0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţia Locală „a rupt“ buzunarele craiovenilor în 2021

Poliţia Locală „a rupt“ buzunarele craiovenilor în 2021

Poliţia Locală a Municipiului Craiova a fost foarte productivă, iar suma totală a amenzilor date de aceştia în 2021 este aproape dublă faţă de anul 2020. Oare poliţiştii locali vânează mult mai mult greşelile craiovenilor sau aceştia din urmă fac mult mai multe ilegalităţi? Un lucru este cert: Poliţia Locală aduce bani frumoşi la bugetul local, în urma amenzilor pe care le dă craiovenilor.

Anul 2021 a fost un boom pentru Poliţia Locală din Craiova. Aceştia aproape au dublat suma amenzilor pe care le-au dat craiovenilor. Potrivit raportului Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, cuantumul amenzilor date se ridică la peste 8,5 milioane de lei, numai în 2021. În 2020, amenzile totale au fost de aproximativ 4,5 milioane de lei. Aşadar, Poliţia Locală a pus tunurile pe craioveni şi a dat amenzi cu nemiluita pe tot parcursul anului trecut. 12.827 de oameni au primit amenzi, iar 4.295 – avertismente.

Amenzile şi cuantumul lor, creşteri spectaculoase

În total, numărul sancţiunilor date de Poliţia Locală Craiova, în 2021 a fost de 17.122. În 2020, poliţiştii locali au dat 11.308 de sancţiuni. Aşadar, în 2021 au acordat cu 5.814 mai multe sancţiuni decat in 2020, adică o creştere cu 51,41%. De asemenea, numărul amenzilor a fost de 12.827 în 2021, iar în 2020 s-au dat 7.817 amenzi. Aici este vorba despre o creştere cu 64,09%. Valoarea totală a sancţiunilor s-a ridicat la 8.555.132 lei anul trecut, comparativ cu 4.491.244 lei, în 2020. Aşadar, mult mai mulţi craioveni au fost arşi la buzunar, iar Poliţia Locală a adus la bugetul local, în 2021, o sumă mai mare cu 4.063.888 lei mai mare decât în 2020. Aşadar, o creştere spectaculoasă de 90,48%.

Cele mai multe amenzi date de Poliţia Locală au fost legate de OUG nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice. 5.601 de craioveni au fost prinşi în ilegalitate şi amendaţi, iar 1.761 au primit avertisment. De asemenea, categoria amenzilor date pentru neplata taxei de parcare se află pe locul doi. privind instituirea de parcări supuse taxării. În această categorie au fost sate 2.599 de amenzi. Pe locul trei se află amenzile date pe Legea nr. 61/1991 privind faptele de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Numărul maşinilor ridicate în 2021, dublu faţă de 2020

La capitolul ridicări de maşini, poliţiştii locali au dat lovitura. Aceştia au avut o creştere de 101,05% a numărului de maşini ridicate faţă de 2020. „În anul 2021, având în vedere reglementarea cadrului legal în ceea ce privește aplicarea măsurii tehnico-administrativă de ridicare a vehiculelor staționate neregulamentar, polițiștii locali au dispus măsura de ridicare pentru 4.253 vehicule ce au încălcat prevederile legale în materie, măsură ce a fost pusă în aplicare de către angajații S.C. RAT Craiova – operator desemnat de către Consiliul Local“, se menţionează în raportul Poliţiei Locale.

Raportat la 2020, când au fost ridicate 2.126 de maşini de pe domeniul public al Craiovei, anul acesta s-au ridicat cu 2.127 de maşini în plus. Aşadar, numărul vehiculelor ridicate anul trecut este chiar mai mare decât dublul numărului de ridicări din 2020.

Mai bine de 30% din maşinile verificate nu aveau plătită taxa de staţionare/parcare

Poliţia Locală a precizat, în raportul pe care l-a pregătit pentru Consiliul Local, faptul că a verificat mii de maşini pentru plata taxei de staţionare sau parcare. Foarte multe dintre acestea nu aveau taxa achitată. „Pentru punerea în aplicare a actului administrativ privind programul de plată a parcarilor pe baza de S.M.S. (parcare cu plată/oră în zona centrală; parcare ocazională pe raza municipiului Craiova), instituit în baza Hotarârii Consiliului local nr. 31/2017 modificată, poliţiştii locali cu atribuţii de circulaţie au efectuat pe tabletele terminale puse la dispoziție de operator peste 9.000 verificări, fiind depistate 2.794 de autovehicule ce nu aveau achitată taxa de parcare necesară staţionării/parcarii pe raza municipiului Craiova, fapt pentru care au fost aplicate masurile legale împotriva proprietarilor/utilizatorilor vehiculelor respective“, se arată în raport.

Poliţia Locală a trecut la ridicarea maşinilor abandonate

Anul trecut au fost ridicate de pe domeniul public foarte multe rable care ocupau locurile de parcare. S-a reuşit ridicarea a peste 1.200 de maşini vechi. „Au fost identificate și ridicate de pe domeniul public 1.221 vehicule, după cum urmează: 563 de către RAT Craiova, ca urmare a dispozițiilor emise de polițiștii locali şi 658 de către proprietari, ca urmare a somațiilor emise de către polițiștii locali. Pentru şapte vehicule abandonate, ai căror proprietari domiciliau în Franța și Bulgaria, întreaga procedura a fost efectuată la domiciliile acestora– toate documentele fiind traduse în limba franceză/bulgară și comunicate proprietarilor autovehiculelor“, au spus poliţitii locali.

Ce se întâmplă cu toate maşinile ridicate

Toate vehiculele de pe raza municipiului Craiova (indiferent că măsura ridicării este dispusă de structura poliției naționale sau de poliția locală), sunt ridicate de către operatorul autorizat (RAT Craiova). După completarea și înmânarea de către polițistul local/polițistul rutier a dispoziției de ridicare, SC RAT are obligativitatea să se asigure asupra stării tehnice exterioare a vehiculului, să-l transporte în condiții optime (pe platformă omologată). De asemenea, să răspundă de paza și integritatea acestuia până la restituirea către utilizator. Maşina se ridică de către proprietar după ce acesta achită taxei stabilită prin hotărâre a Consiliului Local Craiova.

Pentru maşinile ridicate, există două tipuri de taxe. Dacă proprietarul vehiculului ajunge la timp la maşina pentru care s-a dispus ridicarea, acesta va plăti o taxă de 150 de lei pentru a o recupera. În cazul în care maşina este transportată şi depozitată în parcul RAT Craiova, proprietarul va scoate din buzunar 300 de lei pentru a o recupera, dacă se prezintă la RAT în aceeaşi zi. Dacă o va recupera în altă zi, i se va mai percepe încă un tarif de 10 lei pentru depozitare, care se calculeaza pe intervale de 24 de ore.

Citeşte şi: Pieţele uitate ale Craiovei, încotro?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS