5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFunctionari ai Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj - acuzati de fals si facilitarea trecerii frauduloase a frontierei

Functionari ai Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj – acuzati de fals si facilitarea trecerii frauduloase a frontierei

• Politistii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (CZCCOA) Craiova, cu sprijinul unor ofiteri de politie din Germania, au arestat patru membri ai unei bande ce facilita trecerea frauduloasa a frontierei • Seful bandei, omul de afaceri craiovean Laurentiu Ivanovici, racola persoanele interesate sa ajunga in tarile din vestul Europei, pe care le „ajuta“ contra unor sume de pina la 2.000 de marci germane • Pentru obtinerea vizelor Schengen erau prezentate la ambasade documente false „fabricate“ de trei functionari ai Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj

Laurentiu Ivanovici, patronul firmei craiovene SC NOVOTEX SRL, isi organizase o adevarata retea cu menirea de a facilita trecerea frauduloasa a frontierei pentru doritorii care puteau sa „cotizeze“ corespunzator. Peste 60 de persoane au apelat la serviciile lui deloc dezinteresate, platind fiecare intre 1.500 si 2.000 de marci germane pentru a obtine vize Schengen. Sistemul functiona destul de simplu. Doi romani stabiliti in Germania – Carmen si Cristian Rasinar, buni prieteni de-ai lui Ivanovici – trimiteau in Romania invitatii pentru fiecare persoana interesata sa ajunga in tarile vest-europene. In baza acestor invitatii, ambasadele acordau de buna-credinta vizele. Invitatiile din strainatate nu erau insa suficiente, la dosare trebuind sa existe dovezi certe ca solicitantii lucreaza in Romania cu acte in regula si se vor intoarce in tara. Pentru a face rost de astfel de documente, Laurentiu Ivanovici a racolat trei angajati ai Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj.

Documente mistificate in vederea obtinerii vizelor

Colaboratorii apropiati ai lui Ivanovici au fost Sorin Ovidiu Uta, pina de curind consilier juridic al ITM Dolj, Gheorghe Lica, referent in cadrul aceleiasi institutii, si Marin Badoiu, soferul ITM Dolj, care fabricau carti si contracte de munca fictive ori adeverinte de salariat emise, chipurile, de diversi agenti economici. „Badoiu procura carti de munca in alb, Lica se ocupa de completarea in fals a cartilor si a contractelor de munca ori a adeverintelor de salariat, iar Uta le semna si stampila. Pentru aceste operatiuni, cei trei primeau de la Ivanovici cite 300 – 500 de marci de fiecare persoana rezolvata“, a precizat cpt. Marius Dicu, din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova.

Dupa ce au studiat din umbra modul de operare al bandei, beneficiind si de colaborarea unor ofiteri din politia germana, politistii craioveni i-au retinut luni pe cei patru protagonisti ai falsurilor, care au fost prezentati ieri Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, in vederea emiterii mandatelor de arestare.

Stampile false purtind numele unor functionari corecti

La perchezitia domiciliara efectuata acasa la Sorin Ovidiu Uta au fost descoperite si sase stampile utilizate pentru „legalizarea“ falsurilor. Doua dintre ele aveau chiar inscriptionate numele unor functionari ai ITM: Popescu Amalia – inspector de personal, respectiv Dobrescu Mihai – inspector de specialitate. Stampilele fusesera comandate de Uta la firma craioveana DATA PRINT, motivind ca le face pentru niste colegi de-ai lui. „Sintem deosebit de dezamagiti de faptul ca imaginea institutiei noastre a fost patata. Despre Uta aveam unele informatii ca s-ar ocupa de ilegalitati, dar el si-a dat demisia pe 15 octombrie 2001, inainte sa-l prindem. Nu ne asteptam insa ca Gheorghe Lica si Marin Badoiu sa faca asemenea porcarii. Acestora le vom desface contractele de munca in momentul in care organele de cercetare penala isi vor definitiva cercetarile, pentru ca nu merita sa mai lucreze alaturi de ceilalti functionari corecti“, a declarat Mihail Mohora, inspector-sef al ITM Dolj.

O retea internationala cu „filiala“ in Craiova

Cei patru membri ai bandei sint acuzati de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu, dar si de facilitarea si racolarea unor persoane in vederea trecerii frauduloase a frontierei, riscind sa stea pina la sapte ani in spatele gratiilor. Politistii CZCCOA Craiova continua insa cercetarile, avind informatii ca banda lui Ivanovici face parte dintr-o retea internationala care facilita accesul ilegal al cetatenilor straini in tarile Schengen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS