Cliseul si acul – doua metode prin care gorjenii fura curent
Teama ca nu isi vor putea achita factura la energie electrica i-a determinat pe unii gorjeni sa apeleze la diferite metode pentru a scapa de cheltuieli. Chiar si cei care au ales tariful social sint dispusi sa riste, tentatia fiind la fel de mare atit la consumatorii casnici, cit si la agentii economici.Numai in ianuarie si februarie, unii gorjeni au furat energie electrica in valoare totala de un miliard de lei.
De la inceputul anului, SC ELECTRICA SA, filiala Gorj, a efectuat peste 8.500 de controale la abonatii casnici, precum si la micii intreprinzatori. Angajatii Sucursalei de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) Tirgu Jiu au depistat 180 de cazuri de furt de curent, dintre care 172 au fost inregistrate la consumatorii casnici. Dintre cei prinsi, 23 au fost deja trimisi in judecata, restul fiind cercetati. Desi cetatenii stiu ca pot fi condamnati penal pentru furt de curent, infractiunea fiind pedepsita cu inchisoare de la unu la cinci ani, situatia pare sa fi degenerat. Din cauza frigului, foarte multi cetateni au fost nevoiti ca in aceasta iarna sa foloseasca surse de incalzire pe baza de curent, in mare parte calorifere si resouri. Unii dintre consumatori, care au venituri modeste, au fost nevoiti sa „minta“ contorul de energie electrica.Majoritatea folosesc metoda bransarii direct la sursa, prin ocolirea contorului. Acestia sint depistati cel mai greu deoarece au posibilitatea de a insela vigilenta celui care efectueaza verificarile, prin pornirea rapida a instalatiei prevazute cu contor.
„Se fura la greu!“
Ingeniozitatea gorjenilor le-a dat mult de furca acelora de la SC ELECTRICA surse din cadrul institutiei precizind ca toate furturile de curent reprezinta in realitate pierderi care afecteaza direct facturile consumatorilor de buna-credinta. Adrian Pavel, inginer in cadrul SDFEE Tirgu Jiu, a spus: „Se fura la greu! Am intensificat numarul controalelor in raport cu aceeasi perioada a anului trecut. Se fura prin efectuarea unor interventii asupra cablului de alimentare. O alta metoda o reprezinta interventia asupra aparatului de masura. Au disparut de mult celebrii magneti care erau asezati deasupra contorului. Acum am descoperit citeva cazuri de furt cu cliseul, dar si cu acul. Un caz de furt cu cliseul am avut chiar in urma cu o saptamina. A scos capacul de la contor si a introdus un cliseu de film care a blocat practic contorizarea. Altii au gaurit carcasa metalica si au introdus un ac. Frecarea dintre virful acului si discul metalic produce o incetinire. Cele mai frecvente furturi se realizeaza prin legarea la sursa si folosirea unei prize speciale cu impamintare.“ Au existat cazuri in care cei prinsi au reclamat la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj faptul ca au fost „vizitati“ de angajatii SC ELECTRICA. Ilie Lungu, inspector adjunct in cadrul OJPC Gorj, a spus ca a avut numeroase reclamatii in special din zona Carbunesti: „Cei care fura curent si sint pe tarif social consuma 140-145 kWh in primele doua luni si le ramin 5 kWh pentru urmatoarea luna.
Restul de curent de unde il iau? Din aer? Au venit la noi si au reclamat si dupa aceea cei de la ELECTRICA i-au prins ca furau.“