2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBate vântul la artificii, poliţia face controale

Bate vântul la artificii, poliţia face controale

Artificiile şi petardele vândute legal se găsesc în destul de puţine locuri din Craiova, iar la tarabe bătea vântul marţi. Craiovenii nu se înghesuiau să cumpere artificii sau petarde, dar încă mai au timp până la Revelion. Preţurile sunt puţin mai mari decât anul trecut şi nici oferta nu pare la fel de variată ca în alţi ani.

Am mers în Piaţa Centrală şi Sucpi să vedem preţurile artificiilor. Atât în piaţă cât şi în Sucpi există câte două locuri de unde poţi cumpăra astfel de obiecte pirotehnice. Însă, clienţi nu prea erau deloc, iar comercianţii se plâng de acest lucru. „Sperăm să ne scoatem investiţia şi să facem şi ceva profit ca să nu muncim degeaba. Dar la cât de puţini clienţi sunt acum nu avem nicio şansă. Poate, totuşi, vin în următoarele zile până la Revelion. Am vândut destul de puţin. Probabil există şi multe persoane care vând ilegal şi care, sigur le vând mai ieftine pentru că ei nu plătesc taxe“, a spus un comerciant de artificii.

Ce preţuri au artificiile

Preţurile artificiilor sunt mai mari în acest an. Cele mai ieftine sunt artificiile de interior, tip electrozi. O cutie de 10 bucăţi porneşte de la 2-3 lei şi ajunge la 10 lei. Vulcanul clasic porneşte de la 5 lei, dar acest are dimensiune mică. Exstă şi altele mai spectaculoase şi mai maroi, dar preţult porneşte de la 15 lei bucata. De asemenea, artificiile cu un foc, care fac scântei colorate în aer, costă în jur de 10 – 15 lei.

Preţurile cresc destul de mult în funcţie de numărul de focuri şi complexitatea scânteilor pe care le produc. Nişte artificii mai spectaculoase pot ajunge şi la 150 sau 200 de lei. Chiar şi mai mult dacă îţi doreşti să ai artificii ca la restaurant. În cantitate mult mai mică decât în alţi ani sunt petardele. Tarabele au cam două, maxim trei tipuri şi pornesc de la 15 lei o cutie. Preţul acestora creşte în funcţie de numărul petardelor din cutie şi de numărul de focuri.

Ce spune legea despre artificii

Polițiștii organizează, în această perioadă, o serie de acţiuni cu privire la deţinerea şi comercializarea petardelor şi artificiilor. Conform legislației în vigoare, este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4. De asemenea, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Polițiștii amintesc că nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

  • Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
  • La o distanța mai mica de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
  • La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
  • La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
  • Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
  • La o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Ce riscă cei care nu respectă legea

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Chiar în Ajunul Crăciunului poliţiştii doljeni din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au făcut au făcut două percheziții domiciliare, în Craiova şi comuna Mîrşani, pentru documentarea activității unui bărbat, de 35 de ani, din Mîrşani, bănuit de comiterea infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept.
În urma perchezițiilor efectuate, poliţiştii au descoperit 250 de kilograme de articole pirotehnice, care au fost ridicate pentru cercetări.
În acest caz, cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept.

Citește și: Foarte multe resturante din Craiova au spus „pas“ pentru Revelion

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS