6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePostul alimentar poate preveni diabetul sau obezitatea

Postul alimentar poate preveni diabetul sau obezitatea

Perioadele de înfometare controlată pot ajuta la prevenirea și ameliorarea unor boli precum diabetul și obezitatea. O echipă de cercetători germani a descoperit că sistemul imunitar joacă un rol important în garantarea unor efecte pozitive ale repausului alimentar voluntar (postul alimentar) asupra organismului uman. Noile descoperiri ar putea ajuta la dezvoltarea unor terapii bazate pe repaus alimentar voluntar, în cazul anumitor afecțiuni medicale, notează 360medical.ro.

Repausul alimentar voluntar, cum este cazul postului alimentar intermitent, între anumite intervale orare (interval fasting), poate fi benefic pentru sănătate în cazul majorității indivizilor, în funcție de starea de sănătate, spun specialiștii.

Postul poate ameliora anumite boli cronice

Studii anterioare au arătat că postul alimentar poate îmbunătăți diferite afecțiuni inflamatorii cronice.
Până acum cercetătorii știau însă prea puține despre modul în care răspunsul imunitar poate determina un metabolism sănătos. Întrucât ficatul are un rol principal în reglarea metabolismului, un grup de cercetători s-a concentrat pe înțelegerea modului în care celulele hepatice și celulele imune din ficat comunică între ele în timpul postului alimentar.
Cercetătorii au scanat ADN-ul celulelor hepatice și pe cel al celulelor imunitare pentru a vedea care celule sunt active și ce molecule mesager sunt eliberate drept răspuns.

Celulele imunitare influenţează efectul postului asupra organismului

Descoperirile arată că aceste celule comunică între ele, evidențiind rolul unei molecule exprimată în aproape toate celulele organismului uman.

„Am descoperit că în celulele imunitare, acest receptor a permis comunicarea între celule în timpul postului alimentar. Prin ștergerea receptorului din celulele imunitare, am observat o disfuncționalitate a acestor semnale în celulele hepatice. Acest lucru înseamnă că celulele imunitare sunt capabile să influențeze în mod direct efectul repausului alimentar voluntar asupra metabolismului“, spune Anne Loft de la Helmholtz Munchen.

„De fapt, este pentru prima dată când vedem acest proces în condiții de sănătate. Știam că, într-un cadru nesănătos, răspunsul imunitar poate influența metabolismul, dar acest lucru este nou. Asta demonstrează că un nivel scăzut de activitate a sistemului imunitar sau de inflamație este necesar pentru un răspuns metabolic echilibrat în cazul repausului alimentar voluntar“, explică Giorgio Caratti și Jan Tuckermann de la Universitatea Ulm.

Repausul alimentar voluntar, benefic pentru prevenirea diabetului şi a obezităţii

Repausul alimentar voluntar s-a dovedit a fi benefic pentru prevenirea mai multor boli metabolice, inclusiv diabetul de tip 2 și obezitatea.

„Creșterea numărului de persoane care suferă de boli metabolice este amețitoare, și nu se văd semne de îmbunătățire. Descoperirile noastre servesc la înțelegerea mecanismelor moleculare implicate în aceste boli și pot duce în cele din urmă la dezvoltarea unor terapii eficiente bazate pe repausul alimentar voluntar“, spune Stephan Herzig, care a condus studiul la Helmholtz Munchen.

Studiul, publicat la începutul lunii februarie în Cell Metabolism a fost realizat cu sprijinul mai multor instituții medicale, printre care: Helmholtz München, Universitatea Ulm, Universitatea Tehnică din München (UTM), Centrul German de Cercetare a Diabetului (DZD), Spitalul Universitar Heidelberg și Universitatea din Sudul Danemarcei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS