O anchetă a Direcției de Sănătate Publică a scos la iveală că unii medici de la Spitalul Județean din Botoșani le-ar fi dat pacienților prea multe antibiotice, iar uneori prea puternice. Controlul DSP a venit în urma plângerii privind modul în care a o femeie internată pentru Covid-19 a fost tratată acolo.
O femeie a făcut o sesizare direct la Ministerul Sănătății, în care a reclamat că mama ei a fost internată în spital din cauza Covid-19, dar a primit în tratament şi un antibiotic puternic, deşi din analize nu reieşea că ar fi avut nevoie de acesta, conform Digi24.
După tratamentul împotriva Covid-19, pacienta a început să se simtă și mai rău
După tratamentul împotriva Covid-19, pacienta a început să se simtă și mai rău. S-a constatat că în timpul internării a dobândit bacteria Clostridium dificile.
În urma verificărilor, inspectorii sanitari au constatat că pacienta a primit un antibiotic puternic, iar asta a favorizat apariţia bacteriei, ceea ce a necesitat apoi alte două antibiotice, de clasă inferioară, fără rezultat. Din acest motiv, a fost nevoie ca medicii să treacă la antibiotice şi mai puternice, pentru a scăpa de bacterie, fiind administrat unul de ultimă generaţie, aflat în categoria antibioticelor de salvare.
S-a constatat că unitatea sanitară are o politică de utilizare judicioasă a antibioticelor
Directorul DSP Botoșani, Monica Adăscăliței, a declarat că în urma controlului de la Spitalul Mavromati s-a constatat că unitatea sanitară are o politică de utilizare judicioasă a antibioticelor și că sunt doi medici care verifică modul în care sunt ele administrate.
Medicul care a administrat antibiotice femeii a motivat că aceasta făcuse febră, până la 39 de grade. Din cauza antibioticelor, s-a distrus flora intestinală și a rezultat infecția. Controlul s-a extins la nivelul întregului spital, a spus Adăscăliței.