-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEvenimentMititelu scapă de puşcărie, dar trebuie să achite statului 18 milioane de lei

Mititelu scapă de puşcărie, dar trebuie să achite statului 18 milioane de lei

Curtea de Apel Craiova a dispus, vineri, încetarea procesului penal faţă de finanţaţorul echipei de fotbal U Craiova 1948, Adrian Mititelu, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Iniţial, în ianuarie, Tribunalul Dolj l-a condamnat la 5 ani de închisoare în acest dosar de evaziune fiscală. Ceilaţi opt inculpaţi din dosar au fost achitaţi. În schimb, instanţa a dispus ca Mititelu şi alţi doi inculpaţi şi o societate comercială să achite prejudiciul adus bugetului de stat, aproape 18,5 milioane de lei. Pentru a recupera prejudiciul, instanţa a menţinut sechestrul pus pe bunurile lui Mititelu, printre care se numără şi trei terenuri din Balta Craioviţei.

Procurorii DIICOT anunțau, în octombrie 2014 trimiterea în judecată a nouă inculpați. Au fost acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani și folosirea cu rea-credință a bunurilor firmei. Anchetatorii au susţinut că grupul infracţional ar fi comis infracţiunile prin intermediul unor firme.

„Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul Mititelu Adrian Marin a iniţiat şi constituit, în anul 2003, un grup infracţional organizat care a activat până în anul 2006, la care au aderat şi inculpaţii Ionescu Ştefan, Preoteasa Gigel, Negru Nuţi Claudia, Joavină Gheorghe Sorin, Oprea Gigi Cristain, Roşianu Daniel, Mitran Sorin, Trandafir Fănel şi Crăciunoiu Iancu, scopul asumat fiind comiterea în formă continuată de infracţiuni prin intermediul societăţilor comerciale din grupurile de firme Maxitec, respectiv Regional Media din judeţul Dolj”, au susţinut procurorii DIICOT.

Prejudiciu de peste 20 milioane de lei

Anchetatorii au mai susţinut că, „în perioada 2003 – 2006, inculpaţii, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, au evidenţiat în contabilitatea societăţilor comerciale pe care le administrau sau la care erau acţionari/asociaţi atât  cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive. Totodată, aceştia au omis evidenţierea în aceste documente a unor operaţiuni comerciale efectuate şi a unor venituri realizate. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este în cuantum total de 23.414.211,39 lei”.

De asemenea, procurorii DIICOT au susţinut că cinci dintre inculpaţi ar fi folosit cu rea-credinţă bunurile SC Maxitec SRL şi SC Reconstrucţia Fotbalului Craiovean SRL, „într-un scop contrar intereselor acestora, diminuându-le astfel capitalul social”.

În plus, inculpaţii din acest dosar au fost acuzaţi că „au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 555.384 ron, corespunzătoare relaţiilor comerciale dintre SC Ediție Specială de Oltenia SA şi Regional Media SA şi a sumei de 3.319.230,76 euro, corespunzătoare vânzării suprafeţei de 23,50 ha teren de pe raza judeţului Dolj”.

Achitări pe bandă rulantă

Acest dosar a ajuns pe rolul Tribunalului Dolj în martie 2016. Instanţa s-a pronunţat pe 13 ianuarie, anul acesta. Cei nouă inculpaţi au fost achitaţi pentru constituirea unui grup infracţional şi spălare de bani. În cazul a doi inculpaţi acuzaţi de evaziune fiscală, instanţa a constatat că nu există probe că aceştia au săvârșit infracțiunea.

Pe de altă parte, judecătorii au constatat că o infracţiunile de evaziune fiscală şi folosire cu rea credinţă a bunurilor societății s-au prescris. Acesta este motivul pentru care s-a dispus încetarea procesului penal faţă de şase inculpaţi, printre care şi Adrian Mititelu.

De altfel, dintre cei nouă inculpaţi, numai Adrian Mitielu a fost condamnat. Acesta a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală în formă continuată. În plus, o parte dintre inculpaţi au fost obligaţi să achite Fiscului peste 18,6 miloane de lei.

Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului faţă de Mititelu

Sentinţa a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova. Vineri, pe 17 decembrie, instanţa a dispus încetarea procesului penal faţă de Adrian Mititelu, ca urmare a prescripţiei răspunderii penale. Restul inculpaţilor din dosar au fost achitaţi.

Instanţa a mai dispus ca Adrian Mititelu, în solidar cu alţi doi inculpaţi şi cu SC Maxitec, să achite prejudiciul adus bugetului de stat. Este vorba de suma totală de 18.337.750 lei.

Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Sechestru pe terenurile lui Mititelu din Balta Craioviţei

Pentru celor aproape 18,5 milioane de lei, instanţa a dispus menţinerea sechestrului pus pe bunurile inculpaţilor obligaţi să achite prejudiciul. La acestă sumă se adaugă dobânzile şi penaltăţile calculate de la data producerii prejudiciului şi până la data achitării.

„Menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurator instituit prin încheierea din 07 august 2019 pronunţată în dosarul nr.37279/3/2014 al Tribunalului Dolj definitivă prin decizia penală nr.404/18.11.2019 pronunţată de Curtea de Apel Craiova, asupra patrimoniului inculpatului Mititelu Adrian Marin, până la concurenţa sumei de 18.337.750,04 lei(…) la care se adaugă dobânzi şi penalităţi, calculate potrivit Codului de procedură fiscală, de la data producerii prejudiciului, până la data achitării integrale a obligaţiilor fiscale”, a dispus instanţa în cazul lui Adrian Mititelu.

În cazul lui Mititelu sunt sub sechestru părţi sociale ale două societăţi comerciale, sume de bani din conturi bancare, două imobile, dar şi trei terenuri de 76.661, 65.865 şi 16.861 mp, amplasate în Balta Craioviţei.

Trei ani de închisoare în dosarul „Costea”

În prezent, Adrian Mititelu execută o pedeapsă de trei ani de închisoare, primită în noiembrie 2020, în dosarul privind transferul jucătorului Mihai Costea la Steaua București. Sentinţa a fost dată de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. De altfel, pedeapsa de cinci ani de închisoare, stabilită în ianuarie de Tribunalul Dolj, cuprindea şi cei trei ani de închisoare din primul dosar.

Mai trebuie spus că, iniţial, în februarie 2019, Adrian Mititelu a fost achitat de Tribunalul Dolj în dosarul privind transferul considerat ilegal de procurorii DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS