Noi imagini prin satelit obţinute de o companie privată americană arată că Rusia a continuat să-şi consolideze forţele în Crimeea şi în apropierea Ucrainei, în ultimele săptămâni. Asta în timp ce presează Statele Unite pentru discuţii cu privire la garanţiile de securitate pe care le doreşte, scrie news.ro.
Reuters nu a putut verifica în mod independent cele mai recente imagini de la compania Maxar Technologies, cu sediul în SUA.
Kremlinul a reiterat vineri că îşi rezervă dreptul de a-şi muta propriile forţe pe teritoriul rus după cum crede de cuviinţă. De asemenea, că ţările occidentale efectuează manevre militare provocatoare în apropierea graniţelor sale.
Joe Biden şi alţi lideri spun că Moscova pare să ia în considerare un atac asupra Ucrainei
Liderii americani, europeni şi ucraineni au acuzat Rusia că îşi construieşte din nou trupe lângă graniţa cu Ucraina, din octombrie, după o scurtă desfăşurare anterioară de forţe în aprilie, când Maxar a publicat şi imagini.
Preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri spun că Moscova pare să ia în considerare un atac asupra Ucrainei de luna viitoare, lucru pe care Moscova l-a negat în mod repetat.
Imaginile difuzate joi seara târziu au arătat o bază din Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, plină cu sute de vehicule blindate şi tancuri, începând cu 13 decembrie.
O imagine din satelit obţinută de Maxar în octombrie, a aceleiaşi baze, arată că baza era pe jumătate goală.
Maxar a spus că o nouă unitate la nivel de brigadă, formată din câteva sute de vehicule blindate care includ vehicule de luptă de infanterie din seria BMP, tancuri, artilerie autopropulsată şi echipamente de apărare aeriană, a sosit la garnizoana rusă.
Putin a declarat că Rusia vrea să evite conflictul
”În ultima lună, imaginile noastre prin satelit de înaltă rezoluţie au observat o serie de noi desfăşurări ruseşti în Crimeea, precum şi în mai multe zone de antrenament din vestul Rusiei, de-a lungul graniţei cu Ucraina”, a spus Maxar într-un comunicat.
Acesta a menţionat o activitate sporită la trei locaţii din Crimeea şi la cinci locaţii din vestul Rusiei.
Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia vrea să evite conflictul, dar că are nevoie de un răspuns ”imediat” din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi la cererile sale de garanţii de securitate.
Moscova a spus că se aşteaptă ca discuţiile cu oficialii americani pe această temă să înceapă în ianuarie, la Geneva.
Vineri, Putin a declarat că Rusia a efectuat lansarea de probă a unei rachete hipersonice. Testul urmează celor efectuate mai devreme în această lună, precum şi în octombrie şi în iulie, ca parte a ceea ce el a spus că este o nouă generaţie de sisteme de arme de neegalat.
Întrebat vineri despre acumularea de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova acţionează pentru a-şi apăra propria securitate.
Rusia a acuzat SUA şi UE că folosesc conducta de gaze Nord Stream 2
”Rusia îşi mută propriile trupe pe propriul său teritoriu pe fundalul unor acţiuni extrem de neprietenoase ale oponenţilor noştri din NATO, Statele Unite şi diferite ţări europene, care efectuează manevre foarte clare în apropierea graniţelor noastre. Acest lucru ne obligă să luăm anumite măsuri pentru a ne garanta propria securitate”, a spus Peskov.
Rusia a acuzat, de asemenea, Statele Unite şi Uniunea Europeană că folosesc conducta de gaze Nord Stream 2, destinată livrărilor în Europa, ca monedă de schimb.
Occidentul a ameninţat că va bloca conducta, care aşteaptă aprobarea de reglementare în Germania, dacă Rusia va invada Ucraina.
Biden a ameninţat cu măsuri economice şi de altă natură puternice ca reacţie pentru orice invazie.
Un oficial american a declarat că noi măsuri de reacţie ar putea include controale dure a exporturilor.
Rusia spune că doreşte ca NATO să-şi oprească expansiunea spre est şi caută garanţii că alianţa militară occidentală nu va desfăşura anumite arme ofensive în Ucraina şi alte ţări vecine.
Alte imagini Maxar au arătat o acumulare de forţe la poligonul Soloti din Rusia, aproape de graniţa cu Ucraina, cu fotografii făcute la începutul lunii decembrie care arată o concentrare mai mare de echipamente militar decât în septembrie. Imaginile au arătat, de asemenea, consolidări continue la Ielnia, un oraş rusesc la aproximativ 260 km nord de graniţa cu Ucraina şi la terenul de antrenament Pogonovo, lângă oraşul Voronez, din sudul Rusiei.