Profesorii mehedinteni au intrat ieri in greva, alaturi de colegii lor din toata tara. Exceptie au facut cadrele didactice de la Colegiul National „Traian“ din Drobeta Turnu Severin, care au desfasurat orele de curs dupa programul normal. Situatia a devenit una obisnuita la aceasta institutie de invatamint, unde profesorii nu au participat nici la greva de avertisment din 28 februarie, desi au fost de acord cu solicitarile sindicalistilor.
Chiar daca profesorii mehedinteni le-au transmis elevilor sa se prezinte la scoala, majoritatea au preferat sa lase salile de clasa pustii si sa ramina acasa. Profesorii au ramas in cancelarii sau eventual i-au supravegheat pe putinii elevi care au fost prezenti ieri in scolile severinene. Singura unitate de invatamint care nu s-a raliat protestului desfasurat la nivel national a fost Colegiul „Traian“, unde activitatea scolara s-a desfasurat normal. „Noi nu credem ca aceasta miscare de protest era oportuna in acest moment si nu credem ca va avea un rezultat bun. Si noi sintem nemultumiti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa afectam bunul mers al scolii. Se apropie examene importante si orice zi pierduta poate fi dureroasa pentru elevi. Asta nu inseamna ca nu sintem solidari cu colegii nostri, dar nu vedem rostul unei greve, in acest moment“, a declarat Iancu Bunoiu, directorul Colegiului „Traian“ din Drobeta Turnu Severin.
„Daca nu sintem solidari, nu avem prea multe sanse de reusita…“
Mihai Dima, liderul Sindicatului Liber din Invatamint-Mehedinti, a declarat ca nu intelege modul in care profesorii de la Colegiul „Traian“ se alatura colegilor lor din toata tara la actiunea de protest: „Eu stiu ca a fi solidar inseamna sa participi efectiv, alaturi de actiunile celorlalti colegi. De la vorbe la fapte, se pare insa ca e cale lunga. Pina la urma este decizia dumnealor, dar nu stiu daca au conditii mai bune de trai decit celelalte cadre didactice. In aceste momente, daca nu sintem solidari, nu avem prea multe sanse de reusita“.
Protestul cadrelor didactice din Mehedinti a decurs insa normal in mediul rural. Potrivit liderului de sindicat, Mihai Dima, in toate scolile din comunele si satele mehedintene, profesorii nu au intrat la ore: „Vom continua aceste actiuni, alaturi de colegii din celelalte judete. Vor urma probabil noi runde de negocieri, iar daca nu se va ajunge la nici un rezultat, vom bloca anul scolar“. Profesorii solicita in continuare acordarea tichetelor de masa, stabilirea unui salariu de referinta unic in invatamint, de 1,8 milioane de lei, si blocarea ordonantei de urgenta care prevede reducerea indemnizatiei de rural pentru personalul didactic calificat din invatamintul preuniversitar.