6.4 C
Craiova
joi, 28 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Unde vor putea fi trataţi gratuit pacienţii Covid cu forme uşoare şi medii

Dolj: Unde vor putea fi trataţi gratuit pacienţii Covid cu forme uşoare şi medii

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a stabilit centrele de evaluare ambulatorie pentru pacienţii Covid din judeţ. Aici, pacienţii cu forme uşoare şi medii vor putea primi tratament gratuit, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi medical.

Centrele de evaluare Covid sunt menite să evite supraaglomerarea spitalelor şi să permită, astfel, şi accesul pacienţilor non-Covid la îngrijirile medicale necesare.

Unde pot fi evaluaţi şi trataţi pacienţii Covid

La nivelul Doljului, vor fi amenajate centre de evaluare la toate spitalele, în afară de cel de Neuropsihiatrie din Craiova şi Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

„Avem centre de evaluare la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la Spitalul Filantropia, Spitalul de Boli Infecţioase, Spitalul CFR, Spitalul Militar, la spitalele din Leamna, Filiaşi, Dăbuleni, Calafat, Segarcea, Băileşti. Nu avem centre la Poiana Mare şi la cel de Neuropsihiatrie, care sunt spitale de monospecialitate şi nu pot asigura radiologia şi nici toţi specialiştii necesari”, transmite dr. Iuliana Manea, director executiv DSP Dolj.Centrele vor începe să funcţioneze, cel mai probabil, de la începutul săptămânii viitoare, spune directorul DSP Dolj: „Am primit deja solicitările de avizare şi urmează să facem verificările dosarelor.”

Centrul de evaluare trebuie să aibă minim un cabinet de consultaţie, o sală de tratament şi paturile pentru spitalizarea de zi. Se vor prelua spaţii deja existente, utilizate în prezent pentru alte activităţi, astfel că va fi necesară adaptarea circuitelor. Schimbările în acest sens sunt cele care vor trebui avizate de către DSP.

Ce tratamente pot primi pacienţii în centrele de evaluare

Centrul în sine are scopul de a evalua pacienţii cu forme uşoare şi medii, cu potenţiali factori de risc pentru dezvoltarea de forme severe de boală. „Rolul acestor centre este de a facilita acordarea de îngrijiri medicale pacienţilor cu forme uşoare spre medii, ca să nu se agraveze, asigurând, în acelaşi timp, paturile necesare pentru tratarea pacienţilor non Covid. Pacienţii se adresează centrului pentru a fi evaluaţi clinic, biologic şi radiologic, apoi se stabileşte în ce grupă se încadrează”, explică dr. Iuliana Manea.

Dacă necesită doar antivirale orale, li se prescriu tratamentele, după care pacienţii revin la domiciliu şi rămân monitorizaţi de către medicul de familie. În cazul în care se consideră că pot dezvolta forme medii spre grave şi se încadrează la administrarea de anticorpi monoclonali, care nu pot fi administraţi decât în spital, pacienţii vor fi internaţi cu foaie de spitalizare de zi, pentru a primi anticorpii, apoi merg acasă, în aceeaşi zi, şi rămân tot sub supravegherea medicului de familie.

Paturile sunt necesare pentru spitalizarea de zi şi pot fi organizate în zona de spitalizare de zi, cu un izolator pentru Covid, la spitalele care au zonă pentru spitalizare de zi. Altfel, în saloanele Covid, pot fi păstrate câteva paturi pentru pacienţii cărora li se administrează anticorpii monoclonali.

În cazul în care se constată că starea clinică a pacientului este modificată şi necesită internare, acesta va fi spitalizat în saloanele Covid şi se vor administra antiviralele injectabile.

Pacienţii nu vor avea nevoie de trimitere

Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați.

„Ne gândim la cele mai bune soluții atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a spus Ministrul Sănătății.

Secretarul de stat conf. dr. Adriana Pistol a subliniat că este foarte important ca pacienții diagnosticați cu COVID-19 să ajungă în ziua în care au primit rezultatul într-un centru de evaluare, pentru a primi tratamentul adecvat formei de boală cât mai repede şi pentru a preveni, astfel, evoluţiile severe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS