2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVaccinarea Covid în localităţile doljene. Oamenii, sceptici: "Tot ne îmbolnăvim"

Vaccinarea Covid în localităţile doljene. Oamenii, sceptici: „Tot ne îmbolnăvim”

Campania de vaccinare anti Covid continuă în ritm de melc în localităţile din Dolj, unde cifrele cresc lent, cu diferenţe aproape insesizabile faţă de luna trecută. Faţă de raportarea din ianuarie, numărul persoanelor vaccinate din Craiova a crescut cu mai puţin de un procent şi se află, în continuare, sub pragul de 50%.

Valul de infectări cu noua tulpină Omicron nu a fost deloc un imbold pentru campania de imunizare. Mai degrabă, oamenii par descurajaţi să se vaccineze de semnele de relaxare date de autorităţi şi de faptul că varianta dominantă pare să infecteze în număr mare şi persoanele vaccinate, dar provocând forme de boală mai blânde.

Conform raportului publicat la începutul acestei săptămâni, până la data de 2 februarie acoperirea vaccinală de la nivelul municipiului Craiova ajunsese la 49,29%. Comparativ cu luna trecută, când cifra era de 48,83%, creşterea este aproape insesizabilă. Vaccinările bat pasul pe loc, în plin val de infectări.

Cârcea, campioana vaccinării

Comuna Cârcea rămâne localitatea din Dolj cu cele mai multe persoane vaccinate anti Covid, cu un procent de 59,9%, urmată de Malu Mare, cu 51,88%. Cele două sunt singurele localităţi din judeţ care au depăşit pragul de 50%. Însă şi aici ritmul vaccinărilor este foarte scăzut.
Procente ceva mai ridicate sunt şi în Coşoveni – 47,05%, Gherceşti – 45,23%, Pieleşti – 44,81% şi Işalniţa – 44,2%.
La nivel urban, acoperirea vaccinală este de 41,92% în Calafat, dar sub 40% în Dăbuleni (35,24%), Filiaşi (35,37%), Segarcea (32,74%) şi chiar sub 30% în Băileşti (29,45%) şi Bechet (21,84%).
La coada listei se află Lipovu, cu 10,92%, urmată de Catane (11,06%), Negoi (12,84%) şi Ghidici (13,28%).

Oamenii, sceptici: „Tot ne îmbolnăvim”

Ce a dus la această stagnare a vaccinării? Pe de o parte, datele şi studiile din alte ţări, care au arătat că varianta Omicron provoacă forme mai uşoare de boală şi mai puţine decese. „Cu certitudine, acest lucru a descurajat campania de vaccinare atât în rândul copiilor, cât şi a adulţilor”, spunea pentru GdS dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

Pe de altă parte, mulţi dintre cei care se declară împotriva vaccinării argumentează că vaccinul nu mai protejează de infectare şi dau exemple în acest sens: „Cu ce te ajută vaccinul, că tot așa te îmbolnăveşti?”, întreabă o craioveancă. „Nu ne vaccinăm. Vaccinul nu are nici un efect pozitiv. La fel se îmbolnăvesc și “vaccinaţii” și la fel ajung și ei la ATI”, susţine un alt bărbat, într-un răspuns la sondajul GdS.

Relaxarea măsurilor descurajează vaccinarea

În plus, şi autorităţile încep să mai slăbească din restricţii, ceea ce le dă celor nehotărâţi motive în plus să renunţe la vaccinare. Perioada de carantină şi de izolare a fost redusă deja de două ori în ultima lună în România. În prezent, o persoană infectată rămâne izolată numai 5 zile din momentul pozitivării, dacă este vaccinată, sau 7 zile, dacă este nevaccinată. Persoanele fără certificat verde pot intra acum şi în supermarketurile din interiorul mallurilor, iar posibilitatea obligativităţii certificatului verde la locul de muncă, care crease vâlvă în urmă cu câteva luni şi crescuse puternic ritmul vaccinărilor, a ieşit de mult din discuţie.

Unele ţări încep să renunţe complet la acest certificat, iar altele au anunţat că vor renunţa chiar la toate măsurile anti Covid, această tendinţă contribuind, de asemenea, la stagnarea vaccinărilor. De notat, însă, că în aceste ţări rata de vaccinare este una foarte ridicată, peste 60 sau chiar peste 70%.

Totuşi, la ce ajută vaccinul?

O altă femeie spune că s-a vaccinat şi s-a infectat de două ori ulterior imunizării cu ser anti Covid. Însă medicii continuă să insiste că, deşi Omicron are capacitatea de a ocoli răspunsul imun la persoanele vaccinate, vaccinul scade exponenţial riscul de forme grave şi deces, iar vaccinarea unui procent mare din populaţie ajută la trecerea din faza pandemică la cea endemică. Adică la slăbirea virusului, care va permite convieţuirea cu acesta. „Dacă reuşim să transformăm acest virus dintr-o nenorocire într-o simplă viroză, războiul este câştigat”, consideră dr. Dumitra.

De altfel, cifrele arată clar că procentul persoanelor spitalizate şi procentul persoanelor decedate în urma infectării cu Covid este mult mai mare în rândul celor nevaccinaţi. Studiile, dar şi experienţa directă din unităţile medicale, arată că o persoană nevaccinată are un risc de deces de 10 ori mai mare decât o persoană vaccinată.

Situaţia vaccinării la nivel naţional

La nivelul ţării, 2 februarie 2022 41,85% din populaţia generală a fost vaccinată până în prezent cu cel puţin o doză, ceea ce înseamnă 44,62% din populația eligibilă (5+) şi 50,43% din populaţia adultă (18+).
La nivelul rural, ponderea vaccinaţilor este de 29,59%, iar la nivel rural este de 41,69%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS