2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOraşele din Dolj, în spatele comunelor la rata de vaccinare

Oraşele din Dolj, în spatele comunelor la rata de vaccinare

Municipiul Craiova, unul dintre cele mai mari oraşe din România, încă nu are 50% din populaţie vaccinată împotriva Covid, la peste un an de la startul campaniei de vaccinare. Nici alte oraşe importante, precum Timişoara, Braşov sau Iaşi nu au ajuns la imunizarea a cel puţin jumătate dintre locuitori.

În schimb, comuna Cârcea rămâne în topul localităţilor din ţară cu cea mai mare acoperire vaccinală, situându-se pe locul al treilea. La nivel national, procentul populaţiei vaccinate este de 36,77% în mediul rural şi de 41,26% în mediul urban.

O comună din Dolj nu are nici măcar 10% dintre locuitori vaccinaţi. Cum va arăta valul 5 în aceste condiţii, cu un procent ridicat al populaţiei încă vulnerabil în faţa formelor grave Covid? În lipsa protecţiei asigurate de vaccin, spitalele ar putea fi din nou copleşite de pacienţi.

Oraşele din Dolj, depăşite de mai multe comune

În numai două oraşe din Dolj acoperirea vaccinală este de peste 40%. Craiova se apropie de 50%, cu un procent de 48.83 al populaţiei imunizate cu ser anti Covid. Peste 40% din populaţie s-a vaccinat şi în municipiul Calafat, mai exact, 41.48%.
În schimb, celelalte oraşe au încă rate scăzute de vaccinare, fiind depăşite de mai multe comune din judeţ. Astfel, Filiaşi are 34,53% dintre locuitori vaccinaţi împotriva noului coronavirus, urmat de Dăbuleni, cu 34,49% şi de Segarcea, cu 32,23%. Băileştiul şi Bechetul încă nu au ajuns la pragul de 30%. În Bechet, doar 21,37% dintre cetăţeni s-au imunizat, iar în Băileşti procentul este de 28.92%.

8 comune au peste 40% acoperire vaccinală

Dacă în mediul urban, doar două oraşe depăşesc 40%, în rural sunt opt localităţi care au o acoperire vaccinală mai mare. Cârcea rămâne fruntaşă, fiind aproape de pragul de imunizare de 60% (59,37%). Doar două alte localităţi din ţară o depăşesc: comuna Dumbrăviţa din judeţul Timiş şi comuna Salva din Bistriţa Năsăud.
Şi Malu Mare a depăşit recent 50% (50,96% este procentul populaţiei vaccinate la data de 5 ianuarie). Cele două comune sunt urmate de Coşoveni (46,54%) Gherceşti (44,93%), Pieleşti (44,09%), Işalniţa (43,62%), Mischii (42,93%) şi Şimnicu de Sus (41,48%).

O localitate din Dolj nu are nici măcar 10% dintre locuitori vaccinaţi

La coada clasamentului se află Lipovu, care nu a ajuns, până la celui mai recent raport – 5 ianuarie 2022, nici măcar la pragul de 10%. În comuna Lipovu, nu s-au vaccinat decât 9,99% dintre locuitori. Nici în Negoi sau Ghidici oamenii nu s-au grăbit să se imunizeze, aceste localităţi având o rată de vaccinare care depăşeşte cu puţin 12%. De altfel, Ghidici s-a aflat mai mult timp în fruntea listei privind incidenţa, în mijlocul valului 4, când comunitatea a fost lovită de un val de infectări.

Incidenţa la nivelul judeţului Dolj era lunil, 10 ianuarie, de 0,63 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, încă scăzută, dar în creştere vizibilă faţă de ultimele zile. În urmă cu o săptămână, incidenţa era de două ori mai mică: 0,32 cazuri la mie pe data de 3 ianuarie 2022. Numărul infectărilor este în creştere la nivelul întregii ţări, iar tulpina Omicron este pe cale să devină dominantă.

Craiova avea, la debutul acestei săptămâni, o incidenţă de 0,94 la mie, faţă de 0,43 acum o săptămână.
265.980 de doljeni s-au vaccinat până acum cu cel puţin o doză de vaccin anti Covid. Ritmul vaccinării a scăzut însă drastic. Doar aproximativ 300 de doljeni îşi iniţiază schema de vaccinare zilnic în ultima perioadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS