11.2 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMierea de Manuka, un "superaliment" care poate trata racelile, infectiile, ranile

Mierea de Manuka, un „superaliment” care poate trata racelile, infectiile, ranile

Mierea de Manuka este adesea considerată un „superaliment” care tratează multe boli, inclusiv alergii, răceli și gripă, gingivită, dureri în gât, infecții cu stafilococi și numeroase tipuri de răni. Așa că astăzi ne îndreptăm atenția asupra beneficiilor care se ascund într-un borcan cu miere de Manuka, potrivit doc.

De ce este diferită mierea de Manuka de alte tipuri de miere?

Mierea de Manuka este derivată din nectarul arbuștilor de Manuka (Leptospermum scoparium). Are o componentă suplimentară care se adaugă activității sale antimicrobiene puternice. Această activitate neobișnuită a fost descoperită de profesorul Peter Molan, în Nouă Zeelandă, în anii ’80. Acesta a realizat că acțiunea mierii de Manuka a rămas chiar și după ce peroxidul de hidrogen a fost înlăturat.

Multe tipuri diferite de miere produc, de asemenea, niveluri de peroxid de hidrogen (sau apă hidrogenată) care ucid microbii atunci când glucozo-oxidază (o enzima încorporată de albine în miere) reacționează cu glucoză și cu moleculele de oxigen din apă. Astfel, când mierea este folosită că un „pansament” pentru răni, ea atrage umiditatea/apa din țesuturi și această reacționează pentru a produce peroxidul de hidrogen, curățând rana de infecție.

Revenind la ce a observat profesorul Peter Molan, cauza acestei acțiuni a mierii de Manuka a rămas neînțeleasă vreme de mai mulți ani, până când două laboratoare independente au identificat metilglioxalul (MGO) ca fiind o componentă-cheie activă în mierea de Manuka, în 2008. Metilglioxalul este o substanță care apare în mod natural în multe alimente, celule animale și celule vegetale și care are o activitate antimicrobiană.

Care este porția recomandată de miere de Manuka?

Maximum două lingurițe pe zi (15 g) reprezintă o porție recomandată de miere de Manuka, deoarece, deși are multe beneficii impresionante pentru sănătate, este bogată în zahăr și în calorii.

O linguriță de miere de Manuka are: 

33 kcal

8.4 g carbohidrați

8.2 g zahăr

Dacă introduci în dieta ta mierea de Manuka, încearcă să o adaugi în terciul de ovăz sau în iaurt natural.

Cum se folosește mierea de Manuka

Principala utilizare medicală a mierii de Manuka este pentru vindecarea rănilor și arsurilor. Cercetările arată că mierea de Manuka este eficientă și în tratarea altor afecțiuni, inclusiv:

  • Eczeme și dermatite
  • Tuse sau durere în gât
  • Boli ale sistemului digestiv

Proprietăți și beneficii ale mierii de Manuka

Ucide microbii

Activitatea mierii de Manuka a fost testată împotriva unei game diverse de microbi, în special pe aceia care provoacă infecțiile rănilor, și tot acest tip de miere inhibă agenții patogeni bacterieni problematici, adică acei „super-microbi” care sunt rezistenți la multe antibiotice.

Mierea de Manuka totodată poate să disperseze și să ucidă bacteriile care trăiesc în comunități de microbi care sunt foarte rezistente la antibiotice, inclusiv cele din categoria streptococilor (cauza infecțiilor streptococice în gât) și pe cele din categoria stafilococilor (cauza infecțiilor provocate de stafilococul auriu).

Ajută la sănătatea intestinului

Mierea de Manuka actioneaza ca un prebiotic, fiind o sursă de carbohidrați nedigerabili cunoscuți sub numele de oligozaharide. Nu putem digera acești carbohidrați, dar bacteriile din intestine pot. Folosirea oligozaharidelor ca combustibil ajută la creșterea nivelului de bacterii „bune” din sistemul nostru digestiv, inclusiv bifidobacterii și lactobacili.

Cercetările au demonstrat potențialul mierii de Manuka. Aceasta ajută la protejarea împotriva ulcerului gastric, având un efect antiinflamator și ajutând la gestionarea infecțiilor precum Helicobacter pylori. Infecția Helicobacter pylori poate provoca ulcer și reflux acid. Există, de asemenea, unele dovezi că mierea de Manuka poate ajuta la tratarea altor infecții intestinale, inclusiv cele de la tulpini bacteriene, cum ar fi Clostridium difficile.

Are proprietăți antivirale

Un studiu din 2014 al mierii de Manuka a constatat că, într-un laborator, a inhibat eficient virusurile gripale, iar un alt studiu a constatat că are o activitate semnificativă împotriva zona zoster.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări, inclusiv studii pe oameni, în acest domeniu înainte de a putea fi trase concluzii ferme.

Calmează durerea în gât

Mierea și lămâia sunt un remediu vechi pentru răceală, iar studiile susțin această afirmație. Un studiu din 2010 a constatat că mierea a fost mai eficientă în ameliorarea tusei la copii decât medicamentele de suprimare a tusei fără prescripție medicală. După debutul pandemiei de COVID-19, un studiu analizează eficacitatea mierii naturale în tratamentul pacienților infectați cu coronavirus.

Poate fi utilă pentru infecțiile rezistente la antibiotice

Un studiu din 2020 care investighează folosirea mierii pentru tratarea infecțiilor multirezistente sugerează că ar trebui să fie luată în considerare ca terapie alternativă.

Ajută la vindecarea rănilor

Mierea are proprietăți ideale de „pansament” pentru răni. S-au efectuat numeroase studii care au urmărit eficacitatea mierii de Manuka în ceea ce privește vindecarea sau calmarea rănilor. Pe lângă faptul că are un spectru larg al activității antimicrobiene, mierea este un produs non-toxic pentru celulele mamiferelor, ajută la menținerea hidratării/umezelii în mediul unei leziuni ori răni (lucru care este benefic pentru vindecare) și are proprietăți antiinflamatoare, reduce timpul de vindecare și cicatrizarea și, totodată, reduce mirosul pe care îl are rana.

Mierea, în special cea de Manuka, a fost folosită cu succes, potrivit sciencealert.com, pentru a trata rănile infectate și neinfectate, arsurile, inciziile chirurgicale, ulcerele de la picior, leziunile de presiune (numite și leziuni de decubit), rănile dureroase, leziunile/infecțiile meningococice, efectele secundare ale radioterapiei și gingivita.

Ce beneficii ai dacă mănânci miere de Manuka?

Mare parte din mierea de Manuka vândută la nivel global este mâncată. Mierea de Manuka poate inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoacă dureri în gât (streptococi) sau gingivită, dar principalele componente din această miere responsabile de proprietățile sale antimicrobiene nu vor supraviețui procesului de digestie. 

Chiar și așa, consumul de miere poate avea și alte beneficii terapeutice, cum ar fi proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și prebiotice (încurajează dezvoltarea microorganismelor benefice de la nivel intestinal). Aceste proprietăți nu sunt legate doar de mierea de Manuka, ci și de alte tipuri de miere.

Posibile efecte secundare ale mierii de Manuka

Acestea pot include:

  • Reacție alergică, în special la persoanele care sunt alergice la albine
  • O creștere a zahărului din sânge, dacă sunt consumate cantități mari
  • Efecte asupra anumitor medicamente pentru chimioterapie și interacțiuni cu diverse alte medicamente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS