In general, presa traieste din santaj. Sigur, sint si exceptii. Faptul ca presa se bucura de incredere in rindul cetatenilor are cu totul alta cauza. Nu cred ca presa este mai putin corupta decit politia, procuratura sau alte institutii. Gorjul este un judet special din acest punct de vedere, in sensul ca inregistreaza cele mai multe publicatii, cu toate ca numarul locuitorilor si chiar suprafata il situeaza intre ultimele din tara. Nu trebuie sa fii doctor in economie pentru a realiza ca aceste publicatii traiesc de pe urma unor interese dubioase. Ele nu au cum, din punct de vedere economic, sa-si scoata cheltuielile. Daca aceste ziare ar functiona pe principii morale si deontologice, asta ar insemna sa aiba un numar de cititori aproape egal cu numarul locuitorilor judetului pentru a putea rezista economic. Practic, toti gorjenii, de la copilul de scoala generala pina la ciobanul de la stina situata in creierii muntilor, ar trebui sa fie consumatori de presa. Sigur ca vor fi multi asa-zisi colegi care, simtindu-se cu musca pe caciula, ma vor injura. Atita timp cit presa acuza lucratorii altor institutii de faradelegi, mi se pare normal sa aratam si faradelegile savirsite de cei care lucreaza intr-un asemenea domeniu.
Presa – un scut pentru imunitate
In spatele aproape fiecarui ziar exista cite un patron sau om politic care incearca sa foloseasca presa ca pe un scut datator de imunitate si de siguranta. Evaziunile fiscale comise sint evidente in cazul multor publicatii locale. Munca la negru in acest domeniu de activitate este cel mai bine dezvoltata. Sint publicatii care nu au nici un angajat, desi in ziar apar zeci de semnaturi. Sint ziare care pur si simplu exploateaza oamenii, in sensul ca ii folosesc citeva luni fara sa ii angajeze, dupa care ii concediaza si iau altii. Este cel putin ciudat ca in aceste cazuri Inspectoratul Teritorial de Munca doarme sau efectiv nu are curajul sa faca o verificare asa cum prevede legea. De obicei, napastuitii din acest punct de vedere sint amaritii de buticari. Nimeni de buna credinta nu ar putea sa acuze Inspectoratul Teritorial de Munca, Garda Financiara, Politia Economica, atunci cind este controlat. Apar ziare peste noapte, se transforma in saptaminale, in periodice, in ocazionale, mor, sint resuscitate, insa nimeni nu indrazneste sa se atinga de ele. Asta pentru ca aceste publicatii au instaurat teroarea in rindul institutiilor statului sau pentru ca – si mai grav – sint protejate de oameni politici. Politia, Inspectoratul Teritorial de Munca si Garda Financiara au, totodata, si obligatia morala de a verifica presa, pentru ca toti cetatenii sa stie cine sint cei care fac pe lupii moralisti. Asta nu inseamna ca aceia abilitati sa efectueze aceste controale trebuie sa dea dovada de exces de zel, pentru ca in astfel de situatii solidaritatea presei ar trebui sa functioneze, insa nu o solidaritate cu escrocii.
S-au facut ceva controale…
Faptul ca o publicatie anunta ca are un tiraj mult mai mare decit cel adevarat este o infractiune, fiind dezinformati atit cumparatorii, cit si beneficiarii de publicitate. Nu-mi explic altfel cum o multime de societati, mai ales cele cu capital de stat, platesc bani grei pentru a-si face reclama intr-o publicatie pe care n-o citeste nimeni. In aceste conditii se naste intrebarea: Care este scopul pentru care s-au dat acesti bani? Sumele care se vehiculeaza in domeniul publicitatii la nivelul judetului Gorj sint de aproximativ un miliard de lei anual. Multi dintre acesti bani apartin tot cetatenilor – salariati ai intreprinderilor care fac reclama -, ori acesti bani ar putea reprezenta cresteri salariale eventual. Purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie Gorj, mr. Cornelia Micu, a declarat: „Eu nu-mi amintesc ca Serviciul Economic din cadrul politiei noastre sa fi efectuat vreun control la ziare. Vom avea in vedere acest lucru in perioada urmatoare“. Comisarul sef al Garzii Financiare Gorj, Marinel Nedelut, a afirmat: „Noi am efectuat controale la toti si vom efectua si in perioada urmatoare“. Cum or fi facut controalele reprezentantii Garzii Financiare e greu de spus, fiindca rezultate n-au prea fost, desi abaterile comise de reprezentantii unor ziare sint evidente. Eugen Basoldea, de la Inspectoratul Teritorial de Munca, a declarat ca institutia sa a facut ceva controale, dar nu poate sa dea amanunte in acest sens. Ramine de vazut unde si mai ales ce a controlat Inspectoratul Teritorial de Munca.