6.2 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFonduri nerambursabile pentru stații de încărcare mașini electrice și plug-in hibrid

Fonduri nerambursabile pentru stații de încărcare mașini electrice și plug-in hibrid

Având în vedere faptul ca Uniunea Europeană și-a propus să își reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030, piața mașinilor electrice este în plină dezvoltare. Adaptarea la un nivel sustenabil de transport poate părea costisitoare și problematică, însă pentru cei orientați către schimbare poate fi o oportunitate excelentă de creștere.

În contextul în care se oferă subvenții pentru mașini electrice și fonduri nerambursabile pentru stații de încărcare, atât persoanele fizice cât și instituțiile și întreprinderile pot avea numeroase avantaje dacă se alătură trendului electric din timp. Branduri autohtone precum E-TWOW România deja s-au adaptat la aceste schimbări, oferind soluții convenabile de încărcare mașini electrice.

Cât a crescut piața mașinilor electrice

În ciuda faptului că numărul de înmatriculări în România a înregistrat o scădere de 4,1 % în 2021 față de 2020, numărul de înmatriculări de mașini electrice a crescut cu 118%. În Europa Occidentală, vânzările de mașini electrice au depășit pentru prima dată vânzările de mașini Diesel. Această creștere explozivă se datorează în mare parte reglementărilor introduse în 2020 care forțează producătorii auto să producă mai multe vehicule cu emisii scăzute. Un aport foarte mare l-au avut și subvențiile generoase acordate de multe state din UE.

Există infrastructură adecvată pentru mașinile electrice?

Infrastructura europeană reușește cu greu să țină pasul cu creșterea numărului de mașini electrice, motiv pentru care mulți deținători de vehicule electrice optează pentru stații de încărcare proprii care să le faciliteze deplasarea în oraș. Același lucru este valabil și în România.

În ceea ce privește deplasările interurbane, investițiile planificate pentru următorii 5 ani promit progrese majore. Mulți producători și comercianți români s-au adaptat rapid la noile trenduri, oferind soluții de încărcare flexibile pentru vehiculele electrice. Brandul autohton E-TWOW, producător de renume internațional în domeniul trotinetelor electrice a lansat recent pe piața din România stații de încărcare auto sub brandul Gentle Electric. Stațiile Gentle Electric se vând și la nivel european, cu precădere în Germania, care este cea mai mare piața auto din Europa. Aceste stații de încărcare pentru mașini electrice se diferențiază de alte stații similare prin faptul ca sunt ușor de instalat și folosit. Sunt compatibile cu o aplicație inteligentă ce permite accesul la distanță la diverse funcții ale stațiilor. Stațiile de încărcare auto se găsesc pe magazinul online www.e-twow.ro.

Fonduri acordate în România pentru stații de încărcare vehicule electrice

În noiembrie 2020, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a publicat proiectul ghidului de finanțare „Electric – Up”. Acesta este un program prin care întreprinderile mici si mijlocii pot beneficia de finanțare integrală pentru panouri fotovoltaice și stații reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in. Finanțarea maximă acordată per beneficiar este de 100.000 de euro. Programul se reia şi în 2022, termenul limită de depunere a dosarelor fiind 31 martie.

Datorită creșterii numărului de utilizatori de mașini electrice și a infrastructurii încă nedezvoltate, stațiile de încărcare mașini electrice reprezintă o oportunitate enormă pentru întreprinderile care doresc un avantaj competitiv prin care să își atragă mai mulți clienți. Totodată stațiile de reîncărcare auto pot reprezenta și o sursă de venit suplimentar. Fonduri nerambursabile se acordă și unităților administrativ teritoriale în scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS