4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGarda Naţională de Mediu îşi bate joc de craioveni: "Alerte false de poluare"

Garda Naţională de Mediu îşi bate joc de craioveni: „Alerte false de poluare”

Zeci de craioveni au răspuns revoltaţi luni la o postare publicată pe Facebook de Garda Naţională de Mediu (GNM), care pretinde că în ultimele zile nu s-au mai degajat nori de praf de la CET 2, în urma implicării Comisariatului Judeţean Dolj. Ba mai mult, GNM spune că zilele trecute au circulat imagini DE ARHIVĂ în mediul online şi alerte FALSE de poluare. După ce că zone întregi din Craiova stau pe un butoi de pulbere la propriu, al cărui capac e mai mereu deschis, instituţiile centrale îi acuză pe oameni că răspândesc informaţii false.

Craiovenii au acuzat Garda Naţională de Mediu că este complice într-un „atentat la sănătatea cetăţenilor” şi au postat fotografii realizate chiar în zilele trecute, care arată un nor de cenuşă la CET 2. Deşi Garda Naţională s-a grăbit să publice luni o imagine cu senzorii de monitorizare a calităţii aerului pe verde, o simplă verificare a arhivei senzorilor independenţi arată că numai cu o noapte înainte, pe 20 februarie, nivelul particulelor PM10 şi PM 2,5 sărise în aer.

Postarea Gărzii Naţionale de Mediu, un buton de activare a revoltei

La peste un an şi jumătate de când poluarea din Craiova a ajuns subiectul unei serii de articole GdS, Garda Naţională de Mediu s-a decis abia ieri să vorbească despre această problemă. Însă nu în felul în care oamenii s-ar fi aşteptat, ci ca un pretext pentru un laudatio jenant al Comisariatului Judeţean Dolj. Căci, spune GNM, „Degajările de praf semnalate dinspre CET 2 sunt permanent în atenția Comisariatului Județean Dolj al Gărzii Naționale de Mediu, care a demarat numeroase acțiuni de control în această arie roșie de pe harta județului, astfel încât locuitorii din zonă să nu mai aibă de suferit din această cauză. În urma celor mai recente verificări, operatorul a fost sancționat cu 100.000 de lei amendă și i s-a pus în vedere să remedieze deficiențele constatate.”

Ar mai fi fost de precizat, poate, că ultima amendă primită de CET2 a venit, ca şi precedenta, imediat după articolele publicate în Gazeta de Sud. În repetate rânduri, CET2 a fost sancţionat, de fapt, în urma presiunii mediatice asupra Gărzii de Mediu Dolj. Iar depăşirile extreme ale nivelului maxim admis de poluare şi norii de cenuşă care mătură oraşul nu sunt, de obicei, de ajuns, pentru ca Garda de Mediu Dolj să se autosesizeze.

Revoltătoare este, însă, continuarea postării GNM, care acuză cetăţenii că dau alarme false când, de fapt, totul ar fi lapte şi miere. ” În ultimele zile nu s-au mai degajat de la CET 2 acei nori de praf reclamați de locuitorii Craiovei, în ciuda imaginilor de arhivă care au circulat ieri și azi, în mediul online, alături de alerte false de poluare.”

„Chiar nu aveţi ruşine să minţiţi în asemenea hal?!”

Oamenii au reacţionat imediat la mesajul abracadabrant al Gărzii Naţionale de Mediu, pe care au făcut-o cu ou şi cu oţet. „Nu știu cine din cadrul GNM a avut ideea de a scrie acest mesaj, dar tare prost s-a informat, iar conceperea acestui text este și mai proastă. Veți vedea rapid reacțiile cetățenilor, ca răspuns la aberațiile de mai sus! Cât despre “imaginile de arhivă” menționate… v-aș posta una recentă, dar ați dezactivat această posibilitate pentru comentarii. Uitați totuși un link către o poză de acum fix 3 zile”, spune un craiovean, care a publicat şi o fotografie cu cenuşa ridicându-se la cer.

Oamenii şi-au revărsat, într-adevăr, frustrarea în comentarii: „Nu vă este rușine, incompetenţilor, habarniştilor, corupţilor. Când noi abia respirăm, când senzorii sunt peste limite în fiecare zi. Voi unde locuiți, ce aer respirați, ce lăsați copiilor voștri? Nu vă este rușine!”, a scris Mihaela M.

„Chiar nu aveți nicio rușine să mințiți într-un asemenea hal?!”, întreabă şi Anamaria M. „Senzorii particulari arată poluare maxima de câteva zile. Fotografiile arată cenușă și pulberile în nori purtați de vânt și veniți cu comunicate că e ceață și calitatea aerului este în parametri?! Chiar nu vă gândiți că o să muriți de cancere sau leucemii mai devreme sau mai târziu, voi și familiile voastre?!? Sunteți mizerabili!”.

Oamenii cer demisia

Furioşi, oamenii care au văzut postarea au cerut demisia responsabililor şi au promis că vor face şi filmări live de la faţa locului. I-au numit pe cei de la Garda de Mediu iresponsabili, incompetenţi, nesimţiţi, corupţi. „Minţiţi fără scrupule, în timp ce copiii ni se îmbolnăvesc, „sunteţi părtaşi la atentatul ce se produce asupra sănătății și vieții oamenilor”, „ați ajuns să vindeți sănătatea românilor unora care nu dau doi bani pe voi, vă mocirliţi”, le transmit craiovenii în comentarii. Dora P., o locuitoare din Bariera Vâlcii, îi invită pe comisarii de mediu la o vizită în cartier: „Să vedeţi cu ochii voştri, mincinoșilor! În fiecare seară e genocid”. Alt craiovean întreabă ironic: „Noi ştergem zilnic cenuşa de pe maşini ca la Copşa Mică şi dumneavoastră vorbiţi despre alerte false??”

GNM arată senzori verzi, după ce cu o zi înainte toată Craiova era roşie

Garda Naţională de Mediu liniştea ieri cetăţenii cu imaginea unor senzori de poluare pe verde şi transmitea că „în această dimineață s-a înregistrat doar ceață în zona centralei, iar nivelul de poluare atmosferică s-a aflat în limitele normale, pentru aceste condiții meteorologice”. Informaţia i-a iritat şi mai tare pe oameni, care spun că senzorii au fost roşii în zilele trecute.

Pe harta reţelelor independente, Craiova era duminică mai poluată decât Bucureştiul. Nivelul particulelor PM 2,5 şi PM10 era aproape triplu, la ora de poluare maximă, faţă de limita admisă legal.
Iar depăşirile ar fi fost foarte uşor de accesat, pentru a se constata că „alertele false” pe care le incrimina Garda Naţională de Mediu fără a face minime verificări erau, de fapt, cât se poate de reale.

Senzorii independenţi şi adevărata stare de fapt

În ultimii doi ani, foarte mulţi craioveni au achiziţionat senzori independenţi de monitorizare a calităţii aerului din propriile buzunare, pentru a pune presiune pe autorităţi. La sfârşitul anului 2019, Gazeta de Sud arăta prima dată diferenţele între staţiile de monitorizare ale Agenţiei de Mediu Dolj, care nici măcar nu măsoară nivelul celor mai periculoşi poluanţi, PM 2,5, şi cifrele înregistrate de senzorii independenţi.

La acea vreme, în Craiova existau doar 2-3 senzori independenţi. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Dolj îi desconsidera pe atunci, deşi sunt senzori Urad Monitor, certificaţi şi premiaţi la nivel internaţional. În urma seriei de materiale publicate în Gazeta de Sud, antreprenorul român care deţine Urad Monitor, Radu Motisan, a anunţat că va sprijini lupta craiovenilor împotriva poluării, oferind beneficii la achiziţia de senzori, iar mai mulţi oameni au decis atunci să cumpere senzori din banii lor. Datorită lor şi implicării Departamentului de Fizică al Universităţii din Craiova într-un proiect pentru monitorizarea calităţii aerului, în prezent oraşul are zeci de senzori independenţi care acoperă toate zonele Craiovei, nu doar Urad, ci şi Airly. Reţeaua independentă dovedeşte că fumul care îneacă oraşul nu este, de cele mai multe ori, ceaţă, ci SMOG.

Senzori Urad au fost achiziţionaţi în 2020 de Primăria Municipiului Braşov, iar în 2022, de Primăria Bistriţa. În timp ce alte administraţii locale cumpără aceşti senzori, la Craiova, în loc ca instituţiile să le mulţumească oamenilor care construiesc reţeaua de monitorizare a calităţii aerului din oraş de unii singuri, nu doar că nu iau în seamă datele valoroase la care au acces, ci se fac că nu există.

Vezi aici alte articole despre poluarea din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS