2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateNiciun caz de gripă în Dolj în acest sezon

Niciun caz de gripă în Dolj în acest sezon

Până în prezent, judeţul Dolj nu a înregistrat niciun caz de gripă în acest sezon. Conform rapoartelor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, virusul gripal nu a fost identificat în niciunul dintre cazurile de infecţii respiratorii confirmate în ultimele săptămâni.

Cu toate acestea, profesioniştii din sănătate recomandă vigilenţă şi îi îndeamnă pe oameni să se vaccineze antigripal, pentru a evita o coinfecţie Covid-gripă, denumită de către medici „furtuna perfectă” pentru organism.

Peste 40.000 de doljeni s-au vaccinat antigripal

În a doua săptămână din decembrie, în judeţul Dolj se înregistraseră 342 cazuri de IACRS, 133 cazuri de pneumopatii acute şi 0 cazuri de gripă, conform ultimului raport publicat de către DSP Dolj. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă (475) era mai scăzut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (747 cazuri) şi se încadrează în limitele sezonului.

Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 21,26 %.

„Nu s-a confirmat niciun caz de gripă sezonieră până acum, conform testărilor efectuate la nivelul judeţului Dolj”, a precizat Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică pentru GdS.
Referitor la vaccinarea antigripală a populaţiei din grupele la risc, până în prezent au fost imunizate cu vaccin tetravalent 42.245 doljeni

Pacienţii cronici, vulnerabili

Dacă anul trecut până la jumătatea lunii decembrie, se vaccinaseră împotriva gripei 1.264.657 de persoane la risc din vaccinurile distribuite de Ministerul Sănătății, anul acesta numărul persoanelor vaccinate este de doar 886.127 persoane. Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenția asupra scăderii ratei de vaccinare antigripală și-i îndeamnă pe români să meargă la medicul de familie și să întrebe despre posibilitatea de a se vaccina antigripal.

Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămână 6-12 decembrie, la nivel național numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, pneumonii etc.) a fost de 45.699, cu 31.7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, respectiv 34.684. Totodată, numărul de cazuri este și cu 38.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (33.067).

,,Considerăm că pacienții cronici au nevoie de protecție și împotriva gripei în acest context pandemic, iar scăderea ratei de vaccinare antigripală nu este o veste bună. Pacienții cronici sunt cei mai expuși la complicații din cauza bolilor infecțioase și au nevoie de protecție”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Risc dublu de mortalitate în cazul coinfecţiei Covid-gripă

În România, în sezonul gripal 2018-2019, un adult din 3 care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare. Gripa poate declanșa complicații cardiovasculare și la adulții fără istoric de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, gripa crește de 100 de ori riscul de pneumonie, iar procentul pacienților spitalizați cu gripă este ridicat și în cazul adulților sănătoși
În plină pandemie de COVID-19, gripa rămâne o amenințare serioasă, mai ales în contextul în care apare coinfecția gripă – COVID‑19, care poate cauza complicații serioase, având un risc dublu de mortalitate.
Vaccinul antigripal poate fi administrat concomitent cu cel împotriva noului coronavirus, transmit medicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS