-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFructele, aliat al sănătății

Fructele, aliat al sănătății

Fructele și legumele conțin vitamine, minerale, fibre și alte substanțe nutritive importante pentru menținerea sănătății. Având în vedere că ne aflăm în perioada postului și apoi urmează o perioadă în care suntem predispuși la excese alimentare, consumul fructelor poate reprezenta o gustare ușoară și un ajutor pentru sănătate. O gustare versatilă având în vedere varietatea de soiuri de fructe disponibile și multitudinea de moduri de a le pregăti, găti și servi.

Majoritatea oamenilor nu consumă cantități suficiente de fructe, deși proprietățile benefice ale acestora sunt impresionante. De exemplu, un kiwi asigură aproape tot (aproximativ 80%) necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. De asemenea, este o sursă bună de fibre, potasiu și vitamina K.

Merele, proprietăți remarcabile

Expresia provenită din SUA “Un măr pe zi ține medicul la distanță” este bine întipărită și în cultura europeană. De altfel, mai multe studii realizate de-a lungul timpului au verificat dacă efectele consumului de mere îl clasează pe acesta în categoria super-fructelor, alături de afine, coacăze sau goji. Unul dintre aceste studii ce a fost realizat pe câteva mii de persoane a arătat că persoanele care consumau un măr pe zi își administrau mai puține medicamente decât cei care nu consumau deloc mere.

Abia în 2020 a fost publicat un articol ce a realizat compilarea informațiilor obținute din mai multe studii referitoare la acest subiect, iar concluzia celor 16 studii luate în considerare a fost clară: consumul unui măr mediu pe zi pare a avea un rol în scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a inflamației. Motivul este reprezentat de coaja merelor, o sursă importantă de fibre și de compuși activi pentru sănătate de tipul polifenolilor.

Rodii pentru sănătatea inimii

Rodiile reprezintă un fruct din ce în ce mai des consumat în casele românilor, în special în sezonul acestora, din octombrie până în ianuarie. Acest lucru nu este de mirare, deoarece pe lângă gustul deosebit, sunt cunoscute beneficiile acestui citric. Nutrienții din rodie sunt benefici pentru inimă, în special datorită antioxidanților care ajută la reducerea inflamațiilor. Această proprietate este una esențială și este o urmare a faptului că sucul de rodie prezintă o activitate antioxidantă de trei ori mai mare decât cea a vinului roșu sau a ceaiului verde, acestea din urmă prezentând la rândul lor caracteristici antioxidante marcante.

În plus, au fost studii care sugerează că sucul de rodie poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL, așa numitul colesterol “rău” și la reducerea tensiunii arteriale. Dar, așa cum este valabil pentru toate fructele, este mai indicat consumul fructelor ca atare, decât consumul sucului stors din aceste fructe.

Grapefruit-ul, beneficii versus riscuri

Citricele conțin nutrienți care pot influența în mod favorabil sănătatea inimii, cum ar fi fibrele și flavonoidele. Astfel, portocalele, mandarinele sau pomelo pot reprezenta alegeri sănătoase pentru gustări între mese.

O atenție deosebită trebuie acordată anumitor fructe din grupul citricelor care prezintă proprietăți ce pot influența puternic starea de sănătate, în principal prin interacțiunea cu anumite medicamente ce fac parte din tratamentul unor afecțiuni cronice uzuale. Un astfel de exemplu este reprezentat de grapefruit, acesta conținând furanocumarină și alți compuși înrudiți care se leagă de o enzimă din intestin care descompune parțial anumite medicamente, inclusiv din clasa celor care sunt prescrise cu rolul scăderii colesterolului.

Producând o reacție de tip inhibiție enzimatică, se ajunge la o absorbție mai crescută a substanței medicamentoase și prin urmare o supradozare a acestui medicament în sânge. Ca rezultat al acestui situații, poate crește riscul de reacții adverse potențial periculoase pentru organismul uman. Această inhibiție enzimatică produsă de grapefruit depinde de o serie de factori, de la cantitatea ingerată, la tipul medicamentelor folosite, rezultând o intensitate diferită a urmărilor interacțiunii dintre acest fruct și substanțele medicamentoase prescrise. Prin urmare, este necesară consultatea medicului sau farmacistului pentru a afla dacă există vreun tip de interacțiune de care trebuie să țineți cont din cauza tratamentului urmat.

Valentina Ghimpău

Sănătate de la Farmacist specialist,

Vă mulțumesc că m-ați citit!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS