Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au dispus menţinerea arestului preventiv faţă de un bărbat deferit justiţiei într-un dosar de camătă, șantaj, trafic de persoane și proxenetism. Bărbatul a fost arestat în decembrie 2020, iar de atunci a rămas după gratii. Alături de bărbatul arestat preventiv au fost trimişi în judecată alţi şapte inculpaţi, membrii unei grupări infracționale care acționa încă din 2016 în județele Dolj și Argeș, după cum susţin procurorii DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, gruparea infracțională era specializată în cămătărie și șantaj.
”Începând cu anul 2016, mai multe persoane au inițiat și constituit, pe raza județelor Dolj și Argeș, un grup infracțional organizat specializat în acordarea către diverse persoane a unor sume de bani cu titlu de împrumut. Percepeau o dobândă de 20%/lună, în activitate fiind implicați atât liderul, cât și alți patru membri ai grupării care aveau atribuții în colectarea sumelor de bani.
În cazul în care persoanele vătămate întârziau să plătească sau din alte motive nu aveau posibilitatea să achite dobânzile datorate la data stabilită, membrii grupării recurgeau la amenințări și șantaj pentru a le recupera și percepeau, pe lângă dobândă, alte sume în plus (”întârzieri/penalizări”), sume care erau calculate în procente sau sume fixe pentru fiecare zi de întârziere a plății dobânzii”, au explicat anchetatorii.
De la cămătărie la trafic de persoane
Procurorii DIICOT au mai precizat că membrii grupării erau implicați și în trafic de persoane. Asta pentru că, în ultimele luni din anul 2020, ar fi obligat o tânără să se prostitueze.
”În perioada octombrie – decembrie 2020, o parte dintre suspecți au constrâns o persoană vătămată, prin acte de violență fizică și amenințare, să practice prostituția într-o locație situată pe raza municipiului Pitești, beneficiind în totalitate de sumele de bani obținute de către aceasta”, au mai precizat oamenii legii.
Prins în flagrant, în timp ce ”colecta” dobânda
Pe 15 decembrie 2020, ofițerii de combatere a criminalității organizate au pus la cale o acțiune e prindere în flagrant. Acțiunea a fost coordonată de un procuror DIICOT. Cu acestă ocazie a fost prins unul din membrii grupării, care tocmai ce ridica dobânda percepută unei persoane.
Astfel, anchetatorii au precizat că inculpatul a fost prins în flagrant ”în timp ce primea suma de 2.300 de lei, sumă ce reprezenta dobânda lunară percepută pentru un împrumut. De asemenea, asupra inculpatului a fost descoperită suma de 9.709 lei, reprezentând dobânzi încasate pentru împrumuturile acordate, două cuțite, un box și un înscris olograf conținând identități de persoane și sume împrumutate”, au mai explicat anchetatorii.
Bani, pistoale și săbii, ridicate în urma perchezițiilor
În aceeaşi zi, oamenii legii au descins la mai multe adrese din Dolj și Argeș. Au fost efectoate 17 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate sume importante de bani. Este vorba de 64.848 lei, 64.565 euro și 6.020 lire sterline. De asemenea, au fost ridicate patru autoturisme, înscrisuri conținând identitățile persoanelor împrumutate și carduri bancare emise pe numele persoanelor împrumutate.
Au fost descoperite și acte de identitate ale unora dintre persoanele împrumutate. Documentele fuseseră reținute drept gaj de membrii grupării. De asemenea, au mai fost ridicate 5 pistoale, o pușcă, dar și mai multe cuțite, săbii și machete.
Membru al unei grupări de cămătari, după gratii
O zi mai târziu, cei cinci suspecţi au fost duşi la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a dispus arestarea unui inculpat. Ceilalţi patru au fost plasaţi sub control judiciar. De atunci, instanţele de judecată au prelungit mandatul de arestare emis pe numele unuia dintre inculpaţi. Pe 12 ianuarie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au dispus plasarea sub control judiciara inculpatului arestat preventiv.
Hotărârea instanţei a fost contestată de procurorii DIICOT. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Craiova a admis contestaţia anchetatorilor şi a dispus ca inculpatul să rămână în arest.
Între timp, în mai 2021, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj şi a intrat în procedură de cameră preliminară.