Mii de angajaţi din şcoli şi grădiniţe au protestat, ieri, nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarizare. În intervalul orar 11.00-13.00 majoritatea cadrelor didactice care aveau ore nu au predat şi au stat în clase cu elevii. În Craiova, profesorii care nu au avut ore în intervalul respectiv s-au alăturat protestului, stând în cancelarii cu ecuson pe care scria grevă de avertisment. Şi pe porţile şcolilor din Craiova au fost puse anunţuri cu greva de avertisment şi cu principalele revendicări. Liderii de sindicat din Dolj spun că salariile din educaţie sunt foarte mici: un debutant are 2.300 de lei.
Nu au predat două ore
Procesul de învăţământ s-a oprit, ieri, pentru două ore în toată ţara. La fel s-a procedat şi în şcolile din Craiova. În intervalul orar 11.00-13.00, cadrele didactice au intrat în clase dar nu au predat. Sindicatele au anunţat că profesorii cer să li se dea ce este prevăzut în actele normative în vigoare. Cadrele didactice cer o majorare de 16% , aşa cum prevede legea salarizării unice.
„La această grevă participă mii membrii de sindicat. Protestează în intervalul orar 11-13 inclusiv cadrele didactice care nu au ore. Profesorii care au ore rămân în clase cu elevii. Bineînţeles, avem şi sectoare de activitate în care angajaţii nu pot participa la grevă şi desfăşoară activităţile specifice postului. Greva de avertisment de acum este o continuare a formelor de protest pe care Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” le-a desfăşurat împreună cu organizaţiile sindicale judeţene. Şi aici putem aminti pichetările pe care le-am avut în luna decembrie. Am pichetat sediul Guvernului, sediul principalului partid de guvernământ. Am desfăşurat o grevă japoneză în perioada 20-22 decembrie la nivelul unităţilor de învăţământ. În urma referendumului care s-a desfăşurat în luna decembrie 2021, colegii noştri şi-au exprimat intenţia de a continua cu această grevă de avertisment şi inclusiv cu greva generală. Prin această grevă ne dorim să tragem un semnal de alarmă asupra problemelor existente la nivelul sistemului de învăţământ şi trebuie să menţionăm încă de la început că nu există cerinţe noi. Nu cerem altceva decât ce ni se cuvine prin actele normative în vigoare”, a precizat Nicuşor Cotescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.
În România nu se plătesc studiile superioare: un debutant are 2.300 de lei
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Indepenedente din Invăţământ (USII) Dolj a precizat că în toate şcolile din Craiova şi judeţ a fost grevă. Cadrele didactice sunt revoltate pentru că anul acesta educaţia are alocat cel mai mic procent din PIB.
„Procentul de intrare în grevă până în acest moment în Dolj este de 100%. Nu m-a anunţat nici o şcoală că nu desfăşoară această grevă de avertisment. În principal, sunt şase revendicări, dar două dintre acestea sunt foarte puternice, respectiv aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea unică, ce nu se respectă pentru educaţie în mod special. Trebuia ca aceasta să se aplice în totalitate de acum doi ani. Şi o altă revendicare este alocarea bugetară pentru educaţie. În acest an bugetul pentru eucaţie este de 2,28% din PIB. Este cel mai mic procent alocat educaţiei din România”, a precizat Bogdan Manea, preşedintele sindicatului USII Dolj.
Liderii de sindicat spun că este nevoie de aplicarea majorării de 16% ca un cadru didactic debutant să obţină un salariu lunar de 2.900 de lei net.
„Ne şteptam la o majorare de 16%. În acest moment majorarea este de doar 4%, primită în urma pichetării de la Guvern, pe ninsoare, pe frig. Este foarte puţin dacă ne uităm ce salarii sunt în educaţie. Un cadru didactic debutant primeşte cam 2.300 de lei pe lună, fără norma de hrană. Cu 16% ar ajunge la 2.800 la 2.900 de lei. România în acest moment nu plăteşte studiile superioare, dacă ne uităm că salariul minim brut este 2.550 de lei. De ce să mai facem studii superioare dacă nu suntem plătiţi cum trebuie?”, a mai precizat preşedintele sindicatului USII Dolj.
Profesor: Considerăm că nu mai trebuie să stăm pasivi
În semn de protest faţă de salarizarea actuală, cadrele didactice au pregătit şi au lipit pe poarta şcolilor hârtii pe care scria „Grevă de avertisment 11.00-13.00. Îngropaţi educaţia, îngropaţiu România”. Un astfel de anunţ şi la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova. Cadrele didactice care nu aveau ore protestau în cancelaria şcolii. Profesorii care aveau ore au intrat în clase, dar nu au predat. Profesorii au spus că nu mai trebuie să stea pasivi.
„Situaţia actuală din învăţământ este problematică şi deşi toată lumea ne critică pe noi, dar noi suntem un efect al sistemului şi suportăm acţiunile guvernanţilor. Drept urmare, considerăm că nu mai trebuie să stăm pasivi şi trebuie să luăm măsurile necesare ca să ni se acorde drepturile de care ar trebui să beneficiem, fără să facem aceste acţiuni la care suntem nevoiţi să recurgem. Este vorba de finanţarea învăţământului care ni se promite de nu ştiu câţi ani şi care nu se întâmplă. 6% din PIB sunt un vis frumos. Problema este şi de salarizare pentru că nu suntem remuneraţi corespunzător în ciuda eforturilor noastre pe care le-am făcut şi în pandemie ca să putem să continuăm să predăm şi să-i învăţăm pe copii, chiar şi cu propriile device-uri de acasă, cu problemele de sănătate care au survenit acestei pandemii. La fel este problema cu baza materială din şcoli, lipsa de laptop-uri. Nu suntem de acord cu această situaţie, şi am ajuns să facem protest” a spus unul dintre cadrele didactice.
„Suntem convinşi că această grevă de avertisment va atrage atenţia”
Profesorii din Craiova au precizat că sunt convinşi că greva de avertisment de ieri va atrage atenţia guvernanţilor asupra problemelor din educaţie.
„Sistemul de învăţământ este subfinanţat de ani de zile şi în primul rând asta dorim, să se aloce 6% din PIB pentru că ar rezolva foarte multe probleme. Apoi, ştim că promisiunile nu s-au respectat privind acele măriri pe care ni le dorim. Am avut plăcerea să vedem că toţi colegii sunt solidari şi chiar dacă nu au avut ore au venit să protesteze. Sperăm să obţinem şi o alocare mai mare pentru orele suplimentare pentru personalul didactic auxiliar şi nedidactic, pentru că muncesc şi nu sunt plătiţi. Vrem şi o măsură reparatorie pentru tranşele de vechime. Suntem convinşi că această grevă de avertisment va fi una care va atrage atenţia asupra problemelor din sistem şi faptul că avem nevoie de susţinere pentru a avea un produs educaţional aşa cum trebuie”, a declarat un alt cadru didactic de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova.
Revendicările angajaţilor din educaţie
Angajaţii din învăţământul preuniversitar au şase revendicări:
- Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
- Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
- Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
- Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
- Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
- Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.