Arderile ilegale de deșeuri sunt în orașul Craiova o practică des întâlnită, dar și greu de stârpit. La marginea orașului, zilnic din locuri mai mult sau mai puțin dosite răzbate fumul negru, degajat de la arderea maselor plastice, cablurilor, cauciucurilor. Aceste arderi provoacă o imensă poluare în oraș, populația respiră fum.
Autoritățile sunt înt-o continuă luptă cu persoanele care dezmembrează și ard deșeuri pentru obținerea materialelor feroase. În Craiova sunt câteva puncte fierbinți, unde arderile ilegale nu pot fi stopate. Este vorba de zona bulevardul Râului și cartierul Popoveni, cartierul Bariera Vâlcii, Catargiu, Făcăi, Romanești, zona Baltă Craiovița și lista poate continua. Descinderile poliției, jadarmeriei și Gărzii de Mediu nu fac decât să încetinească ritmul arderilor ilegale. Ulterior persoanele care au această îndeletnicire își reiau activitatea. În fapt, este o activitate de pe urma căreia își duc existența. Pentru o reușită mai bună, de la începutul anului și până în prezent, instituțiile de control, Garda de Mediu și Poliția Locală au recurs la descinderi comune în cartierele arderilor ilegale.
“Anul acesta, ca urmare a unei solicitări din partea Poliţiei Locale a Municipiului Craiova, care a identificat pe str. Râului diverşi cetăţeni care practicau acest tip de activităţi ilegale, CJ Dolj al GNM a desfăşurat mai multe acţiuni. Acțiuni comune împreună cu reprezentanţii Poliţiei Locale şi Secţiei nr.2 Poliţie. Persoanele respective au fost sancţionate, în baza Ordonanţei de Guvern nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor şi, de asemenea. Au fost înaintate sesizări penale către organele de cercetare.Reprezentanţii Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu au aplicat sancţiuni contravenţionale principale şi complementare, au dispus măsuri de intrare în legalitate, au înaintat organelor de cercetare penală sesizări referitoare la încălcarea legislaţiei de mediu. Astfel de activităţi desfăşurate în curţi şi pe terenuri neamenajate nu se pot autoriza, considerăm că pentru stoparea acestor arderi este necesară implicarea mai fermă a instituţiilor abilitate în verificarea legalităţii deţinerii bunurilor, a provenienţei acestora şi a veniturilor ilicite obţinute în urma desfăşurării acestor activităţi ilegale”, spuneau reprezentanţii Gărzii de Mediu în urmă cu câteva zile.
Descinderi la persoanele care se ocupă de arderi și dezmembrări ilegale
La rândul lor, polițiștii locali continuă controalele la cei care atentează la sănătatea craiovenilor.
Fumul care ucide
Datele celui mai recent studiu privind efectele arderilor de deșeuri, care a avut loc și în România, prin implicarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronica INOE2000, de la Măgurele, particulele rezultate în urma arderilor de deșeuri sunt de 40 ori mai nocive față cele rezultate din arderea lemnului. Plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.
Practic, acest fum toxic provenit din arderea diverselor tipuri de deșeuri, de la anvelope, resturi din deșeuri electrice si electronice, resturi din dezmembrări auto și chiar deșeuri medicale, ajunge să încarce particulele aflate în suspensie PM10 și PM2,5 în aer, iar în funcție de concentrația acestora din aerul orașului, ajunge în plămânii cetățenilor.