2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCe se mai serbează pe 1 Ianuarie

Ce se mai serbează pe 1 Ianuarie

Încă din prima secundă a zilei de 1 ianuarie se celebrează Anul Nou, debutul următorului an calendaristic şi un nou început, moment marcat prin urări, petreceri, rugăciuni, dorinţe, planuri şi numeroase tradiţii şi obiceiuri locale. În prima zi a anului există, însă, şi sărbători mai puţin cunoscute.

  • Angajamentul faţă de o persoană dragă

La 1 ianuarie, se sărbătoreşte şi Ziua Angajamentului (Commitment Day) luat faţă de o persoană dragă, sărbătorită pentru prima dată în 1960 ca o extensie a tradiţionalelor hotărâri de Anul Nou („New Year’s Resolutions”). Acest angajament se deosebeşte, însă, de „New Year’s Resolutions” prin faptul că promisiunea nu este făcută faţă de propria persoană, ci faţă de cineva drag, fie că este vorba despre partenerul de viaţă, de copii, de unul sau ambii părinţi sau de cel mai bun prieten, potrivit daysoftheyear.com. Ziua Angajamentului este însoţită de hashtag-ul #CommitmentDay.

Înot în apă rece ca gheaţa

Polar Bear Plunge Day este celebrată la 1 ianuarie de mii de oameni care se scaldă sau înoată în apă rece ca gheaţa.

Primul astfel de eveniment s-a desfăşurat oficial în Boston, Statele Unite, în anul 1904, iar în unele comunităţi a devenit deja tradiţie. Spre exemplu, în oraşul Vancouver din Canada clubul Polar Bear Swim, activ din 1920, organizează anual acest eveniment ce atrage chiar şi 2.000 de participanţi.

Celebrarea clopotelor

Sunetul de clopot are una dintre cele mai diverse semnificaţii şi reprezintă o parte extrem de importantă a vieţii culturale în întreaga lume. În timp ce clopotele mari au vestit, de-a lungul istoriei, chiar până în ziua de azi, curgerea vremii, o chemare sau un îndemn, întâmplări tragice, pericole, sărbători religioase ori evenimente de mare importanţă, sunetul de clopoţel a devenit un semn al bucuriei, al sărbătorii sau, în unele culturi, al purificării şi al unui nou început.

Ziua clopoţitului (Ring a Bell Day), sărbătorită la 1 ianuarie, celebrează importanţa culturală a clopotelor în vieţile noastre. Trăgând clopotul sau sunând din clopoţel în această zi, fondată în 2020 de National Bell Festival din Statele Unite, sunt celebrate comunitatea şi speranţa.

Moneda euro

Euro, folosit de aproximativ 337,5 milioane de cetăţeni europeni, reprezintă un subiect constant de interes încă de la apariţia sa, în 1999, motiv pentru care i-a fost dedicată o zi, numită Euro Day, pentru a celebra introducerea acestei monede şi a-i aprofunda semnificaţia.

La 15 şi 16 decembrie 1995, Consiliul European a adoptat denumirea de ”euro” pentru moneda unică. La 1 ianuarie 1999, euro a devenit monedă oficială a 11 state membre ale Uniunii Europene, fiind introdus ca monedă virtuală pentru efectuarea de operaţiuni de plată care nu implicau bancnote şi monede, precum şi în scopuri contabile. La data de 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub formă de bancnote şi monede în 12 ţări din Uniunea Europeană. În prezent, euro este moneda unică adoptată de 19 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, formând zona euro – Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania – şi se aşteaptă să fie introdus în mai multe ţări în viitorul apropiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS