6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Meniu de vacanta

Si s-a lasat vacanta. Ce zile ne asteapta, un deliciu… Mai o baita-n mare, mai un gratarel sau vreo ciorbita… somnicul de dupa-amiaza, obligatoriu. Asa curge viata-n vacanta: printre diminutive. Orele fericite se cladesc din diminutive ingenios alese si inspirat impletite in cotidianul inevitabil. Si cum de diminutive precum Base sau Iri suntem satui pâna-n gât, de ce sa nu ne rasfatam, fratilor si surorilor? De ce sa nu ne rasfatam neuronii asaltati de haotici Piti sau Titi cu povesti frumos spuse si curat tiparite?


Inainte de a lua drumul catre tara lui dolce far’niente, mergeti pâna la libraria din colt si cumparati un roman umbros sau niste eseuri euforizante. Va puteti limita la o lectura lejera de suprafata, efemera si frumoasa ca un fluture, sau puteti profita de liniste, aplecându-va asupra unor profunzimi altfel inaccesibile in timpul anului. Luati cu voi o carte de vacanta, caci are in acelasi timp calitatile unei bauturi racoritoare, dar si ale unui vin serios, si dati-o gâlgâind pe gât in functie de ora si de meniu.


La micul-dejun, vârtos mestecat dupa orele 9.00 ale diminetii, alaturi de un pahar mare cu suc miezos de fructe, nimic nu merge mai bine ca un Plesu. Dar nu orice fel de Plesu, ci unul din acela barbos care, intins smechereste pe o tartina, iti povesteste printre picaturi mari-grase de dulceata si unt Comedii la Portile Orientului (Editura Humanitas, 2006). Te umple rapid de zâmbete si poate se mai molipsesc si altii.


Mai catre toiul zilei, alene scufundat intr-un pliu de nisip moale, incins si cotropit de lene, cad spre racorirea fiintei literele din Gheata (Vladimir Sorokin, Editura Curtea Veche, 2005). Un roman postmodern, racoros si palpitant, construit prin linii vizuale care te acapareaza. Pentru a evita goliciunile sinuoase de toplesi ambiguu expusi la soare si in scopul conservarii linistii si bunei intelegeri de cuplu. Se asociaza desigur, cu succes, oricarui sortiment de inghetata.


Când ziua e matura si ochii sclipesc a lacomie in asteptarea fleicii de carne insiropate de gratar, gustati ca antreu din peripetiile lui Napoleon din Notting Hill (G.K. Chesterton, Editura Univers, 1991). Chesterton a fost unul dintre cei mai iubiti scriitori britanici ai inceputului de secol XX, fiind totodata un exemplu datorita activismului sau subtil si inteligent. O carte spumoasa si surprinzatoare, plina de pietricele colorate cu miez greu de aur, in genul afirmatiei „sexul e distractiv… dragostea doare“. De retinut pe post de zacamânt de paradoxuri, bune de etalat la defilarile inteligente ale discutiilor din timpul mesei.


Spre seara, tolanit comod intre cearsafurile ofilite, la jumatatea distantei dintre sexul tau si sexul ei, poti rasfoi senin Middlesex (J. Eugenides, Editura Polirom, 2005). Romanul, câstigator al unui premiu Pulitzer, este povestea exotica a vietii unui hermafrodit si va va indemna cu siguranta catre discutii dilematice. Impecabil ca estetica a scriiturii, viguros si intepator ca brânza frantuzeasca, poate parfuma orice gustare de la ora sase.


Daca vrei sa prinzi frumusetea diminetii la mare, de obicei nici nu te mai culci. Ramâi in lumina murdara a sfârsitului de noapte, atunci când lucrurile nu sunt inca hotarâte si visele incepute sunt inca neterminate, si cauti placere in Joaca Preferata a lui Leonard Cohen (Editura Polirom, 2003). Siroind de un erotism delicat, paginile cântaretului-calugar sunt aperitivul perfect inaintea unei tardive cine al carei fel principal e rasaritul de soare.


Pofta buna!


[email protected]

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS