-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal2021, cu ghinion! Cum a ieşit în pierdere High-Tech Park Craiova

2021, cu ghinion! Cum a ieşit în pierdere High-Tech Park Craiova

High-Tech Industry Park Craiova SA, societatea deţinută de Consiliul Judeţean (CJ) Dolj care administrează al doilea parc industrial la Craiovei, a ieşit în pierdere în acest an. O premieră în existenţa de şase ani a societăţii.

High-Tech Industry Park Craiova SA a fost înfiinţată în aprilie 2014, dar a dobândit titlul de „Parc Industrial“ un an mai târziu. De atunci a început şi atragerea de investitori. În prezent, parcul are 46 de rezidenţi şi o suprafaţă închiriată de 23,4 hectare (dintr-un total de 28,85 ha). Din cele 46 de firme, 16 sunt în plină activitate, restul fiind în etapa de construire a halelor de producţie sau în etapa de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor necesare.
Anul 2021 nu a fost însă unul bun pentru High-Tech Park, societatea înregistrând un deficit de 235.000 de lei.

Asta rezultă dintr-un proiect de hotărâre supus aprobării Consiliului Judeţean, în şedinţa ordinară de vineri. Prin acesta, împuterniciţii judeţului Dolj la High-Tech Industry Park Craiova SA vor fi mandataţi să aprobe în adunarea generală a acționarilor rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021.

Aici se menţionează că veniturile societății în anul 2021 vor fi de 5.916.000 lei, mai mari cu 60.000 de lei față de cele programate, numai că şi cheltuielile au fost pe măsură: 6.151.000 lei, cu 301.000 lei mai mari față de cele programate. Tocmai această creştere a cheltuielilor a dus la pierderea de 235.000 de lei. Cum s-a ajuns aici?

PUZ-ul ar fi problema

Potrivit raportului înaintat CJ Dolj, High-Tech Park a avut în 2021 cheltuieli cu bunuri și servicii de 714.000 lei, cheltuieli cu impozite, taxe și vărsăminte – 10.000 lei, cheltuieli cu personalul – 1.021.000 de lei, plus alte cheltuieli de exploatare de 4.401.000 lei. De unde a survenit pierderea? Din imposibilitatea unor rezidenţi de a construi.

„Suprafaţa de teren închiriată are destinaţie specială, rezidenţii fiind în imposibilitatea de a construi. Astfel, societatea a fost nevoită să accepte cererile de suspendare a plăţii indemnizaţiilor datorate de rezidenţi, până în momentul în care Primăria Craiova va aproba modificarea PUZ-ului aferent suprafeţelor de teren date în folosinţă acestor rezidenţi. Această situaţie, care se menţine şi în prezent, are un impact negativ asupra veniturilor societăţii, cu suma de 23.000 de lei/lună, astfel încât veniturile din chirii vor fi mai mici cu 155.000 lei faţă de cele programate“, se explică în raportul ataşat proiectului de hotărâre.

High-Tech Industry Park, al doilea parc industrial al Craiovei, a ieşit în pierdere anul acesta
High-Tech Industry Park, al doilea parc industrial al Craiovei, a ieşit în pierdere anul acesta

Concret, potrivit directorului general al High-Tech Industry Park SA, Ionuţ Pîrvulescu, este vorba de doi rezidenţi care ar fi dorit să construiască în parcul industrial o clinică de cardiologie şi o clinică de recuperare cardiologică. Investiţia ar fi blocată de mai bine de un an din cauza lipsei unor avize pentru modificarea PUZ-ului, care trebuia date de Autoritatea Aeronautică.

„Este vorba de o modificare de PUZ cu care Autoritatea Aeronautică nu este de acord. Ne ţine în stand-by de peste un an, fără nicio explicaţie. Iar noi nu putem încasa o chirie de 5.700 de euro pe lună. Aici ar urma să se construiască o clinică de cardiologie şi o clinică de recuperare cardiologică, investiţie de peste 11 milioane de euro. Rezidenţii nu pot construi, aşa că ne-au solicitat o suspendare a plăţii chiriei“, a explicat, pentru GdS, Ionuţ Pîrvulescu.

High-Tech Park, obligată de instanţă să plătească un fost director

Şi asta nu e tot! High-Tech Industry Park Craiova SA a fost obligată de instanţă, în iulie 2021, să plătească drepturile salariale unui angajat care fusese concediat. Este vorba de Alina Rădulescu, care a ocupat funcţia de director general interimar în 2018 (când pe la conducerea societăţii au mai trecut Dan Daşoveanu şi Constantin Mitriţă), şi în 2019 până în luna august, când a fost desemnat ca director Ionuţ Pârvulescu. Alina Rădulescu a revenit pe postul de consilier juridic, însă a fost îndepărtată în 2020, prin modificarea organigramei şi desfiinţarea postului.

Era în perioada crizei economice cauzată de pandemia de coronavirus, iar High-Tech Park a redus atunci numărul de posturi de la 18 la 12, pentru a putea plăti în continuare salariile angajaților. Societatea susținea atunci că s-a confruntat în martie şi aprilie 2020 cu o scădere a veniturilor și cu întârzieri la plată a debitelor restante, lucru ce a dus la „limitarea posibilității de a realiza investițiile propuse, care să permită încasarea de noi venituri“.

Mai exact, încasările High-Tech Park din martie scăzuseră cu 38,12% față de media veniturilor pe primele două luni ale anului 2020, iar în aprilie cu 32%, după cum se explică în raportul întocmit de societate şi înaintat CJ Dolj. Printre cei disponibilizaţi s-a aflat şi Alina Rădulescu. Aceasta a mers însă în instanţă şi a câştigat.

Sentinţa nu este definitivă, dar este executorie, aşa că High-Tech i-a plătit fostului director interimar suma de 110.000 lei. „Admite capătul de cerere privind contestaţia împotriva deciziei de concediere. Anulează decizia de concediere nr. 160/D.G./08.07.2020 emisă de intimate. Dispune reintegrarea contestatoarei pe postul deţinut anterior. Obligă intimata să plătească contestatoarei o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care a fost lipsită contestatoarea de la data concedierii şi până la data reintegrării efective, cu aplicarea dobânzii legale“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj din data de 6 iulie 2021.

High-Tech Park, venituri din chirii de 23.000 de euro pe lună

High-Tech Industry Park Craiova SA a raportat, pe anul 2021, şi unele venituri mai mari faţă de cele programate, cum ar fi cele din amenzi şi penalităţi sau cele din dobânzi, dar şi aşa cheltuielile au depăşit veniturile. Numai cheltuielile cu bunuri şi servicii, spre exemplu, au fost mai mari cu 184.000 de lei faţă de cele programate. Plus cheltuielile de personal cauzate de sentinţa judecătorească mai sus menţionată.

„Cheltuielile cu personalul sunt mai mari cu 110.000 lei faţă de cele programate, în urma reintegrării în funcţia de consilier juridic a unei persoane căreia i-a fost desfiinţat postul în anul 2020, ca urmare a Sentinţei civile nr. 2419/06.07.2021 şi a plăţii către acesta a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada cuprinsă între data concedierii (08.07.2020) şi momentul reintegrării (06.09.2021)“, se explică în raportul ataşat proiectului de hotărâre.

Ionuţ Pîrvulescu este director general la High-Tech Industry Park Craiova SA din august 2019
Ionuţ Pîrvulescu este director general la High-Tech Industry Park Craiova SA din august 2019

„Am plătit acei bani, dar sentinţa nu este definitivă. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă până la urmă cu acest caz. Societatea nu a avut niciun litigiu de la înfiinţare, decât cel de acum cu consilierul juridic. Oricum, noi nu avem de unde să scoatem mai mult ca venit, decât din chiriile pe care le încasăm, care sunt acum de 23.000 de euro pe lună“, a mai spus Ionuţ Pîrvulescu, directorul general al High-Tech Industry Park Craiova SA.

Ar mai fi de menţionat că societatea a avut, în 2020, un profit de doar 1.797 de lei. În comparaţie, profitul din 2019 a fost de 13.808 lei, iar cel din 2018, de 160.143 de lei. La începutul anului 2020, capitalul societății era de 13.000.000 de lei. În aprilie 2020, High-Tech Industry Park a primit un milion de lei, aport în numerar pentru majorarea capitalului social de la acționarul majoritar, Județul Dolj, prin Consiliul Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS