3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri7,5 % dobândă cu capitalizare inclusă la economii, după fuziunea dintre CAR TOP INVEST și CAR Credit Capital

7,5 % dobândă cu capitalizare inclusă la economii, după fuziunea dintre CAR TOP INVEST și CAR Credit Capital

Începând din luna 01 noiembrie 2021, Casa de Ajutor Reciproc Credit Capital a fuzionat cu Casa de Ajutor Reciproc TOP INVEST, o mutare strategică importantă pentru cele două CAR-uri. Fuziunea va aduce multiple beneficii membrilor, transmite Mihai Roșculeasa, președintele Casei de Ajutor Reciproc TOP INVEST. Acesta explică de ce s-a optat pentru fuziune și ce presupune, de fapt, aceasta.

Reporter: Care este motivul pentru care ați ales să fuzionați, astfel încât TOP INVEST și Credit Capital să devină o singură Casă de Ajutor Reciproc?

Mihai Roșculeasa: Când am decis să facem acest pas, ne-am gândit la două lucruri. Primul a fost capitalizarea mai mare ce vine odată cu fuziunea, care ne permite să acordăm mai multe împrumuturi într-o perioadă mai scurtă de timp de la momentul solicitării.

Al doilea motiv a fost optimizarea forței de muncă și a costurilor. Mai exact, prin reunirea consultanților celor două instituții sub o singură umbrelă, timpul de așteptare va scădea pentru un membru. Șansele să vină atâția membri deodată încât consultanții să nu le poată răspunde imediat solicitărilor sunt foarte mici, iar economisirea va avea un ritm mult mai susținut.

Reporter: În ce măsură îi afectează pe membri această fuziune?

Membrii existenți nu vor fi afectați în nici un fel. Membrii fostului CAR Credit Capital trebuie să știe că se păstrează contractele de împrumut cu aceleași clauze, care vor fi respectate în totalitate. Noi preluăm activul și pasivul Credit Capital, cu respectarea integrală a condițiilor și a sumelor fondurilor sociale. Începând cu 01.11.2021, pentru membrii celor două CAR-uri, am crescut dobânda de fond social la 7,5% pe an cu capitalizare inclusă, având în acest moment cea mai buna dobanda la economii de piață, după știința noastră.

Reporter: Cum se va numi noua Casă de Ajutor Reciproc și unde vă pot găsi craiovenii?

M. R.: Vom menține numele uneia dintre instituții, pentru că oamenii sunt deja familiarizați cu aceasta. Așadar, vom funcționa în continuare sub denumirea TOP INVEST, având arhicunoscuta siglă a cocoșului cu punguță.

Sediul CAR TOP INVEST rămâne în Craiova, pe strada Mihail Kogălniceanu, bloc 97A, vis-a-vis de Casa de Pensii. Vom păstra ?i numerele de telefon cunoscute: 0351.44.55.33 ?i 0351.44.44.00. Desigur, așteptăm să ne treacă pragul nu doar craiovenii.

Dobânzi mai mari la economii și împrumuturi mai rapide

Reporter: Ce obiective v-ați propus pentru anul viitor, în noua formulă?

M. R.: Ne dorim să acordăm împrumuturi mai multe și mai mari și estimăm o creștere a volumului de împrumuturi de 20%. În plus, ne propunem ca în anul 2022 să depășim valoarea de 12 milioane de lei în fonduri sociale. Pentru membri avem două vești bune. Una este cea la care am făcut referire, creșterea dobanzii la fondurile sociale la 7,5%, cu mențiunea că aceasta va fi păstrată cel puțin până la 31.12.2022. A doua este că avem în plan reducerea perioadei dintre depunerea unei cereri si acordarea împrumutului, de la 14 la 7 zile lucrătoare.

Reporter: Care sunt avantajele unei Case de Ajutor Reciproc pentru cei care doresc să facă economii?

M. R.: Pentru membrii Casei de Ajutor Reciproc Top Invest care aleg să economiseasca prin intermediul fondului social, noi am trasat 5 avantaje majore.

1. Dobânda anuală a sumelor depuse în Fondul Social este de 7,5 % pe an cu capitalizarea inclusă. Aceasta bate orice Depozit Bancar la Termen pus la dispoziție persoanelor fizice din România și Titlurile de Stat.

2. Asemănător titlurilor de stat, dobânda câștigată nu este impozabilă. Acesta este un avantaj semnificativ in fata depozitelor bancare, a caror dobanda este impozitata. Spre deosebire de bănci, care sunt instituții comerciale, Casele de Ajutor Reciproc reprezintă organizaţii nonprofit. Dobânda oferită de noi NU este impozitată, conform art. 93, lit. B, din Legea nr. 227/ 2015.

3. Un avantaj important este legat de contribuțiile la fondul social. Acestea sunt foarte lichide. Dacă un membru dorește să se retragă, întreaga sumă îi este pusă la dispoziție în conformitate cu Politica retragerilor de fond social. Despre aceasta politică, fiecare membru ia la cunoștință la înscrierea în Casa de Ajutor Reciproc. De asemenea, nu se plătesc comisioane de retragere, de fapt nu se plătește niciun fel de comision pentru nicio operațiune.

4.Un avantaj important este că se pot face depuneri sau retrageri ale dobânzilorîn orice zi. Membrii nu trebuie să astepte o anumită perioadă de scadență pentru:

  • depuneri,
  • retrageri de fond social,
  • dobândă.

5. Alt avantaj semnificativ este apartenența C.A.R. Top Invest la Fondul de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc. Adică economiile depuse sub forma de fond social sunt garantate integral, față de depozitele bancare care sunt garantate în limita a 100.000 euro.

CAR TOP INVEST este participant la Fondul de Garantare al CAR.

Reporter: Înainte de anul 1989, singurele instituţii la care puteau apela românii, pentru un împrumut sau pentru depozite de economii, erau Casele de Ajutor Reciproc şi CEC-ul. În prezent, odată cu apariţia băncilor, ofertele s-au diversificat, însă CAR-urile au rămas instituţiile care oferă cele mai mari dobânzi la economii. Cum este posibil acest lucru?

M. R.: Într-adevăr, Casa de Ajutor Reciproc TOP INVEST oferă dobânzi de 7,5 % pe an, cu capitalizare inclusă, la economii, adică o valoare dublă sau chiar triplă, în comparaţie cu ofertele instituţiilor bancare. Oamenii ne întreabă de unde sunt resurse pentru dobânda mai mare oferită membrilor.

Este simplu, vorbim despre forma de organizare juridică. O bancă comercială are rolul de a obţine profit, iar acest profit se împarte către acţionari sau se investeşte în dezvoltarea instituţiei respective. Banca atrage o sumă în depozitele bancare şi apoi o redistribuie în credite acordate, diferenţa de dobândă fiind marja băncii. În mod similar, noi avem fondurile sociale ale membrilor care se duc în împrumuturi. Noi acordăm o dobândă de 7,5 %, iar împrumuturile sunt de patru tipuri, cu dobândă real încasată cuprinsă între 9- 14 % pe an, media fiind undeva cam la 12 %. Noi suntem, însă, o organizaţie nonprofit, spre deosebire de instituţiile bancare. Tot excedentul, „profitul“, se redistribuie către membri. Membrii noştri sunt, de fapt, acţionari. Bineînţeles, pe lângă această dobândă de 7,5 % acordată membrilor, parte din excedent merge şi către fondul de risc intern, în rezervele statutare, adică resursele interne ale CAR-ului.


Reporter: Care sunt posibilităţile de economisire în cadrul CAR TOP INVEST?

M. R.: Avem două tipuri de economii, numite fonduri sociale. Avem, pe de o parte, fondurile lunare şi, de cealaltă parte, fondurile ocazionale. Fondurile lunare presupun cotizarea unei sume cuprinse între 10 şi 500 de lei, lunar. Ele sunt folosite pentru accesare de împrumuturi tradiționale.

Fondurile sociale ocazionale sunt sumele de peste 500 de lei şi nu au o frecvență lunară. Membrul poate veni să depună suma oricând doreşte.

Dobânda este aceeaşi, indiferent de tipul de fond social ales. De multe ori, membrii aleg ambele tipuri de fonduri.

O opțiune nouă este și economisirea online, disponibilă, în acest moment, pe site-ul nostru www.casadeajutorreciproc.ro, secțiunea Economisește Online. Astfel, o persoană se poate înscrie ca membru și poate economisi din fața calculatorului sau de pe telefonul mobil.

Reporter: Spuneați că economiile sunt garantate. Care este mecanismul de garantare?

M. R.: Da. Avem un acord cu Fondul de Garantare al Caselor de Ajutor Reciproc, iar sumele sunt garantate integral. Există trei etape ale garantării:

1. În primul rând, banii trebuie să meargă către împrumuturi, titularii garantează rambursarea unui împrumut cu veniturile și bunurile personale.

2. Toate împrumuturile se acordă cu condiţia existenţei unor giranți. Orice sumă care nu poate fi achitată de titularul unui contract de împrumut se va achita de catre giranți, în mod amiabil sau prin executare silită.

3. În ultimul caz, dacă se întâmplă ca nici CAR-ul să nu poată achita fondurile sociale către membrii săi, Fondul de Garantare face rambursarea.

Reporter: Care sunt condiţiile de înscriere a membrilor?

M. R.: Orice persoană care obţine venituri de natură salarială sau pensie poate deveni membru al Casei de Ajutor Reciproc. Trebuie doar să se prezinte la noi cu cartea de identitate. De asemenea, trebuie menționat că NU se percepe nicio taxă de înscriere, așa cum solicită alte CAR-uri.

Reporter: Dobânda este, în prezent, de 7,5 %. Se poate întâmpla să se schimbe această cifră?

M. R.: În principiu, da. Garantăm, însă, că în 2022 rămâne aceeaşi dobândă.

Se poate schimba și fără acordul membrilor, atunci când dobânda crește.

Reporter: Cum reuşiţi să vă menţineţi pe piaţă?

M. R.: Piaţa se mişcă în felul ei, iar noi ne adaptăm pieţei. Când cineva este reticent, trebuie oferite explicaţii şi informaţii. Toate lucrurile menţionate mai sus i se prezintă şi potenţialului membru. Atunci când primeşte explicaţiile, persoana respectivă înţelege cu adevărat cum stau lucrurile. Suntem o organizaţie nonprofit. La data de 31 decembrie, noi trebuie să avem zero excedent. Mulţi dintre membrii CAR TOP INVEST au venit la noi ca urmare a recomandărilor făcute de alţi membri. Când ai o anumită stabilitate, membri vechi, recomandări, deja ai o legitimitate pe piaţă.

Reporter: Din experienţa acumulată până acum, ne puteţi spune care este profilul general al unui membru CAR?

M. R.: Majoritatea membrilor sunt persoane cu vârste între 30- 60 de ani. În general, tinerii economisesc mai puţin pentru că au şi venituri mai mici, dar şi alte tipuri de nevoi şi cheltuieli. Însă am observat, în ultimul an, o creştere semnificativă a segmentului de tineri în ceea ce priveşte economiile. Putem spune că numărul membrilor cu vârste până în 40 de ani s-a dublat aproape faţă de anul precedent. În ceea ce priveşte tipurile de fonduri sociale, cele opţionale sunt alese mai mult de cei mai în vârstă. Mai este un aspect. Înainte de 1989 nu existau bănci comerciale, astfel că persoanele de vârstă medie şi persoanele vârstnice sunt mult mai familiarizate cu CAR-urile decât persoanele tinere.

Reporter: Aveţi planuri ambiţioase pentru anul viitor. În ce constau acestea?

M. R.: Într-adevăr, ne dorim să demarăm un proiect anul viitor, care are ca scop informarea tuturor persoanelor care au economii în diverse instrumente financiare despre posibilitatea ?i avantajele economisirii la CAR.

În prezent, cel puţin prin prisma cardului de salariu, cam fiecare cetăţean este client al unei bănci. Ne dorim ceva similar. Avem un sistem care funcţionează bine, iar instituţiile bancare nu exclud şi apartenenţa la o Casă de Ajutor Reciproc, reciproca fiind valabilă.
De asemenea, 2022 va fi anul în care vom trece la acordarea de credite online, fapt ce va permite și o diversificare a tipurilor de împrumuturi.

Digitalizarea și semnatura electronică vor permite ca o persoană să solicite și să primească un împrumut, indiferent de domiciliul său.

Ne dorim să încurajăm economisirea. Studiile arată că orice persoană care are cel puţin un salariu minim pe economie ar putea pune deoparte lunar, fără efort, 100 de lei. Iar în cazul creditării, care la noi are o durată de maximum șase ani, oamenii au avantajul de a achita o dobândă fixă, astfel că ştiu ce sumă trebuie achitată lunar pentru perioada de acordare a împrumutului de la început. Există o mai mare siguranţă din acest punct de vedere. O persoană nu rambursează procente, ci sume concrete.

Scopul nostru este sa devenim prima opțiune financiară atunci când vine vorba despre economisire sau creditare. Acest deziderat poate deveni realitate atunci când îți propui să devii cel mai bun. Și muncești să ajungi acolo.

Spor economisitor!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS