5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateStrategii naturiste antistres

Strategii naturiste antistres

Stresul este poate cel mai mare dusman al omului modern. El este raspunzator de o serie de probleme cum ar fi insomnia, hipertensiunea, problemele digestive, problemele sexuale, infarctul. Stresul se poate manifesta in orice perioada a vietii si se recunoaste usor, de exemplu atunci când observam ca nu mai putem face fata problemelor cotidiene, suntem extrem de nervosi, nu ne putem concentra.


Medicina naturista ofera o serie de solutii pentru prevenirea sau combaterea stresului. Una dintre acestea o constituie plantele aromatice. Coniferele au un efect psihologic asupra noastra, amintindu-ne de aerul de munte, de vacante. Mirosul cetinei de brad, al rasinii sau a conurilor ne poate aminti de atmosfera de sarbatoare din jurul pomului de iarna. Efectul este de calmare a sistemului nervos. Fructele de hamei sunt folosite de sute de ani pentru imbunatatirea performantelor sexuale. Hameiul are efecte calmante, ameliorând calitatea somnului. Florile de tei (chiar uscate) au de asemenea proprietatea de a ne elibera de stres. Ceaiurile asezonate cu felii de lamâie sunt eficiente in combaterea stresului.


Alimente care reduc stresul cotidian


Stresul se combate eficient si daca adoptam o strategie nutritionista corecta. S-a constatat ca lipsa din alimentatie a unor elemente nutritive poate duce la instalarea stresului. De aceea nutritionistii sustin ca din alimentatie nu trebuie sa lipseasca, cel putin in timpul perioadei de vara, alimente cum ar fi telina, care scade tensiunea arteriala. Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in minerale si vitamina B, iar varza si ceapa sunt surse importante de compusi antioxidanti. Fructele de padure (zmeura, fragi sau mure) contin magneziu si vitamina C, iar usturoiul are efecte usor „antibiotice“, scade tensiunea si colesterolul. Sparanghelul si castravetii sunt benefici pentru ficat, rinichi, piele, ligamente si oase. Mai putin folosite la noi, algele contin proteine si aminoacizi esentiali care le confera calitati nutritive excelente. Au, de asemenea, efect energizant asupra ficatului si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism, raspunzatoare in mare masura de aparitia stresului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS