20.3 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Educatiei a majorat subventiile pentru camine

Ministerul Educatiei a majorat subventiile pentru camine

Conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) si reprezentanti ai Ministerului Finantelor au aprobat suplimentarea subventiei aferente caminelor si cantinelor studentesti pentru luna martie, universitatile urmind sa caute singure, in schimb, resurse pentru reducerea consumurilor nejustificate, a declarat, Ioan Ianos, director general in MEC. „Fata de fondurile alocate initial pentru luna martie (respectiv 188.000 de lei per student caminizat), universitatile vor primi 350.000 de lei, diferenta de fonduri urmind sa fie alocata incepind cu 18 martie 2002“, a mai spus Ianosi.

„In schimbul majorarii, conducerea institutiilor de invatamint superior va lua masurile necesare pentru reducerea consumurilor nejustificate la utilitati in camine, mergind pina la contorizarea energiei electrice pe fiecare camera, precum si a celei termice, deciziile urmind sa fie transmise MEC pina la sfirsitul lunii martie“, a adaugat directorul general. Reprezentantii MEC au luat aceasta decizie intrucit studentii nu pot fi pusi sa plateasca majorarile percepute de regii la energia termica si electrica fara sa existe o evidenta clara a consumului realizat de fiecare persoana cazata in camin.

Directorul general a anuntat ca MEC va aproba cresterea numarului de locuri cu taxa pentru universitatile de stat, prin aceasta masura insitutiile de invatamint superior reusind sa acumuleze fonduri suplimentare la capitolul venituri proprii. Rectorul Universitatii Bucuresti, profesorul Ion Mihailescu, a declarat ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca ar fi fost semnate contractele insitutionale in baza carora sint atribuite bugetele fiecarei institutii de invatamint superior.

„Degeaba a fost aprobat bugetul pentru 2002 daca, pina in prezent, universitatile nu au negociat contractele institutionale si au primit bani la nivelul lunii noiembrie 2001. Subventiile la camine ar fi fost mai mari daca universitatile si-ar fi primit banii la timp“, a mai spus Mihailescu. El a adaugat ca majorarea anuntata de MEC vizeaza doar luna martie, iar daca din aprilie suma va fi din nou micsorata, universitatile vor ajunge in aceeasi situatie ca in prezent, respectiv in imposibilitatea de a achita facturile catre regii.

In opinia lui Mihailescu, majorarea numarului de locuri cu taxa nu reprezinta o solutie pentru marirea bugetului, intrucit calitatea pregatirii ar scadea odata cu majorarea exagerata a numarului locurilor cu taxa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS