1.6 C
Craiova
vineri, 20 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria dă cu var?

Primăria dă cu var?

În urmă cu aproape un an, Primăria Craiova îi soma pe craioveni să-şi zugrăvească faţadele imobilelor în care locuiesc. La rândul ei, administraţia locală are în proprietate clădiri pe care legea o obligă să le întreţină. Multe dintre ele sunt o adevărată ruină.

Clădire de pe strada Romain Rolland

Obligativitatea de a întreține fațadele clădirilor este prevăzută în Legea 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale.
În respectiva normă, la articolul nr.9 se spune:
“Instituțiilor publice și persoanelor fizice și juridice le revin următoarele obligații:


a) să întrețină în stare corespunzătoare clădirile pe care le au în proprietate, anexele gospodărești, curțile și împrejmuirile acestora, precum și instalațiile aferente acestora, prin efectuarea lucrărilor de reparații, amenajări și a altor lucrări specifice;


b)să asigure curățarea fațadelor locuințelor și a altor construcții amplasate la frontul străzii, tencuirea și zugrăvirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;


c) să asigure repararea, spălarea geamurilor și a vitrinelor, înlocuirea celor sparte, întreținerea firmelor și a fațadelor imobilelor pe care le au în proprietate, inclusiv spălarea, curățarea și zugrăvirea periodică a acestor
a”.

Bonus, reducerea cu 50% a impozitului pe clădire

Clădirile deținute de primăriei stau să cadă

După aceste somaţii, craiovenii au fost înştiinţaţi că proprietarii care aleg să-și refacă fațadele vor primi un bonus. Cu alte cuvinte, cei care aleg să-şi refacă faţadele vor avea o reducerea cu 50 % a impozitului pe clădirile rezidențiale. Reducerea este pe o perioadă de 3 (trei) ani consecutivi. Proprietarii trebui doar să respecte prevederile din Regulamentul local de urbanism referitor la cromatica fațadelor, aprobat prin HCL nr. 505/2011 și modificat prin HCL nr. 231/2021. Conform acestuia, la refacerea fațadelor sunt acceptate lucrări de tencuială, zugrăveli, de vopsire sau aplicarea de placaje.

Și autorităţile au obligaţia să întreţină clădirile

Casă devastată de chiriași, situată pe strada Bucovăț

Revenind la O.G. nr.21/2002, obligaţia de întreţinere şi refacere a faţadelor clădirilor revine inclusiv şi autorităţilor locale. Acestea deţin în proprietate zeci de imobile. În Craiova, în patrimoniul primăriei sunt 90 de case şi restul până la 260 sunt apartamente situate în blocuri. Acestea sunt proprietatea Primăriei Craiova şi se află în administrarea RAADPFL-ului. Ordonanţa care obligă la întreţinerea clădirilor se aplică şi administraţiei locale.
Aceasta prevede la articolul 5:

„Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi agenţii economici au obligaţia să efectueze lucrările de întreţinere şi curăţenie a clădirilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor acestora, a incintelor, imprejmuirilor, precum şi a oricăror alte spaţii utilizate de acestea”.

Casă monument istoric pe strada Constantin Lecca

Cu toate că există un cadru legal, multe dintre imobilele deţinute de primărie sunt ruine. Unele dintre ele se află chiar în buricul oraşului. Iată câteva exemple, imobilul de pe strada Bucovăţ intersecţie cu strada Câmpia Islaz, în spatele bisericii Madona Dudu. Alt exemplu este clădirea din Centrul Istoric de pe strada Romain Rolland, dar şi imobilul Casa Hagi Stan de pe strada Constantin Lecca şi exemplele pot continua. Acesta din urmă este monument istoric.
Reprezentanţii RAADPFL, regia care are în administrare clădirile primăriei spun că, în mare parte, aceste clădiri au un regim juridic mai aparte. Din cele 90 de case, unele dintre ele sunt ocupate parţial de primărie. O altă parte din casă este locuită de foştii proprietari sau chiriaşi care au cumpărat locuinţele în baza Legii 112/1995.


„Situaţia caselor deţinute de primărie este una mai ciudată. Autoritatea locală craioveană nu este singurul proprietar în cazul unora dintre cele 90 de imobile. Unele dintre ele sunt ocupate parţial de foştii proprietari sau chiriaşi care au avut posibilitatea să-şi cumpere locuinţele în baza Legii 112/1995”, a precizat purtătorul de cuvânt al RAADPFL Craiova, Ana Dănescu.

Imobilul aparține primăriei Craiova

Coproprietatea ţine în loc faţada

Am întrebat reprezentanţii Primăriei Craiova, dacă deţinerea în coproprietate cu persoane fizice a unor imobile este un impediment în a întreţine aceste clădiri? Totodată, am întrebat dacă autorităţile craiovene au de gând să refacă faţadele clădirilor pe care le deţin în proprietate deplină?


„Unele dintre clădirile care aparțin de Primăria Craiova se află de fapt în coproprietate: o parte deținută de Primăria Craiova, iar altă parte având un proprietar privat, acesta fiind și motivul pentru care nu s-au putut face consolidări. A fost o discuție în Consiliul Local pentru rezolvarea acestei gen de situație, unde s-a propus fie ca Primăria să cumpere jumătatea de clădire de la proprietarii privați, fie să vândă către aceștia, pentru a rezolva situația juridică și a se putea face intervenții inclusiv asupra structurii acestor clădiri. Menționăm că unele dintre aceste clădiri se află în Centrul Vechi și, de comun acord cu proprietarii, acestea au fost deja renovate”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Clădire de patrimoniu, fără posibilitate de reabilitare

Clădirile primăriei greu de întreținut


Reprezentantul primăriei a mers mai departe cu exemplele și a mai adăugat următoarele:


Pe de altă parte, există o clădire de patrimoniu care nu este locuită și pentru care se așteaptă ghidurile de finanțare europeană pentru a putea fi renovată. Mai există, de asemenea, și alte clădiri nelocuite pe care nu le putem închiria, deoarece sunt într-o stare deplorabilă și pe care le vom scoate la licitație pentru a le vinde. În această situație este, de exemplu, și clădirea de pe strada Nicolae Titulescu numărul 8. Aceasta se află cu propunere de vânzare pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din această lună. Pentru această clădire, am avut o solicitare pentru înființarea unui consulat străin dar, pentru că nu mai poate fi reabilitată, clădirea nu a mai fost predată către acest consulat.
În rest, toate clădirile care se află în proprietatea Primăriei Municipiului Craiova și sunt monumente istorice sau de interes zo
nal se află fie în curs de reabilitare fie există proiecte deja demarate în acest sens”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS