0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransferurile elevilor se vor face în luna ianuarie

Transferurile elevilor se vor face în luna ianuarie

Perioada de transferuri între școli, care în mod normal avea loc în vacanța intersemestrială, se va putea face în luna ianuarie, fiind o situație excepțională creată de modificarea structurii anului şcolar. Practic, cererile pentru transferuri se vor depune în ultima săptămână a primului semestru şi se vor aproba în prima săptămână a celui de al doilea semestru, care începe din 17 ianuarie.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a anunţat că pentru transferul elevilor va face o procedură care se va aplica în toate unităţile şcolare din Craiova şi judeţ.


„Pentu transferuri a apărut un ordin de ministru care permite desfăşurarea acestor transferuri şi în timpul anului şcolar, dată fiind situaţia excepţională creată de modificarea calendarului privind structura anului şcolar. Modificarea a apărut din cauza faptului că a fost prevăzută o vacanţă prelungită de două săptămâni, în timpul anului şcolar. A dispărut, de fapt, vacanţa intersemestrială în care, de regulă, se fac aceste transferuri. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj va elabora,în zilele următoare, o procedură care să fie aplicată de către toate unităţile şcolare în privinţa transferurilor şcolare. Procedura va fi aprobată în cadrul Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj şi va fi publicată şi pe site”, a precizat inspectorul şcolar general, Ion Daniel.

Ce criterii se vor aplica

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a mai precizat că la transferuri se vor menţine prevederile din Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar(ROFUIP) mai ales în privinţa mediei.


„Se vor păstra regulile generale. La clasa a IX-a nu se poate face transferul dacă media de admitere nu este cel puţin egală cu a ultimului elev admis din clasa în care vrea să se transfere. Adică dacă eu vreau să transfer un elev care a avut media de admitere 8 nu îl pot duce într-o şcoală unde ultima medie de admitere a fost 8.50. Pentru clasa a X-a se ţine cont de media de admitere de la finalul primului semestru şi aceasta să fie cel puţin egală cu cea mai mică medie de admitere din clasa în care se transferă şi, de asemenea, să nu fie depăşit numărul maxim de elevi reglementat”, a mai precizat inspectorul şcolar general. Pentru transferurile care se vor face prin schimbarea profilului se va stabili o sesiune specială pentru susţinerea examenelor de diferenţă.

Ce prevede legislaţia

În nota trimisă de minister către inspectoratele şcolare se anunţă perioadele şi tipurile de transferuri care se fac în timpul anului şcolar, conform ROFUIP. Astfel, transferurile în care se păstrează forma de învățământ, profilul și/sau specializarea se efectuează, de regulă, în perioada intersemestrială sau a vacanței de vară. Prin excepție, transferurile de la nivelurile antepreșcolar și preșcolar se pot face oricând în timpul anului școlar, ținând cont de interesul superior al copilului.


Transferurile în care se schimbă formă de învățământ se efectuează în următoarele perioade: de la învățământul cu frecvență la cel cu frecvență redusă, de regulă în perioada intersemestrială sau a vacanței de vară; în aceleași perioade se efectuează și transferul la/de la învățământul profesional și tehnic și de la/la învățământul dual la învățământul liceal tehnologic.
Transferul elevilor în timpul anului școlar se poate efectua, în mod excepțional, cu respectarea prevederilor prezentului regulament, în alte situații excepționale, cu aprobarea consiliului de administrație al inspectoratului școlar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS