Inspectoratul Școlar Județean Dolj a publicat lista cadrelor didactice care îndeplinesc vârsta de pensionare de 65 de ani și care au preferat să rămână la catedră. Față de anul trecut a crescut numărul solicitărilor. Au primit acord însă toate cadrele didactice care au depus cerere. Datele arată că, anul acesta, 75% din cadrele didactice care predau în școli din Craiova sau alte orașe ale județului au preferat să rămână la catedra în loc de pensie, iar din mediul rural sunt doar 25%.
Numărul solicitărilor a crescut
În Dolj, pentru anul școlar următor, 47 de cadre didactice care împlinesc vârsta de 65 de ani au cerut să rămână la catedră.Numărul solicitărilor este anul acesta ușor în creștere față de anul trecut, când au fost 41 de cereri din care au fost aprobate 40.
”Au fost 47 de cereri din partea cadrelor didactice pentru menținere în activitate peste vârsta de pensionare. Toate cererile au aprobate și la școli și la Inspectoratul Școlar Județean Dolj.
Criteriile de selecție au fost cele prevăzute de Metodologia pentru mișcarea personalului didactic, articolul 29, alineatele 4 și 5. Conform sursei menționate, personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care până la data de 1 septembrie 2022 împlineşte vârsta de 65 de ani, efectuează stagiul minim de cotizare şi dovedeşte competenţă profesională deosebită, a obţinut calificativul „Foarte Bine” şi nu a fost sancţionat disciplinar în ultimii cinci ani şcolari încheiaţi, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică până la 3 (trei) ani peste vârsta de 65 de ani, la cerere.
La etapa de menținere în activitate ca titular, în funcţia didactică, peste vârsta de pensionare, participă şi personalul didactic de predare,
care a avut calitatea de personal didactic de predare titular, reîncadrat în funcţia de personal didactic, în anul şcolar 2021-2022 și care îndeplinește criteriile menționate anterior”, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
Multe cereri de la cadre didactice care predau matematică sau sunt învățători
Cele mai multe solicitări pentru continuarea activității peste vârsta de pensionare au fost formulate de învățători, fiind 14 aprobări în acest sens, dar și de profesori care predau matematică, fiind înregistrate alte 10 cereri.
Datele de la nivelul ISJ Dolj mai arată dacă este să se facă o analiză între mediul rural și mediul urban, dintre profesorii care au cerut menținerea în activitate doar 25% predau în școli din mediul rural. Managerii școlilor din mediul rural spun că astfel de solicitări vin în special de la profesori care locuiesc în localități apropiate. Așa este și la Școala Moțăței.
”Am avut la începutul anului școlar o învățătoare care a solicitat pensionarea, iar acum avem un profesor de matematică despre care pot spune că nu a optat pentru pensionare, ci pentru continuarea activității. Este un lucru benefic pentru elevi, pentru că vor avea continuitate la clasă. Domnul profesor care a optat pentru catedră locuiește într-o localitate apropiată de Moțăței. În general, cadrele didactice care provin din localități apropiate cum ar fi Băilești, Calafat, Plenița au rămas aici la școală.
Profesorii care provin din Craiova preferă să se apropie de domiciliu. În ultimul timp am avut stabilitate în rândul cadrelor didactice. Media de vârstă a personalului didactic din școală este de 30-40 de ani și majoritatea sunt cu gradul didactic I, ceea ce este foarte bine pentru o școală din mediul rural”, a spus Daniela Căprărin, directorul Școlii gimnaziale Moțăței, din județul Dolj.
Au mai solicitat prelungirea activității la catedră și cadre didactice care predau la școli din Cârcea, Mârșani, Teasc, Braloștița, Grecești, Unirea, Breasta, Castranova și Ișalnița.
Ce școli din Craiova mențin profesorii la catedră peste vârsta de pensionare
În Craiova, printre școlile care mențin profesori în activitate peste vârsta de pensionare se află Colegiul Național ”Frații Buzești”, Colegiul Național ”Carol I”, Colegiul Național ”Elena Cuza”, Colegiul Național Pedagogic, Liceul ”Traian Vuia”, Liceul ”Ștefan Odobleja” dar și școli gimnaziale precum Școala gimnazială ”Anton Pann”, Școala gimnazială ”Gheorghe Bibescu”, Școala gimnazială ”Lascăr Catargiu”, Școala gimnazială ”Elena Farago”, Școala gimnazială ”Decebal”, dar și Școala gimnazială ”Traian”. Directorii spun că pentru elevi menținerea în activitate a cadrelor didactice peste vârsta de pensionare este benefică.
De exemplu, managerul Școlii gimnaziale ”Traian” din Craiova spune că a dat acordul pentru două cadre didactice care au contribuit din plin la cartea de vizită a școlii.
”Avem două cadre didactice care au vârsta de 62 de ani și care au cerut prelungirea activității până la 65 și alte două cadre didactice, profesori de matematică, respectiv domnul profesor Mustafa și domnul profesor Basarab, care au cerut menținerea în activitate peste vârsta de 65 de ani. Consiliul de administrație al școlii a dat acordul în unanimitate înainte să termin eu de prezentat cererile celor două cadre didactice.Sunt doi profesori de excepție, au contribuit din plin la consolidarea prestigiului acestei școli. Sunt oameni deosebiți, iubiți de copii. Și azi părinții vin să-și înscrie copiii la școală pentru că sunt domnii profesori. Domnul profesor Basarab este și autor de manuale. Ne dorim să îi menținem cât mai mult alături de noi, pentru că ne bucurăm și de experiență și de știință din partea dumnealor”, a precizat Diana Brătucu, directorul Școlii gimnaziale ”Traian” din Craiova
În perioada următoare, respectiv până pe18 februarie, la etapa de mișcare a personalului didactic se desfășoară analiza, corectarea și avizarea proiectului de încadrare și a ofertei de posturi didactice vacante și rezervate de către inspectoratul școlar.