Primăria Craiova cumpără teren pentru a extinde Cimitirul Dorobănție – Nisipuri. Municipalitatea achiziționează un teren în suprafață de 12.490 mp situat pe strada Buzăului, în imediata vecinătate a cimitirului.
Autotitățile locale justifică această achiziție prin deficitul locurilor de veci la nivelul orașului. În cazul Cimitirului Dorobănție, primăria spune că nu mai dispune de alt spațiu necesar extinderii. În acest scop, autoritatea propune “spre aprobare Consiliului Local al Municipiului Craiova:
- Cumpărarea (achiziţionarea) de către Municipiul Craiova a imobilului – teren în suprafață de 12490 mp, situat în Craiova, Str. Buzăului, nr. 3.
- Preţul de pornire al negocierii va fi stabilit pe baza raportului de evaluare care va fi supus aprobării Consiliului Local al Municipiului Craiova”, se arată în Raportul care însoțește proiectul de HCL.
Terenul aparține unor craioveni care la rândul lor l-au cumpărat de la un SRL în anul 2020. Prețul de achiziție a fost la acel moment în valoare de 177.000 de euro, echivalentul a 861.901,5 de lei la care se adaugă cheltuielile aferente.
Cimitirul Dorobănție se află în administrarea RAADPFL Craiova. Regia mai administrează alte trei cimitire ale orașului: Ungureni, Sineasca și Nord.
Cimitirul Dorobănție, un fel de Cimitirul vesel al Craiovei
Cimitirul Dorobanție este situat între strazile Brestei și Fața Luncii din Craiova. Nu de puține ori acesta a fost “comparat” cu Cimitirul vesel din Săpânța din cauza inscripțiilor de pe cruci. De exemplu: „Răutatea lumii aici încetează. Numai fapta bună nu se înmormântează. Trecutul e noapte, iar amintirile candelele care cu vrea se sting. Ah/ ce gresu este să fi om“.
Alt epitaf sună așa: „Trecător ce nu mă știi,/Oprește-ți pașii pustii/Și crucea-mi privește trist/Că-n astă lume nu eczist/Dar doru-mi trece,doru-mi vine/Am copiii lângă mine/Și nimeni nu mă înțelege/Că pentru copii sânt lege…”
Deasemenea, cimitirul Dorobanție se mai face remarcat și prin unele soluții tehnice cum ar fi folosirea geamurilor tip termopan pentru cavouri.