2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFost manager al SJU Piatra Neamţ şi un fost şef de serviciu, trimişi în judecată

Fost manager al SJU Piatra Neamţ şi un fost şef de serviciu, trimişi în judecată

Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ, Ioan Lazăr, şi fostul şef al Serviciului de achiziţii din spital Oana-Dana Murariu au fost trimişi în judecată de DNA Bacău pentru abuz în serviciu în legătură cu un contract privind reabilitarea şi modernizarea Secţiei de pediatrie. Administratorul de atunci al uneia dintre firmele cu care s-a încheiat contractul a fost şi el deferit justiţiei pentru complicitate. Procurorii susţin că, deşi lucrările nu s-au încheiat nici acum, echipamentele contractate au fost livrate, în unele cazuri fiind depozitate pe holuri. Prejudiciul cauzat SJU Piatra Neamţ depăşeşte 2,5 milioane de lei, informează News.ro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu, la data faptelor manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, respectiv şef al Serviciului de achiziţii din cadrul aceleiaşi unităţi medicale, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi a unei persoane fizice, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit DNA, în 2015, Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică vizând „Reabilitarea şi modernizarea secţiei pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamţ”. Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte şi societatea omului de afaceri inculpat în acest dosar.

„Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentaţiei premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenţie şi organizarea procedurii de achiziţie publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziţie lista de dotări medicale şi nemedicale şi preţurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziţiei şi, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant”, arată procurorii.

Conform sursei citate, Lazăr şi Murariu ar fi întocmit şi avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziţie publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale şi nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menţionat (5.014.294 lei – echivalentul a 1.129.727 euro – care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului).

De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentaţia de atribuire a contractului şi răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privinţa specificaţiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricţiona accesul altor operatori economici la procedură.

S-a instituit sechestru asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale inculpaţilor

Deşi lucrările din cadrul proiectului nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cu asocierea respectivă au fost livrate şi achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

De exemplu, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat în 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului şi încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secţii, începând cu 4 decembrie 2018, susţin procurorii DNA.

Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziţie publică este estimat la 2.531.421 lei, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru asocierea respectivă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a precizat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ cu propunere de a se menţine măsurileasigurătorii dispuse în cauză.

În 2018, Ioan Lazăr şi Oana-Dana Murariu au mai fost trimişi în judecată de DNA Bacău pentru fapte similare, fiind acuzaţi de abuz în serviciu în legătură cu o licitaţie publică pentru achiziţia unui computer tomograf, la un preţ supraevaluat, fără a avea la bază niciun fel de documente justificative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS