Au trecut două săptămâni de când Organizația Mondială a Sănătății a fost notificată de Africa de Sud cu privire la apariția unei noi variante a coronavirusului, iar de atunci cercetătorii din toată lumea încearcă să afle cât de periculoasă este tulpina Omicron, potrivit Reuters.
Răspunsul imun după trei doze de vaccin contra Covid-19 la varianta Omicron este de zeci de ori mai slab decât la tulpina Delta, arată teste de laborator efectuate de virusologul Sandra Ciesek de la Spitalul Universitar Frankfurt.
Expunând sângele persoanelor vaccinate la diferite variante de virus, aceasta a constatat că abilitatea de a crea un răspuns de anticorpi la Omicron, la persoanele care au primit trei doze de BioNTech/Pfizer, a fost de până la 37 de ori mai mică decât răspunsul la Delta.
Un răspuns al anticorpilor la Omicron la jumătate de an după un regim cu două doze de Pfizer/BioNTech, Moderna sau o combinație de AstraZeneca și BioNTech nu era nici măcar măsurabil, a adăugat Ciesek.
Ea a postat pe Twitter doar concluzii ale studiului, fără a preciza numărul de probe, iar universitatea a precizat că lucrarea nu a fost încă publicată.
„Setul de date subliniază faptul că are sens să se dezvolte un vaccin adaptat la Omicron”, a scris Chiesek pe Twitter, precizând că nu s-a putut trage nicio concluzie cu privire la protecția împotriva bolilor grave.
Ce spun BioNTech și Pfizer
UPDATE: BioNTech și Pfizer au transmis miercuri, printr-un comunicat, că o serie de trei doze cu vaccinul lor COVID-19 a fost capabilă să neutralizeze noua variantă Omicron într-un test de laborator.
În prima declarație oficială a producătorilor de vaccinuri privind eficacitatea probabilă a vaccinului lor împotriva Omicron, BioNTech și Pfizer au spus că două doze de vaccin au dus la anticorpi neutralizanți semnificativ mai mici, dar că o a treia doză a vaccinului lor a crescut anticorpii neutralizanți de un factor de 25.
Sângele obținut de la persoanele care au primit a treia doză în urmă cu o lună a neutralizat varianta Omicron la fel de eficient ca și sângele obținut după două doze care a acționat împotriva virusului original descoperit pentru prima dată în China.
„Asigurarea că un număr cât mai mare de persoane posibil sunt complet vaccinate cu prima serie de două doze și cu un rapel rămâne cea mai bună cale de acțiune pentru a preveni răspândirea COVID-19”, a declarat Albert Bourla, șeful Pfizer, în comunicat.
Informațiile oferite de Ciesek și Pfizer vin la o zi după ce șeful unui laborator de cercetare din Africa de Sud a spus că abilitatea variantei Omicron de evita protecția oferită de vaccinul Pfizer, dar și imunitatea infecției anterioare este ”robustă, dar nu completă”.
„Nu există niciun motiv să ne îndoim” de faptul că vaccinurile actuale protejează pacienții infectați cu Omicron împotriva formelor severe de Covid-19, a declarat marți, Michael Ryan, reprezentant al OMS.