2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtejarea mediului, inclusă în constituția Italiei

Protejarea mediului, inclusă în constituția Italiei

Parlamentul italian a aprobat, marți, o nouă lege constituțională care prevede luarea de măsuri pentru protejarea mediului. Activiștii și unii politicieni italieni au lăudat decizia, însă spun că trebuie luate acțiuni ferme în baza acestei legi pentru ca țara să beneficieze, informează Digi24.

Italia este cunoscută pentru frumusețile sale naturale, însă activiștii de mediu spun că guvernul face mult prea puțin pentru a proteja zone precum Laguna Venețiană sau miile de kilometri de litoral mediteranean.

Noua lege constituțională, votată în parlamentul de la Roma, marți, prevede că statul „trebuie să protejeze mediul, biodiversitatea și ecosistemul în interesul generațiilor viitoare”. Ea mai prevede, de asemenea, că nicio inițiativă economică nu poate să afecteze sănătatea sau mediul.

„Un pas esențial” pentru Italia

Ministrul pentru tranziție ecologică din Italia, Roberto Cingolani, a calificat legea drept „un pas esențial” pentru Italia, în condițiile în care țara acționează pentru a crește investițiile verzi și pentru a-și transforma economia cu ajutorul fondului de recuperare post-Covid al UE.

„Aceste este un moment important”, a spus Cingolani, vorbind despre amendamentul constituțional.

Rămâne, totuși, de văzut, care vor fi efectele directe ale schimbării constituției italiene. Actul fundamental al statului italian, în vigoare din 1948, stabilește principii largi de funcționare, însă ele nu sunt întotdeauna reflectate și în legislația și politicile de zi cu zi.

De exemplu, în 2012, în Italia a inclus în constituție o prevedere prin care bugetul țării să fie unul echilibrat în fiecare an, însă țara nu a reușit niciodată de atunci să atingă acest obiectiv.

Legile considerate neconstituționale pot fi atacate la Curtea Constituțională a țării de președinte sau de curțile inferioare, însă cetățenii și grupurile de presiune nu pot face astfel de sesizări.

Ministrul Transportului și infrastructurii, Enrico Giovannini, a spus că noua lege constituțională reprezintă „o acțiune puternică și simbolică”, dar că principiile stabilite în legea fundamentală trebuie să fie dublate de „acțiuni individuale și colective în acord cu aceste principii”.

„Avem nevoie de legi și reguli care să apere aceste principii în practică”, a spus el, adăugând și că este „regretabil” că opinia publică a arătat o „indiferență substanțială” față de schimbarea constituțională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS