6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCuriozităţi despre sărbătoarea Crăciunului

Curiozităţi despre sărbătoarea Crăciunului

Crăciunul este una dintre cele mai importante şi aşteptate sărbători de peste an, peste tot în lume. Crăciunul și celelalte sărbători ale iernii ne fac să ne simțim mai buni, mai noi înșine. Iată o listă cu cele mai interesante și amuzante curiozități despre sărbătoarea Crăciunului!

1. Data oficială a Crăciunului a fost stabilită prima oară pe 25 decembrie în anul 350 e.n., de către episcopul Romei, Papa Julius I. 

2. Cel mai mare cadou de Crăciun primit de cineva este… Statuia Libertății. Francezii au dăruit-o americanilor în 1886.

3. Deşi cele mai multe ţări ale lumii consideră că mâncarea preferată a lui Moş Crăciun este laptele cu biscuiţi sau fursecuri, unele regiuni au alte păreri. De exemplu, locuitorii Irlandei aşteaptă Moşul cu o halba de bere Guiness, băutura tradiţională a ţării. În Suedia, copiii aşază budinca de orez lângă brad, pentru a-l ospăta pe Moş.

4. Prima felicitare de Crăciun, comandată de Sir Henry Cole în 1843, a fost vândută la o licitaţie în 2015 cu 8.469 de lire sterline.

5. Edward Johnson a inventat în 1882 prima instalaţie electrică pentru decorarea bradului de Crăciun.

6. În Montreal, Canada, există o adresa oficială a lui Moş Crăciun, unde nu doar primeşte scrisori de la copii, ci şi răspunde acestora. Această adresă a luat naştere oficial în anul 1983, după ce timp de 9 ani, poşta locală primea o sumedenie de scrisori dedicate Moşului.

7. Britanicii obișnuiesc să spună „Happy Christmas” și nu „Merry Christmas”, pentru că în secolul al XIX-lea cuvântul „merry” înseamnă și „stare de ebritate”.

8. Beteala cu care se împodobeşte pomul de Crăciun a fost inventată în anul 1610, în Germania, de o persoana rămasă anonimă. La acea vreme, era confecţionată din argint pur.Germania este prima ţară care a avut minunata idee de a împodobi bradul.

10.  Fredonarea colindelor era considerată o practică păgâna până în secolul al XIII-lea, când Sf. Francisc de Asisi le-a popularizat în rândul creștinilor.

11. Moș Crăciun este cunoscut sub diverse nume: Kriss Kringle (Germania), Le Bafana (Italia), Pere Noel (Franța) sau Дед Мороз  (Rusia).

12. Expedierea felicitarilor de Crăciun este o tradiție puternic înrădăcinată în toate colțurile lumii.

13. Celebrul costum roșu al lui Moș Crăciun a fost creat de către un caricaturist pe nume Thomas Nast, în anul 1860.

14. Germania a fost prima ţară în care a fost împodobit pomul de Crăciun. 

15. Cândva, spiridușii furau cadourile de sub brad, nu le aduceau. Ideea de spiriduși de Crăciun vine din credința străveche că gnomii păzeau casa omului de spiritele rele. Spiridușii au fost iubiți și urâți, pentru că, deși uneori se purtau cu bunăvoință, puteau foarte ușor să se transforme în ființe răutăcioase și nesuferite, atunci când nu erau tratați cum se cuvine. Percepția cea mai răspândită era că ei se purtau precum persoana cu care aveau de a face, fiind fie răutăcioși, fie drăguți. În Evul Mediu, mai degrabă așteptau daruri decât să le facă. Abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea spiridușii au devenit prieteni ai lui Moș Crăciun.

16. Roșul, verdele și auriul sunt considerate culori tradiționale de Crăciun. Verdele simbolizează viața și renașterea, roșul este asociat cu sângele lui Hristos, în timpul ce auriul este considerat simbolul luminii și bogăției. Tradiția spune că cele trei nuanțe trebuie să se regăseacă în podoabele alese pentru decorararea pomului de Crăciun.

17. Moș Crăciun este o variantă mai nouă a lui Moș Nicolae. Sfântul Nicolae era un episcop cu suflet mare, care împărțea daruri copiilor sărmani din satul în care locuia.

18. În Finlanda şi Suedia, cele 12 zile de dinaintea Crăciunului sunt considerate zilele păcii și ale dreptății. Nelegiuirile săvârșite în această perioadă sunt pedepsite mai aspru decât în mod normal.

19. Fiecare familie de finlandezi își împodobește casa pentru Crăciun cu lumânări confecționate de ei înșiși, iar în Suedia bradul rămâne împodobit 20 de zile de la Crăciun.

20. În Norvegia, în luna noiembrie, taxele se reduc la jumătate, pentru ca oamenii să aibă mai mulți bani de Crăciun.

21. Conform unui top al celor mai bogate persoanaje fictive, realizat de revista Forbes, Moș Crăciun ocupă prima poziție.

22. Cel mai popular colind de Crăciun este „White Christmas”, în versiunea cântată de Bing Cosby. „Silent Night” este cel mai cântat colind și a fost scris în 1818 de pastorul austriac Joseph Mohr. „Jingle Bells” a fost scris inițial pentru celebrarea zilei Recunoștinței, în 1857.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS