7.9 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum ne protejăm animalele de companie de zgomotele petardelor și artificiilor

Cum ne protejăm animalele de companie de zgomotele petardelor și artificiilor

În timp ce pentru oameni Revelionul este un prilej de bucurie şi distracţie, pentru animalele de companie poate fi o noapte ca oricare alta sau un eveniment stresant ce poate duce la pierdere sau chiar la deces.

În fiecare an, există cazuri de animalele care fug de acasă de Revelion, se îmbolnăvesc sau mor din cauza zgomotului și a luminilor puternice, care le cauzează un stres imens.

Microcipul și medalionul de identificare, foarte importante

Dintre animalele de companie, câinii sunt cei mai afectaţi de zgomotele petardelor şi ale artificiilor care marchează Revelionul şi e de datoria stăpânilor să facă în aşa fel încât să le uşureze patrupezilor corvoada de a trece cu bine peste această perioadă.

Medicii veterinari subliniază că este foarte important ca, înainte de toate, animalele noastre să aibă microcip şi medalion la zgardă. Microcipul cu datele stăpânului poate fi citit la orice cabinet veterinar, însă nu toată lumea ştie că un câine poate fi identificat în acest fel. De aceea este la fel de important ca patrupedul să poarte la zgardă un medalion cu datele de indentificare ale stăpânului: este de ajuns numele său şi un număr de telefon valid la care să poată fi contactat.

În România, legea spune că toţi câinii cu stăpân trebuie să aibă microcip, atât pentru o evidenţă mai bună, cât şi pentru propria lor siguranţă. 

Medalionul este prima modalitate prin care un animal pierdut poate fi identificat.

Specialiștii spun că principala măsură pe care trebuie să o luăm în cazul zgomotelor din noaptea de Revelion, este legată de mediul în care câinele se află (pisicile sunt mai puţin vulnerabile zgomotului pentru că ele se pot adăposti într-un loc ferit şi pot aştepta acolo până când agitaţia trece): un spaţiu cât se poate de izolat fonic, care să ajute patrupedul să depăşească cu un stres minim perioada plină de zgomote – fie că vorbim despre un adăpost interior sau exterior.

În cazuri mai serioase, există tranchilizante ce nu sunt periculoase şi care pot ajuta câinele din punct de vedere nervos.

Este foarte important să ne asigurăm gospodăria în aşa fel încât să fim siguri că patrupedul nu poate evada (existând riscul ca el nu numai să se piardă, ci şi să se rănească în disperarea de a scăpa de zgomotele asurzitoare).  

Principiul de bază spune că oamenii trebuie să facă în aşa fel încât patrupezii lor să se simtă în siguranţă: fie prin locuri special amenajate, fie prin simpla stare de spirit care să le confere animalelor încrederea de care au nevoie.

Pentru câinii care stau afară

1. Ideal ar fi să puteţi adăposti patrupezii în casă: în holul de la intrare sau într-o anexă a locuinţei.

În felul acesta, pe lângă faptul că zgomotul va fi diminuat, ei se vor simţi protejaţi şi chiar dacă vor avea instinctul de a fugi şi deseori de a sări gardurile gospodăriei, apropierea de stăpâni îi va linişti. Acest lucru este valabil atât pentru câini, cât şi pentru pisici. Poate că cele din urmă sunt mai puţin vulnerabile, datorită mărimii, aşadar şi a faptului că au mai multe locuri în care se pot refugia.  

2. În niciun caz un câine nu trebuie să stea legat în lanţ!

Din cauza zgomotelor, se poate răni în încercarea de a evada. Dacă acesta are un ţarc amenajat şi chiar nu poate fi băgat în casă sau într-o anexă, există anumite soluţii medicamentoase care pot ajuta. Medicii veterinari vă pot oferi mai multe detalii în legătură cu aceste opţiuni.  

Pentru câinii care stau înăuntru 

1. Pisicile se descurcă, în general, singure. Ele îşi găsesc un refugiu şi aşteaptă să treacă agitaţia. Câinii sunt mai stresaţi şi se pot manifesta în moduri neaşteptate.

Scopul stăpânilor ar trebui să fie de a minimiza în orice fel stresul auditiv la care pot fi supuşi patrupezii.

Televizorul cu un volum mai mare şi draperiile trase îi pot ajuta pe blănoşi să treacă mai uşor peste zgomotele caracteristice sărbătorii trecerii dintre ani. De asemenea, există jucării care se pot umple cu tot felul de bunătăţi ( de tip kong) şi care le pot distrage atenţia de la ceea ce se întâmplă afară.   

2. Sunt căţei care au anumite locuri preferate în casă: sub masă, în baie sau chiar într-o cuşcă metalică cu care au fost obişnuiţi de ceva vreme.

E bine ca patrupezii să găsească acolo ceva familiar lor-o jucărie sau ceva de ronţăit, pentru a face din acel loc un refugiu. În orice caz, orice loc trebuie cât se poate de mult ferit de zgomotele de afara şi de agitaţie.

Pentru pisici

  1. Asigură-te că pisica ta poartă zgardă cu medalion pe care sunt scrise datele tale de contact. Dacă fuge de acasă, vei avea mai multe șanse să o găsești.

2. Pisicile agresive sau extrem se sperioase pot fi închise în cuști de transport acoperite cu o pătură. Întunericul le va liniști. Nu uita să vorbești cu ele tot timpul. 

Nu pune mai multe pisici într-o cușcă. Chiar dacă în restul timpului se înțeleg bine, atunci când sunt speriate se pot ataca reciproc.

3. Asigură-te că animalul are unde să se ascundă. Poate îi faci un culcuș în baie sau pregătești o cutie de carton într-un colț mai îndepărtat al camerei.

Starea de spirit a stăpânului se răsfrânge asupra animalelor

Să nu uităm că şi starea noastră de spirit se va răsfrânge asupra animalelor noastre de companie, de aceea este important să fim calmi şi în sărbătoarea noastră să ne gândim şi la binele necuvântătoarelor de lângă noi.

Fii alături de ele, ține-le în brate și vorbește-le calm, până când zgomotul încetează.

Încearcă să acoperi sunetul artificiilor cu muzică clasică. S-a demonstrat că poate diminua starea de anxietate și stres a câinilor și pisicilor.

Să fim responsabili și conștienți de efectele acțiunilor noastre

Pe lângă animalele de casă comune, precum pisicile şi câinii, medicii veterinari atrag atenţia să protejăm şi păsările pe care le avem în căminele noastre: acestea trebuie cât mai mult ferite de zgomot, coliviile sau adăposturile lor trebuie acoperite şi muzica poate fi şi ea un element de fundal relaxant.

Nu numai animalele de companie sunt afectate de zgomotele puternice din noaptea dintre ani, ci şi vieţuitoarele din mediul înconjurător, în special păsările. În alte ţări europene se folosesc artificii fără sunet, tocmai pentru ca viaţa animalelor domestice sau sălbatice să nu fie afectată.

Rămâne la latitudinea noastră să fim responsabili şi conştienţi de efectele pe care le pot avea capriciile noastre de o noapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS