6.2 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiCrăciunul litrei de ulei

Crăciunul litrei de ulei

Crăciunul anului 2021 nu va putea fi așa după cum ne-am dori să fie.

Ne-am dori să fie o sărbătoare pe care o numim tradițională, adică o expresie a ceea ce ne place nouă, românilor. Ne place să fim împreună cu familia, să mâncăm bine, să bem și să ne bucurăm de darurile pe care ni le facem unii altora.

Crăciunul acestui an este un Crăciun de criză, un Crăciun al sărăciei.

Întregul an 2021 nu a fost bun, am simțit cum din ce în ce trăim mai greu, ne-am descurcat mai greu cu prețurile și facturile, dar toate aceste greutăți se concentrează și ne presează și mai mult în preajma unei atât de importante sărbători cum este Crăciunul, atunci când pregătirile pe care eram obișnuiți să le facem nu mai pot fi susținute cu veniturile care ne-am mai rămas.

O întâmplare de acum câteva zile mi-a creat cea mai concretă și crudă imagine a felului în care mulți români vor sărbători Crăciunul. Este o întâmplare reală, adevărată, pe care am trăit-o chiar eu într-un supermarket.

Fiind la cumpărături, am fost abordat de o pereche de oameni în vârstă, soț și soție.

Mă întreabă: sunteți profesorul Coșea de la televizor?

Confirm.

Se recomandă: avem optzeci și șase de ani, suntem pensionari, foști ingineri chimiști. Am ieșit de mult la pensie și avem pensii mici. Avem o rugăminte, când mai mergeți la televizor vă rog să spuneți că ar fi bine dacă uleiul s-ar vinde și în sticle de o jumătate de litru. Sticla de un litru s-a scumpit prea mult și nu ne-o mai permitem. Poate ar fi mai bine chiar să se vândă vărsat, ca pe timpul lui Ceaușescu. Atunci, dacă nu aveai bani puteai să cumperi chiar și o litră de ulei.

Ce poate fi mai șocant, mai emoționant și mai revoltător decât faptul că, în România anului 2021, o familie de pensionari foști ingineri chimiști ajung să-și permită doar mai puțin de un litru de ulei, poate chiar doar o litră, ca pe timpul lui Ceaușescu.

Este șocant ca o familie de intelectuali cu studii superioare să aibă pensii atât de mici încât să ajungă la litra de ulei. Unde este echitatea?! Cu ce sunt mai ”intelectuali” și mai importanți pentru societate deținătorii pensiilor speciale!?

Este emoționant să constați că oameni în vârstă, afectați de tot ceea ce înseamnă bolile și greutățile bătrâneții, trebuie să se ”descurce” de unii singuri, părăsiți de statul pentru care au muncit în lupta cu o inflație galopantă.

Este revoltător să readuci în viața unor români pensionari litra de ulei atunci când România este cel mai mare producător de floarea-soarelui din Europa.

Mai mulți români ca niciodată vor petrece această sărbătoare cu litra. O litră de porc, adică mai puțină carne, o litră de cozonac sau de fructe și legume. Va fi un Crăciun care va aduce un stres suplimentar pensionarilor, căci aceștia, așa după cum îi numește domnul ministru al muncii, ”părinții și bunicii noștri”, vor avea mari dificultăți în a-și permite plăcerea de a face cadouri nepoților. Conform datelor furnizate de către Eurostat, prețul jucăriilor a explodat în întreaga lume, evident și în România. Într-un an, prețurile jucăriilor au crescut în medie cu 5 euro din cauza problemelor de aprovizionare și a creșterii costurilor cu materiile prime.

Așa-numitul ”pachet social” prin care reprezentanții PSD în guvern intenționează să aducă o îmbunătățire situației pensionarilor în actualele condiții ale unei ierni cu facturi la energie și inflație aproape imposibil de suportat reușește să ajute, dar în niciun caz nu în măsura în care ar trebui.

Ar trebui ca acest pachet social să aducă asemenea sporuri de venit încât să protejeze puterea de cumpărare a acestor categorii aflate în dificultatea de a supraviețui iernii. În realitate, creșterea cu 10% nu acoperă inflația care pentru alimentele de uz vital depășește cu mult 10%. Desigur, inflația oficială este în jur de 6-7%, dar în metodologia ei de calcul sunt cuprinse și produse care nu sunt de uz vital și care, în niciun caz, nu intră în consumul pensionarilor cu pensii de până la 1600 lei, căci doar lor li se atribuie un ajutor suplimentar dar care, pe total, nu trebuie să depășească suma de 2200 lei.

Apare o situație de discriminare pe care pensionarii nu ar trebui să o trăiască. Deci, dacă ai pensie de 1599 sau 1600 lei ești considerat de către ” pachetul social” ca fiind sărac și în pericol de a nu trece iarna, ceea ce te califică pentru primirea ajutorului. Dacă încă ai o pensie de 1600,50 lei sau de 1601 lei intri în categoria celor care nu au nevoie de ajutor deoarece diferența peste 1600 ar asigura un trai liniștit, fără probleme de supraviețuire.

Iată cum acest pachet social contribuie și el la politica de dezbinare a românilor. Nu era de ajuns dezbinarea între vaccinați și nevaccinați, acum apare și dezbinarea între cei care au un leu mai puțin sau mai mult la pensie.

Este greu de înțeles de ce guvernanții au stabilit și acel plafon de 2200 lei, când domnul ministru al finanțelor a declarat că pragul sărăciei în România ar fi de 4000 lei. Domnia sa a declarat că România este o țară săracă deoarece 80% din populație trăiește doar cu un venit de cca. 4000 lei.

Dacă însă analizăm proiectul de buget pe anul 2022, publicat la data de 19 dec., realizăm că de fapt nu este greu de înțeles de ce plafonul este sub aceluia al necesarului pentru traiului zilnic.

Răspunsul este clar: bugetul 2022 este un buget al austerității. 2022 va fi și el un an al litrei de ulei pentru marea majoritate a populației.

Nu se poate nega caracterul realist al bugetului, scoțând în evidență seriozitatea celor care l-au conceput în sensul în care nu neagă situația extrem de dificilă în care se află economia supusă atât presiunilor din exterior (inflația, criza energetică, alimentară, a transporturilor, a cipurilor etc) cât și marilor deficite structurale pe care le are propria noastră economie. Este corectă atitudinea de realism și sinceritate, eliminând festivismul mincinos al guvernelor precedente.

Bugetul pe 2022 este evident o încercare de corecție a raporturilor macroeconomice în direcția consolidării fiscale, dar va fi greu de realizat. Deja, unele amânări de aplicare a legilor privind măriri de salarii în unele domenii sunt contestate prin mișcări revendicative sau chiar greve de amploare. Chiar de la a doua zi de la lansarea proiectului de buget, guvernul a fost nevoit să renunțe la una dintre economiile pe care dorea sa le facă prin amânarea cu un an a măririi salariilor la CFR. Greva declanșată a adus satisfacție salariaților.

Sursa importantă de venituri la care speră guvernul prin PNRR nu este sigură, condițiile impuse până la 31 decembrie nefiind încă îndeplinite.

Neînțelegerile din cadrul coaliției dintre PSD și PNL sunt evidente și în ceea ce privește cuantumul investițiilor în cheltuielile bugetare, ceea ce ridică noi semne de întrebare și asupra modului cum va funcționa coaliția în condițiile situației de criză.

Va trece și acest Crăciun pe care fiecare dintre români și-l va aminti în funcție de maniera particulară în care l-a petrecut. Vor fi amintiri frumoase ale clipelor petrecute cu cei dragi, dar și unele mai puțin frumoase ale unei sărbători mai sărace față de alți ani.

Să sperăm că viitorul Crăciun va fi mai bogat. Doamne ajută!

 Prof. Univ. Dr. Mircea Coşea

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS