Topul anual al publicației Politico include 28 de lideri ai comunității europene, considerați cei mai puternici, mai influenți, mai peocupați și implicați oameni în destinele Europei.
Politicianul italian tehnocrat Mario Draghi este cotat drept „cea mai puternică persoană din Europa (the most powerful person in Europe), topul fiind apoi divizat în 3 categorii de persoanlități: 1. făcătorii/împlinitorii; 2.visătorii; 3.perturbatorii/controversații.
Prim-procurorul șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kovesi, a fost poziționată pe locul 6, la prima categorie: ”cei car fac/împlinesc”, după succesorul Angelei Mergel, noul Cancelar al Germaniei Olaf Scholz, după președintele Franței, Emmanuel Macron, după șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, după prim-vicepreședintele Comisiei Europen, Frans Timmermans și după Cancelarul Trezoreriei Marii Britanii, Rishi Sunak.
Laura Codruța Kovesi este supranumită „brațul lung al legii”
Laura Codruța Kovesi este supranumită „brațul lung al legii”, publicația Politico argumentând că aceasta va avea un rol deosbit de important tocmai acum, când statele membre încep să primească în numerar miliardele de euro, conform programelor de redresare și reziliență aprobate de Comisia Europenă.
„Laura Codruța Kovesi are misiunea de a curăța Europa. În calitate de prim procuror-șef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina frauda care implică fonduri UE și crima organizată, o premieră pentru blocul comunitar, exact când acesta începe să transfere miliarde de euro”, scrie Politico.
Statutul actual al Laurei Codruta Kovesi îi conferă o mare putere, chiar dacă ea încă se bazează pe colaborarea cu instanțele naționale pentru a desfășura procese reale.
„În condițiile în care statul de drept se ridică în fruntea agendei UE, toți ochii sunt asupra modului în care Laura Codruța Kovesi folosește acest birou, despre care se spune că este: unul dintre cele mai importante locuri de muncă din UE. Kovesi este deja un nume important în România natală (ea și-a câștigat un loc într-un top POLITICO28 anterior pentru munca depusă în acuzarea politicienilor corupți, din calitatea de șef al Direcției Naționale Anticorupție din România).
„Nu există o țară complet curată. Avem crima organizată peste tot în Europa“
Și la actualul ei loc de muncă, a început rapid să își facă treaba. În primele patru luni ale mandatului ei, care a început în această vară, echipa Parchetului European (EPPO) s-a ocupat de peste 2.000 de cazuri de infracțiuni și de 350 de investigații ce au vizat uriașa sumă de 4,6 miliarde de euro, din cheltuielile bugetare ale UE. „Nu există o țară complet curată. Avem criminali în Europa de Est și de Vest. Avem crima organizată peste tot în Europa. Rolul meu este să mă asigur că legea este egală pentru toată lumea”, a declarat Kovesi pentru Politico.
Publicația semnalează și faptul că prim-procurorul european se confruntă cu unele piedici: „Până acum, doar 22 din cele 27 de țări membre UE s-au pus sub jurisdicția ei, iar Slovenia a început să respingă procedura, refuzând să numească procurorii de care Kovesi ar avea nevoie pentru a efectua investigații în această țară”. O altă cerință a Laurei Kovesi este ca UE să aprobe angajarea a încă 120 de procurori pentru sediul EPPO din Luxemburg.
Maia Sandu figurează și ea pe un loc 6
La Categoria, „Visătorii”, Maia Sandu figurează și ea pe un loc 6, după primarul Parisului, Anne Hidalgo, după președintele Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, după ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Gabrielius Landsbergis (fost membru al Parlamentului European), după Consilierul principal pentru reziliență și durabilitate al orașul Atena, Elena Myrivili și după polticianul conservator din Ungaria, Péter Márki-Zay, contracandidatul actualului premier Viktor Orban.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, este descrisă ca fiind acel politician care evoluează făcând „echilibristică”. Ea este considerată „cel mai sincer politician reformist al țării”, de când Moldova s-a despărțit de Rusia.
Articolul întreg în politico.eu