7.3 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăEducatieMinistrul Educației: Testele de salivă, disponibile din nou în maximum două săptămâni

Ministrul Educației: Testele de salivă, disponibile din nou în maximum două săptămâni

Testele pe bază de salivă pentru depistarea Covid-19 vor ajunge din nou la elevi în maxim două săptămâni, a afirmat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce licitația pentru lotul 1 a fost contestată.

Cîmpeanu a declarat, de asemenea, că ordinul comun se va modifica așa încât se va lua în considerare doar testul PCR pozitiv pentru stabilirea modului de funcționare a cursurilor.

„Ar fi fost bine să existe și teste în școli. Vor fi. Dacă nu se clarifică cu lotul 1, cu contestațiile, care de la una s-a ajuns la trei, sigur se va rezolva cu achiziția pentru lotul 2 și vor fi teste în școli. Din fericire, înțeleg că blocată fiind licitația la lotul 1, ne îndreptăm către termenele disponibile pentru licitația lotului 2”, a spus Sorin Cîmpeanu marți seară, la Digi24. „Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele. Se fac eforturi în acest sens”, a mai precizat acesta.

„Vor fi luate în considerare doar testele confirmate prin PCR”

Întrebat despre un caz în care un părinte a anunțat școala că fiul său are trei teste antigen pozitive, însă cursurile la clasă nu au fost suspendate pentru că este nevoie de un rezultat oficial, ministrul a precizat:

„Confirmarea trebuie făcută, conform unui ordin de ministru în prezent, printr-un test antigen rapid sau printr-un test PCR. Ordinul de ministru va trebui să fie actualizat, fie și pentru actualizarea perioadelor de carantinare, care nu mai sunt două săptămâni, sunt 5, 7, respectiv 10 zile. Odată cu actualizarea acestui ordin de ministru – am discutat cu Ministerul Sănătății – vor fi luate în considerare doar testele confirmate prin PCR.”

„Testarea nu este obligatorie. Pentru a fi obligatorie este nevoie de o lege“

El a continuat afirmând că testarea nu poate fi obligatorie, în lipsa unui cadru legal.

„Testarea nu este obligatorie. Pentru a fi obligatorie este nevoie de o lege. Lege nu există. Nu poți impune testarea cu titlu „obligatoriu” printr-o ordonanță de urgență, printr-o hotărâre de guvern sau printr-un ordin de ministru. Doar printr-o lege. Lege nu există.

Chiar dacă profesorii vor avea disponibilitatea și sper că vor avea această disponibilitate să accepte testarea în școală pentru a elimina aceste suspiciuni: „cele trei teste sunt sau nu sunt”, să fie făcute sub supraveghere cadrului didactic, în clasă, fără implicarea cadrului didactic. Copiii știu deja să și le administreze singuri. Sunt convins că un cadru didactic cu experiență poate gestiona acest lucru.”

Cîmpeanu a afirmat marți că este „total de acord” cu varianta ca elevii să-și facă testele de salivă singuri

Cîmpeanu a afirmat marți că este „total de acord” cu varianta ca elevii să-și facă testele de salivă singuri, însă sub supravegherea cadrelor didactice, posibilitate invocată de șeful DSU, Raed Arafat.

„Sunt 100% pe aceeași lungime de undă cu Raed Arafat. Sunt țări în care așa se face. Administrarea testelor se face în școală, nu de către profesori de multe ori, se autoadministrează de către elev, dar, într-adevăr, în fața cardrului didactic care nu intervine, dar raportează. Ionel, Gigel, Costel sunt negativi, Vasile este pozitiv. Deci există acest minim control. (…) Despre ce a spus Raed Arafat, sunt total de acord, ar fi un control mult mai bun și sunt convins că rezultatul ar fi altul cu privire la numărul de cazuri care sunt confirmate prin teste PCR identificate inițial prin teste de salivă”, a spus Cîmpeanu, la B1 TV.

Amintim că în prezent, școala poate alege dacă adminsitrarea testelor de salivă se face acasă, de către părinți, sau în cadrul școlii, iar majoritatea covârșitoare au optat pentru administrarea lor acasă. Un test de salivă pozitiv ar trebui confirmat oficial printr-un test PCR, însă părinții nu optează întotdeauna pentru acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS