Un bărbat în vârstă de 71 de ani a murit la sfârşitul anului trecut, în ziua Sfântului Ştefan, după o săptămână de chin acasă. Familia crede că principalul vinovat este medicul de familie, care ar fi refuzat în repetate rânduri să vină să îl consulte la domiciliu pe pacientul care nu se putea deplasa. Însă medicul susţine că acuzaţiile sunt nefondate, nedovedite ştiinţific, iar cele sesizate de familia persoanei decedate ar fi făcut deja obiectul unui control amănunţit al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj. Pe de altă parte, ambulanţa a fost chemată de trei ori de familie, însă de fiecare dată doljeanul a refuzat să meargă la spital de teama să nu se infecteze şi chiar să moară „de Covid”.
Familia spune că medicul de familie a refuzat să meargă acasă la pacient
Maria Feraru, din satul Robăneştii de Jos, povesteşte că pe 20 decembrie a mers la cabinetul medicului de familie Marilena Elise Popescu pentru a-i spune că soţul său, Dumitru, nu mai poate vorbi clar, bănuind că a suferit un atac cerebral.
Femeia spune că medicul de familie i-ar fi transmis că nu poate să meargă la domiciliul pacientului său pentru că bătea vântul şi ar fi întrebat-o cum a putut să vină pe acel vânt la cabinet. Medicul i-ar fi prescris trei medicamente sub formă de comprimate, însă bărbatul nu putea înghiţi nimic, nici măcar lichide, astfel că pe 22 decembrie, soţia sa a mers din nou la cabinet. De această dată, a primit o nouă reţetă, cu medicamente sub formă de spray.
„Dacă femeia aceea venea şi îl consulta, vedea ce are. Nu că îl doare în gât şi nu poate înghiţi, hai să îi dau pastile”, se plânge soţia bărbatului decedat.
Replica medicului: „Acuzaţiile sunt complet nefondate”
Într-un punct de vedere solicitat de redacţia noastră, medicul afirmă, însă, că „acuzațiile aduse în prezent medicului de familie în mass media sunt complet nefondate, nedovedite științific și au intenția clară de defăimare a unui cadru medical doar cu scopul de a produce prejudicii morale și de imagine”.
Acesta precizează că, în urma controlului CAS Dolj, s-a stabilit că „în intervalul 20-27 decembrie, pacientul Feraru Dumitru a beneficiat de 2 consultații, dintre care o consultație la domiciliul din comuna Robănești. În urma consultației din 20.12.2021 i-a fost eliberată rețetă medicală ridicată din farmacie pentru diagnosticul ”HTA. Arteriopatia membrelor inferioare. Etilism cronic”, iar în urma consultației din 27.12.2021 s-a stabilit diagnosticul de „Bronhopneumonie” pentru care s-a eliberat prescripție medicală cu plată. Ulterior, la 29.12.2021, C.M. Dr. Popescu Marilena Elise SRL a eliberat pacientului la solicitarea familiei certificatul constatator de deces, în baza Fișei de urgență prespitalicească. Din păcate, starea de sănătate a pacientului era grav deteriorată în zilele anterioare decesului”, se menţionează în replica transmisă de medicul de familie.
Speriat de Covid, a refuzat să meargă la spital
Pentru că starea bărbatului se deteriora de la o zi la alta, familia a chemat ambulanţa. Prima dată, pe 23 decembrie. Însă bărbatul a refuzat internarea. „Trei zile consecutiv, am chemat ambulanţa, care i-a administrat glucoză, cerebrolysin şi vitamine, toate injectabile. Soţul meu a dat din cap motivând decizia lui de a nu merge la spital, fiindu-i frica de situaţia din spital cauzată de pandemie, lăsând loc pentru cei care suferă de COVID. Acesta a fost testat de fiecare dată de către personalul ambulanţei, de fiecare data fiind negativ”, scrie soţia bărbatului în sesizarea sosită pe adresa redacţiei.
Aceasta spune că, în urma investigaţiilor, nu ar fi prezentat probleme cardiace. Bărbatul, însă, nu mai vorbea clar şi nu putea înghiţi în continuare nimic, semne ale unui posibil AVC.
La telefon, Maria Feraru ne-a spus că soţul său se temea de coronavirus şi nu voia să ajungă să fie „băgat într-un sac”. Deşi acesta ar fi avut intenţia, de două ori, să plece, totuşi, la spital, în cele din urmă a renunţat din cauza fricii prea mari de coronavirus: „L-am schimbat de două ori în pijamale. Mă duc, mă duc. Nu mă mai duc că nu am Covidul făcut şi mă bagă în sac”.
Bărbatul a murit în ziua în care medicul a venit la domiciliu
Maria Feraru spune că pe 27 decembrie a mers la Primărie, unde s-a pus la dispoziţie o maşină pentru doctor, „astfel încât să poată să vină să îl consulte…după o săptămână. Menţionez că
vorbim de o distanţă de nici 500 metri. I-a prescris alte 3 feluri de injecţii. Perfuzia fiind deja instalată, aceasta a refuzat procedura (mă îndoiesc că durează mai mult de 30 de secunde), fiind grăbită să meargă la un bebeluş nou-născut din satul vecin”, spune soţia pacientului.
În acea după amiază, Dumitru Feraru a decedat. Soţia sa a chemat ambulanţa, care a declarat decesul. Medicii de pe ambulanţă au contactat poliţia, fiind considerat caz de moarte suspectă, şi s-a completat fişa de urgenţă prespitalicească, la diagnosticul prezumtiv fiind menţionat un AVC sechelar. Maria Feraru spune că echipajul de urgenţă a încercat să contacteze medicul de familie timp de aproape trei ore, iar acesta nu ar fi răspuns la telefon. Ulterior, medicul de familie ar fi completat pe certificat, la cauzele decesului, insuficienţă respiratorie, bronhopneumonie şi caşexie, iar familia întreabă pe ce bază ar fi precizat aceste cauze, după ce nu l-a consultat timp de o săptămână.
Familia acuză malpraxis, medicul se consideră hărţuit
Soţia bărbatului din Robăneşti spune că la data de 3 ianuarie s-a dus la cabinetul medicului de familie, pentru a o trage la răspundere pentru lipsa de profesionalism. Medicul ar fi avut o reacţie ostilă, spune aceasta: “Ce, dragă, dacă apucă să facă o injecţie, scapă? Că era OS şi PIELE!”, relatează Maria Feraru în sesizare.
Medicul de familie consideră că este supus unei hărţuiri din partea aparţinătorilor pacienţilor: „Familia defunctului are posibilitatea de a apela la căile legale pentru a obține rapoarte de expertiză medicale și opinii pertinente privind cauzele decesului pacientului iar, în ceea ce ne privește, ne rezervăm dreptul de a ne adresa organelor abilitate cu plângeri și acțiuni pentru repararea prejudiciului moral ce ni se produce și stoparea hărțuirii (inclusiv mediatice) la care suntem supuși”.