6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum va arăta şi când va fi gata Spitalul Regional de Urgenţă din Craiova

Cum va arăta şi când va fi gata Spitalul Regional de Urgenţă din Craiova

Noul Spital Regional de Urgenţă (SRU) din Craiova ar urma să fie operaţional în 2028, conform unui plan de accelerare a investiţiei aprobat de Ministerul Sănătății. Acesta va fi cel mai mare dintre cele trei spitale regionale care urmează a fi construite în România, celelalte două fiind la Cluj şi Iaşi. Experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Băncii Europene de Investiţii (BEI) au anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe, care sunt următoarele etape şi au oferit informaţii detaliate despre cum va arăta viitorul spital.

Managerul de proiect din partea Ministerului Sănătății, Cristina Gafton, a ținut să menționeze că spitalele regionale vor aduce şi o schimbare a sistemului medical: „Nu sunt simple clădiri, au o altă viaţă în interior, au alte circuite, sunt mult mai complexe şi sunt proiecte transformaţionale. Alături de aceste construcţii, vom realiza şi o reformă a sistemului sanitar.”

Ministerul vrea să recupereze întârzierile printr-un plan de accelerare a investiţiei

Managerul de proiect din partea Ministerului Sănătății, Cristina Laura Gafton, și expertul Băncii Europene de Investiții, Ozgur Altinoklar, au vorbit despre o strategie de accelerare a investiției, care să compenseze pentru întârzierile actuale.
Conform acestui plan, data estimată pentru semnarea contractului de proiectare ar fi iulie 2022. Lansarea procedurii de contractare pentru lucrările de construcție ar urma să aibă loc în iulie 2023. Luna mai a anului 2024 este data estimată pentru startul construcției, iar februarie 2028, data la care ar deveni operațional spitalul.

Cristina Gafton a explicat că întârzierile actuale au fost cauzate, în mare parte, de suprapunerea unei suprafeţe de teren cu Drumul Expres Craiova-Piteşti. „A durat patru luni să refacem în totalitate studiul de fezabilitate şi să luăm din nou toate avizele. În prezent, încă mai avem nişte discuţii legate de exproprieri. Sunt elemente neprevăzute care apar. Studiile care erau realizate de mai mulţi ani nu băteau cu realitatea din teren”, a precizat managerul de proiect din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Aceasta a spus că şi pandemia a afectat calendarul proiectului, pentru că au fost afectate marile companii, care au solicitat prelungirea termenelor pentru clarificări în cazul licitaţiilor.

Noul spital va prelua pacienţii SCJU Craiova

SRU va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuţi și de urgență ai Spitalului Județean de Urgență din Craiova, a precizat echipa de proiect.

Nu vor mai exista servicii acute la SCJU Craiova, totul se va muta în noul spital, inclusiv personalul, care va fi suplimentat acolo unde este necesar. Avem discuţii cu Unitatea de Medicină şi Farmacie legate de planificarea personalului, inclusiv pentru actualizarea de curriculum astfel încât să asigurăm experţii necesari”, a menţionat Cristina Gafton. Forța de muncă estimată este de circa 3.083 angajați.

Cheltuielile operaţionale cu noul spital sunt estimate circa 93.4 milioane de euro/an, cu aproximativ 6,1 milioane de euro mai mult decât în cazul SCJU Craiova. Deficitul va trebui acoperit prin actualizarea tarifelor, creșterea indicelui de complexitate a cazurilor şi realocare financiară prin preluarea pacienților oncologici, menţionează echipa de proiect.

Ministerul estimează că, în primul an de operare, vor fi asigurate servicii de internare continuă pentru 45.500 cazuri, servicii de urgenţe pentru 100.000 de pacienţi, servicii ambulatorii pentru 260.000 de persoane şi servicii medicale pentru 2500 pacienţi oncologici.

Ministerul Sănătăţii va fi sprijinit de o echipă de experţi ai Băncii Europene de Investiţii

În 2018, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat Direcţia de monitorizare şi implementare spitale regionale. Aceasta s-a ocupat, alături de experţii Băncii Europene de Investiţii, de realizarea studiilor de fezabilitate. Ulterior, în 2019, Ministerul a semnat cu Banca Europeană de Investiţii, divizia PASSA, un acord de asistenţă tehnică, pentru sprijinirea Ministerului în construcţia spitalelor de către experţi cu vastă experienţă în astfel de proiecte, cât şi cu experţi în sănătate publică.

„Peste 40 de experţi fac parte din echipa de asistenţă tehnică. Nu este vorba doar de construirea clădirii, ci şi de operaţionalizarea sa. În perioada de acordare a asistenţei tehnice, va exista şi un transfer de expertiză între echipa Băncii Europene de Investiţii şi experţii Ministerului, pentru ca aceştia să poată implementa în viitor astfel de proiecte fără suport”, a menţionat inginerul Ozgur Altinoklar, teamleader al echipei BEI.

Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă propuse (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României și cofinanţată prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru perioada 2014 – 2020, în faza I. În a doua fază, proiectul este finanţat prin Programul Operaţional de Sănătate (POS) 2021-2027

Pentru SRU Craiova, Ministerul Sănătăţii se află în negocieri pentru un împrumut în valoare de 368 milioane euro, necesar pentru a asigura contribuţia naţională. Costul total estimat pentru spitalul din Craiova este de aproximativ 600 milioane de euro.

Cum va arăta noul Spital Regional din Craiova

Noua unitate medicală va fi formată din două clădiri separate, conectate printr-un coridor de la sol la nivelul primului etaj. Clădirea principală a spitalului va include toate departamentele spitalului principal, având 7 nivele: subsol, parter și cinci etaje superioare. Întins pe aproximativ 26 de hectare, SRU Craiova este cel mai mare dintre cele trei spitale regionale care se vor construi în cadrul acestui proiect, depăşindu-le pe cele din Cluj şi Iaşi.

Partea orizontală extinsă a clădirii se întinde pe subsol, parter și etaj, în timp ce pe cele 3 etaje suplimentare (2, 3 și 4) se extinde parțial. Terasele de la etajul 1, între curțile unității, precum și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute să fie acoperite cu vegetație.

Subsolul va include în principal servicii de suport, precum spălătorie şi lenjerie de pat, morgă, servicii de întreţinere şi inginerie, spaţii de administrare a materialelor.
La parter şi la primul etaj se vor localiza servicii de diagnostic şi terapeutice, clinici ambulatorii şi zone de învăţământ. Serviciile de ambulatoriu vor fi situate la etajele 2 – 5.

Pe acoperişul clădirii va fi construit un helioport H-3, pentru a găzdui un elicopter Eurocopter EC-135. SRU este prevăzut cu 1.195 locuri de parcare, dintre care 841 într-o parcare subterană. 66 dintre aceste locuri vor fi destinate persoanelor cu dizabilități.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS