Un nou studiu arată că varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 este mai puțin eficientă decât delta în blocarea unui mecanism de apărare celulară împotriva virusurilor, așa-numitul răspuns la interferon. Totodată, rezultatele cercetărilor pe culturi celulare indică faptul că opt medicamente și medicamente candidat semnificative pentru tratamentul împotriva Covid-19 rămân eficiente și împotriva variantei omicron.
Varianta omicron a virusului SARS-CoV-2 provoacă o boală mai puțin severă decât varianta delta, deși virusul s-a dovedit mai bun la evitarea protecției imunitare realizată prin vaccinare și infectări anterioare. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru au fost până acum greu de identificat.
Omicron este sensibil la un răspuns imunitar al corpului uman
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Kent și de la Universitatea Goethe din Frankfurt arată că virusurile din varianta omicron sunt deosebit de sensibile la inhibarea prin răspunsul la interferon, un răspuns imunitar nespecific prezent în toate celulele corpului uman. Aceasta ar fi prima explicație care să justifice faptul că pacienții cu Covid-19 infectați cu varianta omicron sunt mai puțin predispuși să dezvolte simptome severe.
„Studiul nostru oferă pentru prima dată o explicație, de ce infecțiile cu omicron sunt mai puțin predispuse să provoace boli severe. Acest lucru se datorează faptului că omicron, spre deosebire de delta, nu inhibă în mod eficient răspunsul imun al interferonului în celulele gazdă“, spune prof. Martin Michaelis, de la facultatea de bioștiințe a universității din Kent.
Varianta Omicron, vulnerabilă la medicamentele anti Covid
Studiul efectuat pe culturi celulare a mai arătat că virusurile omicron rămân sensibile la opt dintre cele mai importante medicamente antivirale și candidați la medicamente pentru tratamentul împotriva Covid-19, respectiv: EIDD-1931 (metabolitul activ al medicamentului molnupiravir), ribavir, remdesivir, favipravir, PF-07321332 (nirmatrelvir – ingredient activ al paxlovidului), nafamostat, camostat și aprotinină.
„Deși experimentele pe culturi celulare nu reflectă exact situația complexă a unui pacient, datele noastre oferă dovezi încurajatoare că medicamentele antivirale disponibile împotriva Covid-19 sunt eficiente și împotriva variantei omicron“, a spus la rândul său prof. Jindrich Cinatl, de la institutul de virusologie medicală din cadrul universității Goethe.
Riscul de spitalizare, mai mic cu o treime față de varianta Delta
Studii timpurii publicate atât în Marea Britanie, cât și în Africa de Sud sugerează că persoanele care se infectează cu varianta Omicron de coronavirus sunt mult mai puțin susceptibile să ajungă la o boală severă și să fie spitalizate decât cei care contractează varianta Delta.
Riscul spitalizării în cazul infectării cu varianta Omicron este de circa o treime faţă de varianta Delta, potrivit unei analize britanice a peste un milion de cazuri de ambele tipuri.
Un studiu american vine cu date și mai optimiste
Potrivit unui alt studiu, de această dată american, persoanele infectate cu Omicron aveau un risc înjumătăţit (mai mic cu 53%) de a fi spitalizate faţă de cele contaminate cu Delta. În acelaşi timp, riscul de a ajunge la terapie intensivă s-a redus cu 74%, iar cel de deces cu peste 90%.
Dintre cele mai mult de 52.000 de persoane infectate cu Omicron urmărite în acest studiu, niciuna nu a avut nevoie de aparat de respiraţie artificială. Pentru comparaţie, 11 pacienţi dintre cei aproape 17.000 infectaţi cu Delta au trebuit conectaţi la un astfel de aparat.
În plus, durata mediană a spitalizărilor a fost de 1,5 zile pentru Omicron şi de aproape 5 zile în cazul infectării cu Delta.
Această analiză a fost întreprinsă pornind de la datele sistemului spitalicesc din California al Kaiser Permanente (un consorţiu de îngrijire integrată), în cursul lunii decembrie, când ambele variante virale aveau o largă circulaţie.