-0.5 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiciclete și burse pentru adulții din Dolj care au părăsit timpuriu școala

Biciclete și burse pentru adulții din Dolj care au părăsit timpuriu școala

În Dolj, 20 de unități de învățământ au programe de tip ”A doua șansă” prin care vor asigura formarea profesională a adulților care au părăsit timpuriu școala. Inspectorul școlar general, Daniel Ion, a precizat că aceste programe sunt cu finanțare europeană și că elevii vor beneficia nu numai de șansa de a dobândi o calificare, ci vor avea și alte avantaje precum primirea unei biciclete care să le faciliteze deplasarea la cursuri și chiar și burse.

Inspectorul școlar general, Daniel Ion, a precizat că la nivelul ISJ Dolj se implementează proiecte europene pe mai multe direcții. Unele proiecte vizează dezvoltarea infrastructurii unităților școlare.

”La Inspectoratul Şcolar se desfăşoară o activitate intensă, proiectele europene vizează mai multe direcţii. Una dintre direcţii este legată de achiziţionarea de tablete şi de îmbunătăţire a infrastructurii. Sunt proiecte europene dezvoltate de Ministerul Educaţiei, de Inspectoratul Şcolar şi de unităţile şcolare. Deja foarte multe unităţi şcolare au depus şi au implementat proiecte pentru îmbunătăţirea infastructurii, achiziţionând table inteligente, tablete, laptop-uri pentru elevi, tablete grafice şi toate cele necesare desfășurării cursurilor în stil modern”, a subliniat inspectorul-șef.

600 tineri adulți au șansa să dobândescă o calificare

Alte proiecte europene au ca grup țintă segmentul tinerilor adulți care au părăsit timpuriu școala și nu au o calificare. Sunt vizați pentru formare 600 de adulți care ar putea să fie înscriși la programe de tip ”A doua șansă pentru învățământul secundar”, atât la școli din Craiova, cât și la școli din județ.

”În cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj se desfăşoară două proiecte europene POCU în care sunt implicate câte 10 unităţi şcolare. Sunt proiecte europene ce au ca temă accesul la programe de educaţie şi formare profesională pentru tinerii şi adulţii din judeţul Dolj care au părăsit timpuriu şcoala. Este foarte important pentru noi să oferim educaţie nu numai elevilor aflaţi la vârsta corectă ci şi celor care, din anumite motive, au ratat acest obiectiv la timpul potrivit. Prin aceste proiecte se vor forma câte 520 de persoane din rândul cadrelor didactice şi din rândul personalului de sprijin. De asemenea, se vor forma 600 de persoane din rândul tinerilor adulţi. Cu siguranţă, acest proiect va genera un efect pozitiv şi va creşte şansele de ocupare şi integrare pe piaţa muncii a celor formaţi”, a precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

Școlile la care se vor desfășura cursurile

Cei care vor urma cursurile pentru formare profesională vor avea și alte beneficii pe perioada școlarizării.

”Unităţile şcolare care sunt în proiect vor fi dotate cu câte o reţea de calculatoare, echipamente multifuncţionale, produse de birotică, papetărie pentru desfăşurarea programului „A doua şansă pentru învăţământul secundar”. De asemenea, fiecare persoană din grupul ţintă înscrisă în program va primi câte o bicicletă în vederea deplasării la sediul unităţii de învăţământ, în care se desfăşoară acest program. Cursații vor putea primi și subvenţii financiare, condiţionate de absolvirea fiecărui an de studiu. Vor fi un fel de burse între 300 şi 500 de lei”, a mai precizat inspectorul școlar general, Daniel Ion.

Astfel de programe vor fi în 20 de școli, respectiv la Liceul ”Constantin Brâncuși”, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, la Liceul Tehnologic Auto, la Liceul ”Traian Vuia”, la Liceul ”Matei Basarab” și la Liceul Tehnologic ”George Bibescu” din Craiova.

În județ, astfel de programe vor fi la liceele sau școlile profesionale din Argetoaia, Melinești, Poiana Mare, Băilești, Daneți, Bechet, Filiași, Valea Stanciului, Cârcea, Segarcea, Calafat. Plenița și Călărași.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS