei familii.

În acest procent intră contribuțiile pentru asigurările sociale (CAS și CASS), precum și imopozitul pe venitul din salariu și pe cel din pensie. După cum se știe, în urmă cu câțiva ani contribuțiile sociale au fost transferate în sarcina angajaților, de la angajator. Astfel, acestea reprezintă cheltuiala fiecărei persoane care obține venituri de natură celor enumerate mai sus.

24% din bugetul familiei este ținut “la saltea”, adică în numerar

După ce scădem suma importantă din bugetul familiei care se duce la stat, sub formă de impozite și contribuții, gospodăriile din Oltenia mai au costuri. Ratele la “împrumuturi și credite restituite, sume depuse la bănci și instituții similare” reprezintă, în medie, 265 de lei pe luna. Ceea ce înseamnă că locuitorii regiunii economisesc puțîn în depozite sau alte instrumente de economisire.


După ce se dau la o parte toate cheltuielile de mai sus, surplusul din bugetul necheltuit este ținut în numerar. Statistică a calculat “sold în numerar la sfârșitul perioadei” de 830 de lei pe fiecare gospodărie. Practic, oltenii țin 24% din bugetul lor în bani sub formă de cash, dacă raportăm la total cheltuieli. Doar că acești bani sunt în plus față de structura de cheltuieli prezentată mai sus, calculele de sus reprezentand bugetul alocat pentru cheltuieli. Din păcate, acest numerar nu le aduce oltenilor nicio dobânda și niciun alt randament dacă este ținut “la saltea”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS