Membrii USR Dolj au prezentat, astăzi, propunerile de proiecte pe care le vor susține în ședința pentru aprobarea proiectului privind bugetul local al Municipiului Craiova pe 2022. Proiectele propuse vin să îmbunătățească calitatea vieții craiovenilor, sunt prietenoase cu mediul și ajută la modernizarea orașului.
Consilierii USR susțin că anul 2022 este un an important pentru bugetul local, deoarece a început implementarea PNRR-ului. De aceea, multe dintre propunerile USR Dolj vizează foarte multe investiții și proiecte de dezvoltare. USR consideră că, anul trecut, din punctul de vedere al absorbției de fonduri europene, a fost unul foarte slab.
Educația și siguranța copiilor din Craiova
Una dintre propunerile consilierilor USR Dolj se referă la educația copiilor și tinerilor din Craiova, prin încurajarea implementării mai multor programe de tip after school, care vor ajuta la combaterea abandonului școlar.
,,O propunere eligibilă prin PNRR și pe care dorim să o integrăm în bugetul local se referă la educația copiilor și tinerilor din Craiova. Dorim să încurajăm mai multe programe de tip after school pentru a spori nivelul de educație, dar mai ales pentru a combate abandonul școlar. Școlile cu grad ridicat de abandon școlar pot beneficia de granturi de maxim 200.000 de euro prin PNRR. Peste 115 de școli din județ pot beneficia de acest sprijin, iar 12 dintre ele se află în Craiova”, spune Cezar Drăgoescu, președintele USR Dolj.
Două proiecte sunt destinate siguranței cetățenilor
Totodată, două proiecte sunt destinate siguranței cetățenilor și se referă la trecerile de pietoni smart, dar și la montarea de camere de supraveghere în parcuri, școli și locuri de joacă.
,,Două proiecte pentru siguranța cetățenilor pe care le vom susține anul acesta se referă la treceri de pietoni smart și mă refer, aici, la o iluminare și semnalistică mult mai bună, astfel încât să diminueze spre 0 riscul de accidente și pietonii să se simtă în siguranță. Iar alt program pe care îl vom susține se referă la montarea de camere de supraveghere în zona părculețelor, locurilor de joacă pentru copii și a școlilor. E foarte important ca și copiii noștri să se simtă în siguranță”, spune Cezar Drăgoescu, președintele USR Dolj.
,,Termoficare de la soare”
O altă investiție majoră pentru bunăstarea cetățenilor privește sistemul de termoficare. Propunerea celor de la USR vine sub denumirea de ,,Termoficare de la soare”, care constă în achiziția și implementarea unor sisteme moderne de producere a căldurii. Este vorba de pompe de căldură alimentate prin panouri fotovoltaice, iar unde va fi posibil consilierii USR vor susține și implementarea de panouri solare care să producă apă caldă.
,,Una dintre investițiile majore pe care ar trebui să o facem este în sistemul de termoficare. Locuitorii orașului nostru plătesc cele mai mari facturi la termoficare. De foarte mulți ani nu s-a mai investit în acest sistem, iar noi vom propune ca bugetul din acest an să meargă pe investiții în acest sistem. În felul acesta vom evita pierderile și vom avea facturi mai mici.
Propunerea noastră se numește ,,Termoficare de la soare” și presupune achiziția și implementarea unor sisteme moderne și eficiente de a produce agent termic. Practic, vom solicita investiții în pompe de căldură alimentate de la panouri fotovoltaice, iar unde se poate vom implementa panouri solare de producere a apei calde. În aproape 8 luni de zile, acest sistem poate să producă energie termică la un preț foarte redus”, spune Cosmin Teodorescu, consilier USR Dolj.
Centru de tip respiro pentru persoanele cu dizabilități
USR Dolj propune ca anul acesta o parte din bugetul local să vizeze și persoanele cu dizabilități. Ei propun înființarea unui centru care să găzduiască aceste persoane în caz de urgență, accesorizarea trecerilor de pietoni și a locurilor de joacă special pentru nevoile acestora, dar și crearea unui serviciu de transport.
,,În orașul nostru persoanele cu dizabilități sunt aproape uitate. Nu s-au făcut investiții. Nu avem facilități pentru aceste persoane. De aceea, o să propunem un centru de tip respiro, în care persoanele cu dizabilități să poată fi găzduite pe o perioadă limitată, în caz de urgență. Acest centru este obligatoriu prin lege pentru municipiile din România. De asemenea, o să solicităm accesorizarea a intersecțiilor, a trecerilor de pietoni, dar și a locurilor de joacă. Un alt serviciu se referă la serviciul de transport pentru persoanele cu dizabilități. Este achiziționată o mașină specială pentru a putea fi transportați în caz de necesitate. Persoanele sună la serviciul de asistență specială și se programează pentru a fi transportate la spital sau alte necesități”, spune Cosmin Teodorescu, consilier USR.
Vinerea Verde gratuită pentru toți craiovenii
Eduard Cîrceag, consilier local USR Dolj, este de părere că în Craiova nu prea există, din păcate, mobilitate urbană. Chiar dacă au existat inițiative, în realitate Craiova este un oraș sufocat de mașini. Astfel, propunerile pe partea de urbanism presupun redarea trotuarelor cetățenilor, înființarea a 10 kilometri de pistă de biciclete, amenajarea stațiilor de autobuz, dar și implementarea unor proiecte care să scadă nivelul de poluare.
,,Este inadmisibil ca în Craiova stațiile de autobuze să nu fie amenajate, să aibă panouri informative. Foarte greu putem afla când vine un autobuz, care este orarul, care este traseul. Pe lângă amenajarea stațiilor de autobuz, ne-am dori ca și Craiova să fie printre orașele care implementează programul Vinerea Verde la un nivel mai avansat. Este o inițiativă a Ministerului Mediului de a încuraja angajații instituțiilor de a folosi mijloacele de transport în comun vinerea.
Noi vrem să mergem cu un pas mai în față, adică să facem transportul public gratuit pentru toată lumea în zilele de vineri, pentru a încuraja folosirea transportului în comun și de cei care nu o fac de obicei, reducând poluarea. În ceea ce privește transportul alternativ ne dorim, ca de anul acesta să fie bugetate cel puțin 10 km noi de piste de biciclete”, spune Eduard Cîrceag, consilier USR.
PETrică, la Craiova
USR vrea să aducă la Craiova și proiectul PETrică. Este vorba de un automat care în schimbul a 10 ambalaje îți dă un bilet de autobuz, valabil pentru două călătorii.
,,Vrem să aducem la Craiova proiectul PETrică, implementat cu succes la Brașov. Este un automat care colectează ambalaje și în schimbul a 10 ambalaje reciclate primești un bilet de transport RAT pentru două călătorii, în valoare de 5 lei. La 20 de ambalaje 10 lei și tot așa. A fost un real succes în Brașov, strângând peste 100.000 de ambalaje în doar trei săptămâni”, spune Eduard Cîrceag.
Multe dintre propuneri vizează centrul Craiovei
Multe dintre propuneri vizează centrul Craiovei, dar și celelalte cartiere de la periferia orașului. USR Dolj propune amplasarea gratuită de containere mari în zonele principale de la periferia orașului. De asemenea, și achiziționarea și renovarea Hanului Puțureanu, Casei de Cultură a Studenților, dar și a Stației de Pompare Apă de la Făcăi. În domeniul medical, aceștia au propus înființarea unui sistem de sterilizare și colectare a lenjeriei din spitale, dar și a halatelor medicilor.
Marin Andrei